Tech Stack Apps - CSM Oradea official tech partner

Declarații Șerban Sere la conferința de presă desfășurată joi (08.06)

Joi (08.06), la Oradea Arena, a avut loc o conferință de presă cu ocazia finalului de sezon. Directorul clubului, Șerban Sere, a vorbit despre mai multe aspecte ce țin de activitatea clubului, respectiv despre echipa de baschet.

Iată ce a declarat acesta:

„Am fost puși în fața unei situații delicate, cauzată de o ordonanță guvernamentală. Aceasta ne obligă la reducerea cu 10% a bugetului instituției. Așadar, ne aflăm în situația în care trebuie să reducem cu 10% bugetul clubului. Adică aproximativ 20% din bugetul pentru sport, pentru toate secțiile. Dacă vorbim de bugetul clubului, vorbim de cheltuieli cu salarii administrative care nu pot fi tăiate. Doar de la sport putem să tăiem, fiindcă dacă o facem în altă parte, precum cheltuieli de funcționare, salarii și toate cele, nu mai putem face partea de administrare, contabilitate. Ni s-a redus bugetul cu aproximativ 2.400.000 de lei, adică 400.000 de euro.

Ca director de club, va trebui să încerc să umplu acest minus cu bani din privat pentru a încerca, la secția de polo și de baschet, să menținem măcar aceleași bugete. La handbal nu este cazul pentru că, din cauza retrogradării, indiferent dacă ar fi existat această tăiere, bugetul s-ar fi redus corespunzător.

Nu dorim să ajungem în situația altor cluburi și să spunem ‘asta este situația și ne vom lupta pentru accederea în playoff că ne acceptăm soarta’. Căutăm soluții să rămânem competitivi. Îmi doresc atât echipa de baschet, cât și cea de polo să se bată la obiectivele declarate în fiecare an, adică câștigarea titlurilor naționale. Sigur că nu cunosc bugetele oponenților nici la baschet, nici la polo, dar îmi doresc să rămânem măcar la bugetele pe care le-am avut în acest an.

Efortul nostru va fi foarte mare și vom încerca să echilibrăm bugetele, să reducem cheltuielile care, oricum, consider că au fost bine echilibrate pe celelalte capitole și să găsim resursele ca să ne batem la titlu. Avem sursa de venituri private.”

Referitor la subiectul finanțării din privat, directorul CSM Oradea a declarat:

„Finanțarea din privat reprezintă jumătate din bugetul echipei de baschet. Am auzit foarte mult acest lucru. Jumătate din bugetul echipei de baschet este buget privat, iar cel public este la fel sau chiar puțin mai mic decât cel al echipei de polo. Cred că este foarte important să lămurim acest aspect. Multe discuții se duc în această direcție. Repet a 100-a oară că nu există niciun fel de diferențiere, din punctul de vedere al conducătorului clubului. Eu, personal, îmi doresc să avem sport. Îmi doresc ca toate secțiile să aibă rezultate bune, atenție, în măsura bugetelor disponibile. Eu pot să îmi doresc să avem o promovare, de exemplu, la un sport cu un buget de ultimul loc. Este foarte greu de crezut că ceea ce îmi doresc eu poate fi realizat fără să fim realiști, fără să conștientizăm unde ne aflăm.”

Astfel, negocierile cu jucătorii pentru înnoirea contractelor la echipe de baschet se află într-o situație delicată. Iată cum a explicat Șerban Sere situația:

„Cu jucătorii străini este o problemă mai delicată. Am avut discuții preliminare cu unii dintre ei. Am ținut neapărat să audă de la noi că dorim să continuăm colaborarea cu ei. În baschet și în alte sporturi, se discută foarte mult prin agenți. Nu eram foarte siguri care este mesajul pe care îl transmit agenții jucătorilor din acest punct de vedere.

Am purtat astfel de discuții cu Tarolis, Neal și Ogden. Sunt doriți în continuare la Oradea. Nu înseamnă că ceilalți nu sunt doriți, dar cu ei am vorbit. Ne-am manifestat intenția, urmând să demarăm discuțiile în perioada următoare pe parte financiară cu cei care reprezintă sportivii.

Dau exemplul lui Ogden de anul trecut. El a stat până în ultimul moment și a analizat oportunitățile. Și-a dorit să evolueze la un nivel mai înalt, la fel ca orice alt jucători. Sigur că unii dintre ei vor dori mai mulți bani. Va trebui să vedem, în condițiile actuale, pe care le-am enumerat deja, cum ne putem încadra cu ei și să închidem discuțiile.

Sigur că este mult mai ușor o negociere la echipe de mijlocul clasamentului sau jos unde jucătorii sunt de un anumit nivel și discuțiile sunt mult mai simple. În schimb, la echipele care se bat la titlu și au jucători de un alt calibru, discuțiile sunt mai grele, aspirațiile acelor jucători sunt mai mari. Aici nu este vorba doar de bani. Implică foarte mult și partea sportivă și ce li se oferă. Încercăm să rezolvăm cât de repede. Dacă ar fi după noi cele trei nume vehiculate erau semnate acum.

Amintesc cum a fost cu Aaron Broussard. El și-a dorit foarte mult să rămână, noi ne-am dorit foarte mult. A primit mai mulți bani, o viață bună în Lisabona pentru el și familie, respectiv condiții foarte bune. Am rămas în relații excelente cu el, dar asta e viața. Eu cred că jucătorii cu care am discutat așteptau să vadă și unde mergem, în ce cupă vom evolua.”

Referitor la participarea în cupele europene în sezonul 2023/24, conducătorul CSM Oradea a precizat:

„Participarea în Basketball Champions League este incertă din punctul meu de vedere. E o decizie în afara regulamentului oarecum pentru că locul României în BCL este destinat campioanei României. Ca să dea echipei clasate pe locul 2 este o decizie de board pe care trebuie să o ia ei intern. Noi am prezentat condițiile, facilitățile pe care le avem noi ca oraș, ca echipă, ca infrastructură, urmând ca ei să decidă. După ce am observat, cred că ei analizează și câte echipe se înscriu, care e potențialul financiar. Atât BCL, cât și EuroCup caută echipe care au stabilitate financiară pentru a crește nivelul competiției. Probabil că în 28 iunie va fi tranșat. Le-am spus celor de la BCL de numărul mare de spectatori, le-am arătat niște filmulețe cu publicul din finală și eu cred că dacă noi vom fi acceptați în BCL, vor fi foarte mulți spectatori. Știți cum e, când te lupți cu un club de tradiție cum e Clujul, 50 de sezoane în spate, e mult mai greu.

La noi e foarte multă lume nouă care trebuie educată, trebuie să înțeleagă procesul. Foarte mulți reduc discuția la faptul că am pierdut, că ne-au bătut cu 4-2 dar în spate este un background, o istorie. Astea nu se pot cultiva decât în timp. Sigur că toți ne dorim să fim campioni în fiecare an, dar sunt multe alte lucruri ce trebuie luate în vizor. Nu se rezumă totul la dorința unor suporteri care vin prima oară să vadă un spectacol sportiv.

Despre finala LNBM 2023, Șerban Sere a spus:

Nu vreau să jignesc dar să ne uităm la jucătorii români. Noi îl aveam pe Kris Richard contra Patrick Richard. Să zicem că era egalitate. Dar apoi, al doilea român la Cluj e Cățe. Nu discutăm de buget. Sau hai să ne uităm că Meindl a fost primul coșgheter al campionatului Spaniei în urmă cu doi ani. Să ne uităm la Jones care vine din NBA/Euroligă. Nu vreau să discut de factori colaterali, nu vreau să discut de nimic altceva. Sunt și ei o organizație foarte bine pusă la punct, cu o rotație, cu un buget corespunzător.

Știu că cel mai mult a dezamăgit evoluția și punctele marcate în ultimele meciuri. Pur și simplu, atât s-a putut. În niciun caz nu poate fi vorba de non-combat sau lipsa de dorință a jucătorilor. Am fost în vestiar, am văzut atmosfera, știu discuțiile care au fost. Pur și simplu, au clacat. Motivele sunt foarte multe.

Este adevărat, Clujul a schimbat abordarea. Gândiți-vă la Neal, conducătorul nostru de joc. Are doar 28 de ani, sunt aproape sigur că este la cea mai mare provocare a carierei lui – să se bată la titlu într-un campionat. Nu a fost ușor de gestionat. A jucat contra unor jucători cu experiență. Sigur că, probabil, și pe el a apăsat miza finalei și au fost extrem de agresivi cu el. Presiunea crește proporțional cu apropierea de finală. Eu cred că Clujul a avut o echipă mai experimentată și mai călită în lupte de acest gen. Inclusiv jocurile din EuroCup au fost de mare intensitate pentru ei, au jucat mai multe „finale” înainte de noi. Și noi am avut, dar nu atâtea și nu de acel nivel.

Șerban Sere a vorbit despre strategia de ticketing a CSM Oradea în stagiunea 2022-2023:

„Nu a fost strălucită pentru că am avut prețuri foarte mici. Am avut cele mai mici prețuri la bilete din țară, dacă vorbim de baschet, plus copiii clubului care au avut acces gratuit.

Am încasat în jur de 25.000-30.000 de euro doar în finală, ceea ce nu știu dacă e mult sau puțin. Nu am avut prețurile Clujului, nici capacitatea sălii lor, însă a fost prima dată în Oradea când am jucat cu peste 5.000 de spectatori de trei ori consecutiv.

Am încercat să mergem cu o strategie de ticketing cu bilete mai ieftine în acest sezon pentru a atrage cât mai multă lume. Nu ne-am focusat pe a crește prețul biletelor în mod deosebit. Eu cred că am atins acest punct pe care ni-l dorim. Trebuie să înțeleagă toată lumea că partea de ticketing face parte din strategia de elaborare de buget a unui club și trebuie să conștientizăm lumea că, prin plătirea unui bilet sau a unui abonament, ajută clubul în mod direct, mai ales în condițiile pe care vi le-am spus de la început.”