A 25-a victorie internațională aduce calificarea la Final Four-ul FIBA Europe Cup

25 martie 2021. Este seara în care CSM Oradea a repurtat cea de-a 25-a victorie internațională în întreaga istorie a participărilor în cupele europene la baschet masculin. Roș-albaștrii au obținut cel mai important succes în plan continental, calificându-se la Final Four-ul FIBA Europe Cup – ediția 2020/21.

Oradea a învins Reggio Emilia, scor 71-64. O victorie obținută la capătul unui meci în care CSM-ul a făcut efort și mai mult decât atât s-a comportat ca o echipă. Pe tot parcursul celor 40 minute de joc efectiv.

Succesul a fost repurtat asupra unei echipe ce provine dintr-un campionat de top în Europa. Chiar dacă în prezent se situează în subsolul clasamentului din Italia, discutăm despre o echipă ce a câștigat FIBA EuroChallenge în 2014, a câștigat SuperCupa Italiei în 2015 și a disputat finala Lega Basket Serie A în 2015 și 2016, respectiv pe cea a Cupei Italiei în 2005.

Un succes repurtat asupra unei echipe cu o tradiție de aproape 50 ani în baschetul italian. Club pentru care a jucat legendarul Gianluca Basile, dar și Joe Bryant, tatăl regretatului Kobe. De asemenea, Roberto Chiacig, Rimantas Kaukenas, Darjus Lavrinovic, Gal Mekel, Troy Bell, Tony Massenburg, James White, Gal Mekel și alte nume relevante din jocul cu mingea la coș au evoluat pentru această grupare. Mai mult, Reggio Emilia are patru campanii în EuroCup, a 2-a competiție organizată sub egida Euroleague Basketball.

Totodată este primul succes obținut de CSM Oradea asupra unei echipe din Italia. Anterior, roș-albaștrii au întâlnit pe Umana Reyer Venezia, în grupele Basketball Champions League, însă atunci victoria a revenit, de două ori, italienilor.

În ceea ce privește actualul sezon competițional, CSM CSU Oradea a avut probleme în a bifa două prestații constant bune în mod succesiv. Acest lucru s-a consemnat tocmai la turneul FIBA Europe Cup găzduit la Arena Antonio Alexe, acolo unde bihorenii au învins pe BC Dnipro și Reggio Emilia, după meciuri echilibrate, dar în mare parte cu Oradea în avantaj pe tabela de marcaj și pe fondul unor prestații colective de mare efect.

CSM CSU Oradea ajunge pentru a 2-a oară la un bilanț pozitiv în actuala campanie continentală. Roș-albaștrii se califică în Final Four după victorii împotriva unor reprezentante ale Turciei, Ucrainei și Italiei. Țări cotate bine și foarte bine în baschetul european la nivel de club.

Componența echipei care a ajutat la calificarea CSM CSU Oradea pentru Final Four-ul FIBA Europe Cup 2021:

  • Jucători – Stephen Holt, Vlad Marinău, Aaron Broussard, Giordan Watson, Tudor Fometescu, Arturas Valeika, Edward Petrescu, Luca Năstruț, Enzo Vescan, Garlon Green, Bobe Nicolescu, Cătălin Baciu, Dragan Zekovic, Nikola Markovic, Bogdan Creț, Ramone Moore, Pavle Reljic.
  • Staff tehnic – Cristian Achim, Milan Mitrovic, Radovan Markovic, Marius Marinău.
  • Staff medical – Alin Iova, Cristian Dan.

Final Four-ul FIBA Europe Cup se va desfășura între 23-25 aprilie anul curent. Locul de desfășurare urmează să fie stabilit pe parcursul săptămânii următoare. Adversar în semifinale va fi Slam Stal Ostrow, din Polonia, ocupanta locului 2 în campionatul național al acestei țări.

Foto: Roby Boros