A 10-a prezență la turneul final de Cupa României pentru echipa de baschet CSM CSU Oradea

Echipa de baschet masculin a Clubului Sportiv Municipal Oradea participă la turneul final de Cupa României pentru a 10-a oară în istorie. Roș-albaștrii sunt în căutarea primului trofeu în această întrecere.

Formația antrenată de Cristian Achim s-a calificat la turneul final după ce a ocupat cel mai bun loc 2 în faza de calificare a ediției 2023/24. Orădenii au cedat în confruntarea cu U-BT Cluj-Napoca, după care au surclasat pe Dinamo București pentru a-și asigura prezența la cel de-al 10-lea turneu final, respectiv al 5-lea Final 8.

CSM CSU Oradea are un număr de 68 meciuri disputate în Cupa României. Bilanțul general este de 42 victorii și 26 înfrângeri. Roș-albaștrii au jucat finala Cupei României de șapte ori, fiind învinși în meciul pentru trofeu în anii 2014, 2016, 2018, 2019, 2020, 2021 și 2023.

Prima prezență la turneul final de Cupa României datează din sezonul 2011/12, atunci când evenimentul s-a desfășurat sub formă de Final Four. El a fost găzduit la București, CSM Oradea clasându-se pe locul al 3-lea. A pierdut cu BC Timișoara în semifinale, irosind un avantaj de peste zece puncte, avut în repriza a 2-a. În cele din urmă a învins CSM București în meciul pentru podium. Astfel, s-a scris istoria primei clasări pe podiumul unei competiții de anvergură în baschetul românesc pentru Clubul Sportiv Municipal din Oradea.

CSM CSU Oradea s-a calificat în finala unei competiții de top în premieră doi ani mai târziu. Este vorba despre calificarea în finala Cupei României – ediția 2013/14. Turneul final, de patru echipe, s-a desfășurat la Ploiești. Roș-albaștrii au învins BCM U Pitești în semifinale, după o partidă ce a necesitat prelungiri. O zi mai târziu, în marea finală, formația antrenată de Cristian Achim a fost învinsă de Energia Târgu Jiu, după ce la capătul primului sfert conducea cu 16 puncte.

Au urmat alte finale memorabile, pierdute dureros, așa cum sunt cele din 2016, în fața propriilor susținători, din 2018, la Sfântu Gheorghe, unde aruncarea necontestată a lui Muhamed Pasalic pe sirenă a fost imprecisă, respectiv cele din 2019, 2020 și 2021, pierdute la Cluj-Napoca, după finale cu CSU Sibiu, U-BT Cluj-Napoca și CSO Voluntari. În fine, bihorenii au pierdut finala din sezonul precedent, desfășurată la Constanța, după un meci cu U-BT Cluj-Napoca.

În altă ordine de idei, cu toate finalele pierdute, CSM CSU Oradea a avut un parcurs remarcabil în această competiție. Are șapte finale disputate în ultimele zece desfășurate. O performanță impresionantă. Mai ales dacă ținem cont de faptul că de-a lungul anilor numeroase echipe puternice au luat startul în această competiție, însă doar două au rezistat celui mai necruțător test, timpul.

Final 8-ul Cupei României – ediția 2023/24 demarează joi (15.02), la Sala Horia Demian din Cluj-Napoca. CSM CSU Oradea se duelează cu CSM Tîrgu Mureș, una dintre cele doar trei echipe din baschetul românesc care au reușit să învingă formația orădeană în actualul sezon competițional. Partida demarează la ora 17:45. Suporterii pot achiziționa bilete AICI. Confruntarea va fi transmisă în direct pe DigiSport și PrimaSport, respectiv pe FRB TV (YouTube).