Prezentare adversari – Cine este Szolnoki Olajbanyasz

În cursul săptămânii trecute, CSM CSU Oradea a descoperit doi dintre adversarii din grupele FIBA Europe Cup – ediția 2021/22. Cel de-al 3-lea urmează să fie definitivat în cadrul unui turneu preliminar.

Roș-albaștrii, incluși în prima urnă valorică la tragerea la sorți organizată joi (19.08), au fost repartizați în Grupa H, alături de Szolnoki Olajbanyasz (Ungaria), Legia Varșovia (Polonia) și câștigătoarea unuia dintre cele patru turnee preliminare.

Facem cunoștință, pe scurt, cu adversarii echipei orădene în prima fază a grupelor din FIBA Europe Cup – ediția 2021/22. Vom continua cu reprezentanta Ungariei, oponent pe care CSM-ul îl va întâlni în etapa a 3-a în deplasare, respectiv în cea de-a 6-a la Oradea.

Citiți și

Prezentare adversari – Cine este Legia Varșovia – CSM Oradea

Szolnoki Olajbanyasz

Echipa a luat ființă în anul 1959 și este una dintre cele mai de succes grupări din baschetul masculin maghiar în epoca modernă. Își susține jocurile de pe teren propriu la Tiszaligeti Sportcsarnok, sală cu capacitate de 2.200 locuri, construită în 1975 și renovată în 2002.

Palmaresul lui Szolnok cuprinde opt titluri de campioană națională, cu 12 finale jucate, respectiv 14 clasări pe podiumul ligii maghiare. De asemenea, a câștigat opt cupe naționale, având 14 finale disputate. Cea mai de succes perioadă din istoria lui Olaj s-a consemnat între 2010 și 2019, când a câștigat șase campionate și tot atâtea cupe naționale. Cel mai recent a câștigat campionatul în 2018, iar cupa în 2019.

Pe plan internațional, Szolnok este un nume cunoscut. A înregistrat două participări în Liga Adriatică, două în EuroCup (a 2-a competiție Euroleague Basketball), respectiv o prezență în grupele Basketball Champions League. S-a calificat la Final Four-ul FIBA EuroChallenge în 2012 și 2014, fiind o prezență constantă în cupele europene din 2010 și până în prezent. Singurul sezon în acest interval când nu a jucat în cupele europene s-a consemnat în stagiunea 2019/20.

Referitor la parcursul european, amintim că în sezonul 2020/21, Szolnok a evoluat în FIBA Europe Cup. Maghiarii și-au pierdut primele două meciuri (cu Stal Ostrow și Ironi Ness Ziona – echipe care ulterior au disputat finala competiției) în grupa din care au făcut parte, nemaiavând șanse de calificare indiferent de soarta celui de-al 3-lea și ultimul joc (cu Sporting Lisabona) pe care l-au avut programat la turneul organizat în Polonia. Szolnok a depășit pe Sporting cu 78-67, iar acel rezultat a asigurat lui CSM Oradea calificarea în faza următoare a competiției (din postură de lucky loser).

În sezonul 2020/21, Szolnoki Olajbanyasz s-a clasat pe primul loc în faza regulată și a disputat finala campionatului cu Falco Szombathely. Scorul general al ultimului act a fost de 2-3, meciul decisiv încheindu-se cu victoria lui Falco, la Szolnok, scor 74-53. Primele patru meciuri ale finalei s-au încheiat cu victoria gazdelor.

Antrenorul principal al echipei din Szolnok este slovenul Gasper Potocnik. Acesta a devenit cunoscut în baschetul maghiar pentru funcția de antrenor deținută la o altă echipă de mare tradiție din țara vecină. Este vorba despre Kormend.

Lotul de jucători cuprinde, la ora actuală, patru străini. Trei dintre aceștia au evoluat pentru Szolnok și în sezonul precedent. Este vorba despre Marjan Cakarun (al 3-lea sezon la echipă), respectiv Bojan Subotic și Roko Badzim (ambii la cel de-al 2-lea sezon consecutiv cu Szolnok). Toți sunt ex-iugoslavi. Al 4-lea străin este dominicanul Gelvis Solano.

În efectivul de jucători de la Szolnok se mai află naturalizatul Samuel Taiwo, produs al școlii de baschet din localitate, respectiv autohtonii Rudner Gabor, Pongo Mate, Kovacs Peter, dar și tinerii Csornai Bence, Gilszki Erik și Pallai Tamas.

Szolnok dispută primul meci oficial în sezonul competițional 2021/22 pe 22 septembrie, atunci când este programată prima etapă din sezonul regulat al campionatului maghiar. Adversarul lui “Olaj” este Naturtex SZTE Szeged, ocupanta locului 3 în precedenta ediție de campionat din Ungaria, echipă ce va juca în preliminariile FIBA Europe Cup.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *