Club

ISTORIC CSM ORADEA BASCHET MASCULIN

Echipa de baschet masculin CSM Oradea a luat ființă în anul 2003 sub denumirea de Clubul Atletic Oradea. În primii doi ani de existență a evoluat la nivelul celui de-al 2-lea eșalon, calificându-se de fiecare dată la turneul final de promovare.

Urcarea în primul eșalon baschetbalistic al țării s-a consemnat la încheierea sezonului competițional 2004/05. Echipa a fost preluată de CSM Oradea, cu sprijinul municipalității, și a evoluat în sezonul 2004/05 sub această denumire, iar în vara anului 2005 a obținut promovarea în eșalonul de elită al sportului cu mingea la coș din România.

La prima aventură în Divizia A (actuala Ligă Națională), CSM-ul a obținut locul al 8-lea, calificându-se în playoff. Au urmat patru sezoane în care echipa nu s-a calificat în playoff. A fost o perioadă în care roș-albaștrii s-au confruntat cu diferite probleme, însă schimbarea s-a consemnat în vara anului 2009.

A fost momentul în care conducerea administratică a clubului s-a schimbat, Florin Birta fiind numit în funcția de președinte. Aceasta numire a fost dublată de o schimbare la nivelul managementului secției de baschet, Șerban Sere preluând frâiele. Totodată, baschetul a câștigat un sponsor – Gavella. Ulterior, alături de echipă au venit Digi, DGV sau Universitatea Oradea. De asemenea, baschetul orădean s-a bucurat de sprijinul unui număr impresionant de parteneri, sponsori și prieteni.

Următorul pas a fost numirea lui Cristian Achim în funcția de antrenor principal. Aceasta a fost un șir important de modificări în activitatea baschetului de la CSM ce a contribuit la creșterea echipei în peisajul baschetului românesc.

Astfel, începând din sezonul competițional 2010/11, CSM Oradea și-a asigurat calificarea în playoff-ul Ligii Naționale de fiecare dată. De asemenea, roș-albaștrii au obținut două calificări la turneul final (semifinale) de Cupa României. Baschetul orădean a înregistrat câte două clasări pe podium atât în Liga Națională, cât și în Cupa României.

Alături de echipă au venit o serie de sponsori care au contribuit la creșterea clubului, secția de baschet devenind una dintre principalele forțe ale disciplinei în țara noastră. De asemenea, CSM Oradea a făcut cunoștință cu arena internațională, participând în două ediții consecutive ale FIBA EuroChallenge. A urmat primul titlu național, pentru ca apoi să se consemneze cel mai lung parcurs al unei echipe de club românești în orice disciplină sportivă cu mingea, cu 18 meciuri în Basketball Champions League și două în playoff-ul FIBA Europe Cup. Bihorenii au obținut cele mai bune rezultate pe plan intern în sezoanele 2015/16, 2017/18 și 2018/19, când au cucerit aurul în LNBM și argintul în Cupă. CSM-ul a câștigat Super Cupa României 2019 și a jucat de alte două ori pentru acest trofeu. În fine, a acumulat deja șase sezoane și peste 50 meciuri în plan internațional.

Sezonul competițional 2019/20 a fost suspendat după declanșarea unui virus ce a determinat Organizația Mondială a Sănătății să declare pandemie. COVID-19 a obligat autoritățile române să instaureze Stare de Urgență pe o perioadă de două luni, respectiv Stare de Alertă timp de mai bine de un an. Competițiile sportive nu au mai fost reluate pentru completarea sezonului 2019/20, astfel încât faza regulată și playoff-ul din Liga Națională de baschet masculin nu s-au mai desfășurat.

În sezonul competițional 2020/21, echipa de baschet masculin a clubului orădean a atins noi culmi. CSM CSU Oradea a participat în FIBA Europe Cup, competiție în care s-a clasat pe locul al 3-lea și a cucerit prima medalie continentală. În drum spre acest rezultat, roș-albaștrii au învins echipe din țări dezvoltate din punct de vedere baschetbalistic precum Turcia, Italia, Ucraina sau Rusia. În paralel, a continuat parcursul solid în competițiile interne, CSM-ul stabilit un nou record istoric de victorii consecutive în Liga Națională.