Meciul cu numărul 550 în primul eșalon baschetbalistic al României pentru CSM Oradea

Echipa de baschet masculin a Clubului Sportiv Municipal din Oradea susține meciul cu numărul 440 în sezonul regulat al primului eșalon al României. Va fi meciul cu numărul 550 în primul eșalon al țării (Divizia A/Liga Națională), incluzând fazele superioare și inferioare ale competiției.

Momentul jubiliar se consemnează sâmbătă (12.02), ora 18:00, în confruntarea cu CSM Galați, în deplasare. Partida va avea loc la Sala Sporturilor Dunărea din Galați, fiind transmisă în direct pe canalul YouTube FRB TV.

Roș-albaștrii au un bilanț general de:

  • 262 victorii și 177 înfrângeri în sezonul regulat
  • 62 victorii și 38 înfrângeri în playoff
  • 7 victorii și 3 înfrângeri în playout.

Cu 331 meciuri câștigate din totalul de 549 disputate în primul eșalon al țării la baschet masculin, CSM Oradea are o rată de succes de 60.29%.

Totodată, va fi meciul cu numărul 430 în Liga Națională pentru Cristian Achim în postură de antrenor principal al echipei bihorene. El are 295 meciuri câștigate, adică o rată de succes de 68.76%, în această postură.

Primul meci oficial disputat de CSM Oradea în Divizia A masculin (actualmente Liga Națională) s-a consemnat în data de 8 Octombrie 2005, în deplasare, la Sala Horia Demian din Cluj-Napoca. Roș-albaștrii au fost învinși atunci de U-Mobitelco Cluj-Napoca, scor 69-93.

Prima victorie oficială în campionatul României s-a consemnat 11 zile mai târziu, pe 19 Octombrie 2005, la Arena Antonio Alexe. Atunci, CSM Oradea a învins Dinamo București, cea mai titrată echipă din istoria campionatului (22 titluri naționale), scor 66-65.

De-a lungul timpului, așa cum se poate deduce din bilanțul prezentat mai sus, CSM Oradea a jucat de 11 ori în playoff-ul campionatului (primele opt echipe ale țării) și de două ori în playout (turneul pentru evitarea retrogradării). În două ediții de campionat nu s-a organizat playout pentru echipele de la locul 9 în jos, iar o dată sezonul a fost suspendat din cauza pandemiei COVID-19 și nu s-a mai putut desfășura playoff-ul.

De notat că echipa de baschet a mai jucat 74 meciuri în cupele europene, 61 în Cupa României și 3 în SuperCupa României. Așadar, meciul de la Galați va fi cel de-al 678-lea cu caracter oficial, în toate competițiile, pentru CSM Oradea.

Istoricul complet al echipei de baschet masculin – cuprinzând toate rezultatele, clasările și bilanțul pentru fiecare sezon în parte – din cadrul Clubului Sportiv Municipal Oradea poate fi consultat AICI.