21 ianuarie. Este ziua în care se împlinesc 18 ani de la una dintre cele mai mari pierderi suferite de sportul cu mingea la coș din Oradea. Pe 21 ianuarie 2005, Antonio Alexe s-a stins din viață într-un accident de mașină, survenit la doar câteva ore după una dintre cele mai mari victorii repurtate de baschetul de club din România.
Este vorba despre victoria cu scorul de 82-52, repurtată de CSU Ploiești în fața lui Spartak Sofia, în FIBA Europe Cup. A fost un rezultat excepțional, echipa lui Toni reușind să răstoarne un handicap de 17 puncte consemnat la confruntarea tur dintre cele două echipe, desfășurată în Bulgaria cu o săptămână mai devreme. O victorie imensă pentru baschetul românesc, dar una mult prea scumpă.
Născut pe 21 decembrie 1969, în celălalt capăt al țării, mai exact la Constanța. Antonio Alexe a intrat în istorie ca fiind unul dintre cei mai buni români care au pus mâna pe o minge de baschet. A făcut acest lucru pentru prima dată la vârsta de doar 11 ani, sub îndrumarea lui Martișor Hondrilă și a lui Adrian Ioan.
Opt ani mai târziu, adică în 1988, Toni a ajuns pentru prima dată la Oradea. A venit cu scopul de a juca baschet pentru echipa orașului la acea vreme, Dinamo, sub comanda lui Dan Berceanu.
Alexe a petrecut cinci sezoane la gruparea de pe malurile Crișului repede. El a avut un impact deosebit asupra echipei și a contribuit la cel mai bun rezultat din istoria acelui club, locul al 3-lea în sezonul 1991/92. Orădenii care au avut posibilitatea de a urmări parcursul acelei echipe își amintesc cu certitudine duelurile cu Steaua, Dinamo și U Cluj, ori luptele duse de Toni și colegii săi cu baschetbaliști de renume precum Florentin Ermurache, Anton Netolitzchi, Petre Brănișteanu, Vasile Popa, Alexandru Vinereanu, Ghiță Mureșan și alte nume de legendă pentru sportul cu mingea la coș din România.
În paralel cu perioada petrecută în calitate de jucător al lui Dinamo Oradea, Alexe a devenit un nume important pentru loturile naționale. El a condus reprezentativa de juniori spre o clasare pe locul al 4-lea la Campionatul European din anul 1990. Un an mai târziu România, cu Alexe în calitate de căpitan, a obținut locul al 5-lea la Campionatul Mondial de tineret, desfășurat în Canada. Ambele rezultate rămân de referință pentru sportul cu mingea la coș din țara noastră. Contribuția lui Alexe a fost colosală.
Între timp, Toni și-a construit viața la Oradea. S-a stabilit în orașul nostru, acolo unde a cunoscut-o pe soția sa, devenind în paralel un nume extrem de important pentru mișcarea sportivă din oraș.
Căderea comunismului a deschis porțile către Vest, iar sportivii de performanță nu au avut nevoie de prea multe prezentări, renumele acestora întrecându-i și depășind granițele țării. Astfel, Alexe a ajuns în Ungaria, acolo unde a evoluat pentru echipele din Szolnok, Sopron, Szombathely și Szekesfehervar. La începutul noului mileniu Toni a revenit în România, câștigând două titluri de campion alături de West Petrom Arad.
În vara anului 2003, constănțeanul devenit orădean s-a întors definitiv în țară. El a semnat cu CSU Asesoft Ploiești, continuându-și activitatea de jucător. În același timp, Alexe a pus bazele Clubului Atletic Oradea, alături de Șerban Sere. Astfel, echipa cunoscută în zilele noastre sub denumirea de Clubul Sportiv Municipal Oradea, a luat naștere în vara anului 2003. Din păcate Alexe nu a mai fost printre noi pentru a asista la primii pași ai acestei echipe și anume promovarea în primul eșalon baschetbalistic.
Alexe a câștigat al 3-lea titlu național în România și primul alături de Asesoft Ploiești. Totul s-a sfârșit pentru Toni pe 21 ianuarie 2005, la Sinaia. El a lăsat în urmă o soție și o fiică îndurerate, dar și un oraș întreg care aștepta cu sufletul la gură întoarcerea sa în orașul pe care și l-a ales să domicilieze.
Pe lângă cele trei titluri naționale, Alexe s-a remarcat prin faptul că a fost căpitan al echipei naționale pentru o perioadă îndelungată. Din punct de vedere individual, Toni a fost desemnat cel mai bun baschetbalist al României de șase ori și a fost desemnat MVP al sezonului în Ungaria de trei ori. A fost desemnat maestru al sportului în anul 1990 și a dobândit licența de antrenor. A fost premiat de legendarul Moses Malone pentru una dintre distincțiile individuale și este recunoscut de către FIBA ca fiind unul dintre cei mai buni zece fundași din istoria baschetului european.
Traiectoria sportivă a lui Toni Alexe:
– 1980 – începe baschetul la CSȘ Constanța
– 1988/1993 – Dinamo Oradea
– 1993/2000 – Szolnoki Olaj, Sopron, F.C. Szombathely, Fehervar
– 2000/2002 – West Petrom Arad
– 2002/2003 – F.C. Szombathely
– 2003/2005 – CSU Asesoft Ploiești
Pe lângă performanța obținută pe parchet, cariera lui Antonio Alexe a fost o sursă de inspirație pentru mulți tineri, convingând o parte a acestora să îmbrățișeze o carieră în sportul practicat și iubit de cel care ne-a părăsit atât de devreme, la vârsta de 36 ani.
Aparițiile sale pe parchet, stilul de joc, tehnica și talentul, valoarea pur baschetbalistică și carisma rămân imposibil de egalat în sportul cu mingea la coș din Oradea și probabil din România. În amintirea unuia dintre cei mai buni sportivi care au încântat orașul nostru, sala sporturilor din Oradea a preluat numele lui Antonio Alexe.
Viața merge înainte și baschetul urmează același curs. Amintirea lui Toni este însă un lucru de care nu vom uita niciodată. Nu mai este alături de noi fizic, însă prin ceea ce a realizat Antonio Alexe este nemuritor și va rămâne mereu în gândurile noastre.