Altfel de cifre care au pavat drumul spre finala Ligii Naționale de baschet masculin

CSM CSU Oradea susține primele două meciuri din finala Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2022/23 pe teren propriu. Acestea au loc duminică (14.05), ora 17:00, respectiv marți (16.05), ora 18:00, la Sala Polivalentă Oradea Arena. Adversar este U-BT Cluj-Napoca.

Roș-albaștrii au terminat sezonul regulat pe primul loc, cu un bilanț de 24 victorii – 2 înfrângeri. Acest lucru le-a oferit avantajul terenului propriu în playoff, indiferent de numele adversarului. CSM-ul a învins SCM Ohma Mozzart Bet Timișoara și BC CSU Sibiu cu scorul general de 3-0, lucru ce i-a ținut pe sportivii orădeni în deplasare în număr minim de zile.

Atât în seria cu Timișoara, cât și în cea cu Sibiu, echipa a plecat în deplasare în preziua Meciului 3 și a efectuat drumul de întoarcere spre casă imediat după respectivele meciuri. Astfel, numărul de zile și nopți, respectiv ore petrecute departe de casă a fost redus la minim în playoff. Acest lucru a fost posibil prin prisma parcursului aproape perfect din sezonul regulat, cât și prin faptul că în playoff nu s-a înregistrat nicio înfrângere.

Trebuie subliniat că pe parcursul sezonului competițional 2022/23, CSM CSU Oradea a avut următoarele:

26 meciuri oficiale (în toate competițiile) disputate departe de propria casă (23 în calitate de oaspete, 3 pe teren neutru).
24 locații diferite în exteriorul municipiului Oradea, în care a jucat cel puțin un meci.
68 zile calendaristice petrecute în deplasare.
31 zboruri.
– Majoritatea deplasărilor internaționale au început cu autocarul, au continuat cu avionul și s-au încheiat cu autocarul.

Numeroase petrecute în călătorie, către locul de desfășurare al meciurilor, nopți dormite în paturi diferite, ore de așteptare între zboruri și așa mai departe. În sezonul competițional 2022/23 acest efort a fost răsplătit, echipa reușind să treacă cu brio peste astfel de provocări și încercări ce țin de activitatea sportivă la nivel profesionist.

Așadar, un preț mare plătit de echipă, dar situația a fost gestionată remarcabil întrucât nu s-au consemnat accidentări grave. Donatas Tarolis a ratat câteva meciuri din cauza unei entorse, iar în semifinale a lipsit din cauza unei probleme de sănătate. În schimb, Justin Carter a avut o accidentare la genunchi ce a necesitat intervenție chirurgicală și o absență de aproximativ două luni și jumătate. În rest nicio problemă care să determine o perioadă mai lungă de absență din programul echipei.

Desigur, există și elemente pozitive atunci când grupul petrece perioade lungi în deplasare. Acolo se pot lega relații, sportivii se pot cunoaște mai bine între ei, atât în plan sportiv, cât și uman. Se poartă mai multe discuții între staff și sportiv, se poate detalia mai bine ce anume se dorește de la fiecare sportiv în parte, rolul fiecăruia devine mai clar și există suficient timp inclusiv pentru relaxare și bună dispoziție.

În pofida acestor cifre ce duc la oboseală fizică și mentală, CSM CSU Oradea are cel mai bun sezon din istorie ca rată de succes:

– 30 victorii din 32 meciuri disputate în Liga Națională, adică 94%.
– 34 victorii din 37 meciuri disputate pe plan intern, adică 92%.
– 42 victorii din 49 meciuri oficiale în toate competițiile, adică 86%.

Echipa este calificată în finala Ligii Naționale de baschet masculin, iar efortul depus de-a lungul sezonului a pus-o în situația favorabilă de a pregăti și juca primele meciuri pe teren propriu. Acolo unde nu a pierdut niciun meci în campionat.