Anul 2022 se încheie – Cel în care infrastructura s-a ridicat la nivelul performanței sportive și necesităților actuale

Anul calendaristic 2022 a ajuns la final. A fost cel de-al 19-lea din istoria secției de baschet masculin de la CSM Oradea. Ne-am dorit să fie cel mai bun în plan sportiv, dar ștacheta a fost ridicată sus pe parcursul altor ani cu care ne mândrim și de care ne amintim cu drag.

2022 a fost anul în care s-a încununat munca de ani de zile în plan administrativ, alături de cel sportiv. Echipa de baschet a CSM Oradea s-a mutat în noua casă, Oradea Arena – o construcție nouă, ce respectă standardele și așteptările vremurilor pe care le parcurgem. S-a făcut pasul absolut necesar prin care baschetul orădean se menține și din punct de vedere al infrastructurii la nivelul european pe care l-a atins deja de mai mulți ani în plan sportiv. Este fără îndoială highlight-ul anului 2022 pentru mișcarea sportivă din Oradea.

Roș-albaștrii au cucerit o nouă medalie națională. Un bronz. Al 3-lea din istoria CSM Oradea și al 4-lea din istoria baschetului masculin orădean. O altă realizare sportivă notabilă este calificarea în sferturile de finală ale FIBA Europe Cup – ediția 2021/22. O confirmare a bronzului cucerit cu un an în urmă în aceeași întrecere continentală. Și o dovadă de continuitate, respectiv o imagine clară cu privire la viziunea și ambițiile secției de baschet de la Clubul Sportiv Municipal din Oradea.

Anul 2022 se termină cu un bilanț general de 37 victorii și 16 înfrângeri, adică o rată de succes de 69.8%. Cu 19 victorii din 25 apariții pe teren propriu, respectiv cu un bilanț de 18-10 în partidele disputate departe de casă. Cu cea de-a 8-a medalie națională din istoria secției de baschet, a 6-a în succesiune. Cu a 2-a prezență consecutivă între cele mai bune opt echipe din FIBA Europe Cup.

Tot în plan sportiv se trece fără îndoială parcursul de excepție al echipei în prima parte a sezonului competițional 2022/23. Nu se dau premii și trofee la final de an calendaristic, dar putem să subliniem încă o dată că este cel mai bun început de sezon din istoria echipei de baschet masculin CSM Oradea. Deoarece s-au câștigat 17 din cele 20 meciuri oficiale disputate. Acest parcurs cuprinde 6 victorii din opt apariții europene, respectiv 11 victorii din 12 partide oficiale consemnate în baschetul românesc. Astfel, cu o rată de succes de 85%, sezonul 2022/23 a intrat deja în cartea de istorie a CSM-ului ca fiind cel mai bun și implicit promițător start.

În 2022 s-a inaugurat Oradea Arena cu un show de excepție, All Star Game-ul baschetului românesc. Eveniment organizat cu sala arhiplină, cu un public de baschet și cu oameni interesați de cea mai modernă clădire multifuncțională din oraș. Cu interes la nivel național, atât din partea publicului larg și a presei, cât și la nivel de VIP. Evenimentul a cuprins și o latură socială, prin prisma All Star Game-ului reușindu-se atragerea unor fonduri prin intermediul cărora a fost construit un nou teren de sport în incinta unei instituții de învățământ din oraș. Aspect peste care nu trebuie să trecem atât de ușor deoarece de acolo vin sportivii de mâine, de pe terenurile de sport din oraș.

Întâmpinăm anul 2023 încrezători. Avem toate motivele. O casă nouă, un public care ne-a arătat că este fidel și avid de spectacolul pe care actuala echipă a CSM-ului îl oferă cu generozitate meci de meci, dar și pentru că rezultatele ne fac să fim optimiști și nerăbdători pentru ceea ce urmează.

Este indiscutabil că meritele pentru tot ceea ce s-a întâmplat în 2022 revin managementului condus de Șerban Sere. În special pentru existența infrastructurii de top disponibilă echipei. Firește, cu ajutorul și sprijinul necondiționat al administrației locale. Nu se subliniază îndeajuns efortul depus pentru atragerea de parteneri și finanțare, de specialiști, materiale, echipamente și elemente absolut necesare pentru buna funcționare a activității unei echipe profesioniste. Nu intrăm acum în detalii, dar la ora actuală CSM CSU Oradea dispune de condiții de excepție pentru a-și desfășura activitatea zilnică la cele mai înalte standarde în sportul de performanță din România și la nivelul multor țări mai bine cotate în plan de pregătire fizică și sportivă, din punct de vedere medical, de recuperare după accidentări, refacere după efort și nu numai.

Conducătorul CSM-ului are un merit major și la tot ce se petrece în plan sportiv, cu precădere datorită relației de lungă durată și continuității la nivelul staff-ului tehnic. Condus de antrenorul Cristian Achim, acesta a avut inspirație, alături de pricepere și experiență, pentru a construi un lot de jucători care să furnizeze rezultate – principalul magnet de public, respectiv spectacol – deoarece, nu-i așa, baschetul este sinonim cu acest cuvânt în vocabularul oricărui pasionat de sport.

Anul se încheie cu gândul la dorința de performanță, dar în același timp cu speranțe și gânduri la suporteri. Alături de care ne dorim continuitate la nivelul rezultatelor sportive, respectiv la consolidarea și sporirea consistenței comunității de baschet orădene. Așadar, suficiente motive să rămânem focusați și concentrați pe ceea ce este de făcut pentru ca la finalul lui 2023 să amintim noi memorii ce ne fac viața mai completă și mai frumoasă.