A 7-a prezență consecutivă în FIBA Europe Cup, a 9-a în cupele europene

Echipa de baschet masculin a Clubului Sportiv Municipal Oradea va juca pe tabloul principal al FIBA Europe Cup pentru a 5-a oară în succesiune. Totodată va fi cea de-a 7-a prezență consecutivă în amintita competiție, indiferent de faza din care i se alătură. Sezonul competițional 2022/23 va consemna cea de-a 9-a campanie continentală din istoria secției de baschet

Roș-albaștrii accesează FIBA Europe Cup, în stagiunea 2022/23, direct în faza grupelor fără tururi preliminare în această competiție sau în Basketball Champions League pentru a 3-a oară consecutiv. Bilanțul general al echipei din Oradea în FEC este de 21 victorii și 22 înfrângeri. La modul general, incluzând participările în FIBA EuroChallenge și Basketball Champions League, bilanțul roș-albaștrilor este de 34-43.

FIBA Europe Cup se află în fața celui de-al 8-lea sezon din istorie. Formația din Oradea a absentat o singură dată, chiar în ediția inaugurală, 2015/16. Această întrecere este continuatoarea defunctei FIBA EuroChallenge, competiție în care CSM-ul a debutat la nivel internațional în toamna anului 2013 și în care a jucat pentru două sezoane consecutive. Remarcabil este faptul că la încheierea campaniei 2022/23 în FIBA Europe Cup, CSM Oradea va aniversa zece ani de la debutul în arena internațională, acolo unde echipa a jucat în fiecare sezon cu excepția stagiunii 2015/16.

În sezonul 2016/17, după o campanie de lungă durată și solidă ca rezultate în Basketball Champions league, CSM-ul a intrat în playoff-ul FIBA Europe Cup. Roș-albaștrii au fost învinși în optimile de finală ale întrecerii de Usak Sportif, din Turcia.

În sezonul 2017/18, CSM Oradea a intrat în FIBA Europe Cup din primul tur preliminar, fiind învinsă și eliminată de primul adversar întâlnit, Balkan Botevgrad, din Bulgaria.

Sezoanele 2018/19 și 2019/20 au demarat pe plan internațional pentru CSM Oradea în preliminariile Basketball Champions League. Roș-albaștrii au fost învinși de Karhu Basket, respectiv Falco Szombathely, astfel încât au ajuns în ambele sezoane pe tabloul principal al FIBA Europe Cup. Dacă sezonul 2018/19 a consemnat o singură victorie din șase apariții, următoarea experiență a oferit orădenilor mai multe satisfacții. Ei au câștigat șase din cele 12 partide disputate, oprindu-se la încheierea fazei a 2-a a grupelor.

A urmat sezonul 2020/21, accesat direct din faza grupelor în FIBA Europe Cup. Roș-albaștrii au obținut patru victorii din șapte meciuri disputate și au cucerit prima medalie la nivel internațional. Mai mult decât atât CSM Oradea a jucat la Menora Mivtachim Arena din Tel-Aviv, cea mai veche sală de mare capacitate din baschetul european, templul baschetului din Israel și locul în care își dispută celebra Maccabi jocurile de pe teren propriu.

Sezonul 2021/22 a fost cel mai lung ca număr de meciuri disputate de CSM Oradea în FIBA Europe Cup. A fost al 2-lea cel mai lung sezon în cupele europene din istoria clubului, după ediția 2016/17, cea care a cuprins 20 meciuri la nivel internațional. De această dată Oradea a disputat 14 meciuri în cupele europene și s-a oprit în sferturile de finală ale FIBA Europe Cup.

În sezonul competițional 2022/23, CSM CSU Oradea va juca direct în prima fază a grupelor FIBA Europe Cup. Formația de pe Crișul Repede se numără între cele doar zece echipe de club acceptate direct pe tabloul principal. Asta în condițiile în care echipe din Germania, Israel, Franța, Turcia, Grecia, Polonia, Lituania sau Belgia vor juca în tururile preliminare.