Grupa lui CSM CSU Oradea în FIBA Europe Cup – ediția 2020/21 va cuprinde doar trei echipe

CSM CSU Oradea va juca în compania lui BC CSU Sibiu și Besiktas Istanbul în FIBA Europe Cup – ediția 2020/21. Grupa din care fac parte roș-albaștrii în amintita competiție continentală va număra doar trei echipe.

Bakken Bears, reprezentanta Danemarcei în cupele europene, a câștigat turneul de calificare Basketball Champions League, desfășurat între 22 și 25 septembrie anul curent, la Nicosia (Cipru). Scandinavii au repurtat două victorii categorice, în fața reprezentantelor Israelului și Belgiei pentru a-și asigura prezența în grupele Basketball Champions League.

Prin calificarea în competiția supremă, Bakken nu va juca în FIBA Europe Cup, competiție în care a fost semifinalistă de două ori în ultimele trei ediții, pentru ca o dată să avanseze în sferturile de finală.

Reamintim că FIBA Europe Board a stabilit, în ședința din data de 1 septembrie 2020, ca startul FIBA Europe Cup – ediția 2020/21 să se dea pe 6 ianuarie 2021. 

Măsura amânării a fost luată în contextul pandemiei COVID-19 și a măsurilor existente, respectiv a incertitudinii și modificărilor de protocoale adoptate de fiecare țară în parte. Între problemele invocate de forul continental se numără restricțiile impuse de autoritățile naționale pentru fiecare țară în parte, dificultățile legate de găsirea legăturilor de călătorie între orașe, dorința majorității cluburilor participante de a demara activitatea în competițiile interne, nevoia acestora de a obține încasări din vânzarea de bilete, respectiv dorința cluburilor de a colabora cu federațiile și autoritățile naționale pentru implementarea unor excepții în ceea ce privește desfășurarea competițiilor sportive. Luând în considerare aceste aspecte s-a decis amânarea startului oficial al FIBA Europe Cup – ediția 2020/21.

S-a stabilit și calendarul de desfășurare al meciurilor din faza grupelor. Acesta este următorul pentru CSM CSU Oradea:

  • Etapa 1 – 6 ianuarie 202, vs Besiktas Istanbul (acasă)
  • Etapa 3 – 20 ianuarie 2021, vs CSU Sibiu (acasă)
  • Etapa 4 – 27 ianuarie 2021, vs Besiktas Istanbul (deplasare)
  • Etapa 6 – 3 martie 2021, vs CSU Sibiu (deplasare)

CSM CSU Oradea va sta în etapele a 2-a și a 5-a.

Locurile 1 și 2 în fiecare din cele șapte grupe se califică în optimile de finală, alături de cele mai bune două locuri 3. Cele 16 echipe calificate vor trece direct la fazele eliminatorii, renunțându-se la a 2-a fază a grupelor. Așadar, vor fi optimi de finală, sferturi de finală, semifinale și finala. Iată calendarul playoff-ului:

  • Optimi de finală – 17 și 24 martie 2021
  • Sferturi de finală – 31 martie și 7 aprilie 2021
  • Semifinale – 14 și 21 aprilie 2021
  • Finala – 28 aprilie și 5 mai 2021

Forul european a menționat în cadrul comunicatului că studiază posibilitatea de a adapta calendarul competițional în FIBA Europe Cup. Acest lucru înseamnă că urmează să se ia o decizie dacă se vor disputa meciuri în sistem tur-retur, ori acestea se vor desfășura în regim turneu (bulă), în sistem fiecare cu fiecare, rezultând trei etape. Componența grupelor, adică numele adversarilor, nu se va (vor) modifica.