Stal Ostrów Wielkopolski este adversarul lui CSM CSU Oradea în semifinalele FIBA Europe Cup. Reprezentanta Poloniei se anunță un adversar foarte dificil în lupta pentru calificarea în ceea ce ar putea să fie prima finală europeană din istoria secție de baschet masculin a clubului roș-albastru.
Penultimul act este programat pentru vineri (23.04), cu începere de la ora 18:00. Partida se va disputa la Menora Mivtachim Arena din Tel-Aviv, sala în care își dispută jocurile de pe teren propriu legendara Maccabi Tel-Aviv, de șase ori câștigătoare a Euroligii masculine.
Denumirea echipei poloneze, din rațiuni de marketing, este Arged BMSlam Stal Ostrow. Iubitorii baschetului din Oradea au avut oportunitatea să vadă la lucru această echipă chiar la Arena Antonio Alexe, în vara anului 2017, cu ocazia turneului memorial Antonio Alexe. La acea vreme, Ostrow îi avea în componență pe Porter Troupe și Aaron Johnson, jucători ce au evoluat în trecut la nivelul primului eșalon baschetbalistic al României.

Clubul din Ostrow a crescut substanțial pe parcursul ultimilor ani. În sezonul 2011/12 a reușit să promoveze în cel de-al 2-lea eșalon, pentru ca la finele sezonului competițional 2014/15 să obțină promovarea în primul eșalon al țării. Prima experiență în competiția de top a Poloniei s-a consemnat în sezonul 2015/16, atunci când s-a clasat pe locul 13.
Stal Ostrow are în palmares un singur trofeu. Este vorba despre Cupa Poloniei, câștigată în 2019, după o finală cu Arka Gdynia, încheiată cu scorul de 77-74. De asemenea, are o medalie de argint în campionat, obținută în 2018, respectiv una de bronz, în 2017.
Pe plan continental, echipa din Polonia nu are o experiență prea bogată. Anterior a participat o singură dată în FIBA Europe Cup, în sezonul 2017/18, fiind eliminată din primul tur preliminar, după o dublă cu Bnei Herzliya (Israel). Acesta este de abia al 2-lea sezon al echipei poloneze în cupele europene.
Actualmente, echipa este antrenată de Igor Milicic (foto 3). Acesta are o foarte bună reputație în baschetul din Polonia. În vârstă de 45 ani, Milicic este căsătorit cu o poloneză și a dobândit deja cetățenia. El a petrecut ultimii cinci ani de carieră de jucător în această țară, iar în 2013 a început să antreneze. A pregătit pe AZS Koszalin și Anwil Wlocklawek. La cea din urmă i-a avut ca jucători pe Nikola Markovic, Aaron Broussard și Garlon Green, componenți de bază ai echipei orădene la această oră.

De notat că Milicic a fost concediat de Anwil Wlocklawek în cursul acestui sezon, iar în decembrie 2020 a semnat cu BMSlam Stal Ostrow. Colaborarea a demarat fructuos din punct de vedere al rezultatelor, Ostrow calificându-se în finala campionatului din Polonia, pe care o va disputa în compania lui Zielona Gora (cu Kris Richard în componență), după Final Four-ul de la Tel-Aviv. În plus, Ostrow este neînvinsă în actuala campanie FIBA Europe Cup.
Lotul de jucători al echipei poloneze cuprinde șapte jucători străini. Cinci sunt americani, unul este suedez (cu părinte american), respectiv unul este croat. Ceilalți jucători ai echipei sunt autohtoni. James Florence este căpitanul echipei, iar Trey Kell (foto 4) și Chris Smith se numără între principalele arme ofensive ale echipei. Pivotul Josip Sobin dispune de calități pur baschetbalistice remarcabile, iar autohtonul Jakub Garbacz (foto 2) are un arsenal excepțional în aruncările de la semicerc.
Sistemul de joc al lui Stal Ostrow se bazează în principal pe ritm și efort fizic. Toate echipele antrenate de Igor Milicic mizează pe diferite sisteme de apărare de tip zonă, cu precădere 1-3-1, iar actuala sa echipă nu face rabat de la acest sistem. De asemenea, Ostrow se apără extrem de agresiv pe tot parcursul jocului, incluzând apărare pressing pe tot terenul asupra omului cu mingea. Acest lucru va reprezenta o veritabilă provocare pentru CSM CSU Oradea, echipă care nu este obișnuită cu așa ceva în competiția internă.

În atac jocul echipei nu este foarte complex sau elevat. Polonezii mizează enorm de mult pe aruncările de la mare distanță, majoritatea meciurilor încheindu-se cu mai multe aruncări de pe semicerc decât din interiorul acestuia. Cu toate acestea, Slam Stal Ostrow obține numeroase vizite la linia de pedeapsă și termină majoritatea meciurilor cu un număr mare de puncte marcate.
Ca fapt divers, la Final Four-ul FIBA Europe Cup – ediția 2020/21 s-au calificat, alături de CSM CSU Oradea, echipele cu cele mai mare medii de puncte marcate pe meci în actuala ediție a acestei competiții. De altfel, Ostrow a învins în faza grupelor pe Ironi Ness Ziona, gazda F4-ului și echipă calificată la rândul ei pentru turneul final. În schimb, Oradea este de abia a 14-a în clasamentul punctelor marcate/meci.
Foto: FIBA.basketball