Avancronica derby-ului CSM CSU Oradea vs U-BT Cluj-Napoca

CSM CSU Oradea și U-BT Cluj-Napoca se duelează în derby-ul etapei a 23-a din sezonul regulat al Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2022/23. Jocul contează pentru TOP 10, acolo unde ambele protagoniste sunt neînvinse până la această oră.

Cele două echipe sunt la egalitate în fruntea ierarhiei. Ambele au câte 11 victorii și o înfrângere contabilizate în clasamentul la zi. Este un meci cu miză deosebită. Câștigătoarea va prelua șefia clasamentului în mod solitar și devine favorită la ocuparea locului 1 în perspectiva playoff-ului, chiar dacă mai sunt destule etape de disputat, iar programul echipei orădene pare mai complicat în condițiile în care echipele calificate din cealaltă conferință arată o formă sportivă și omogenitate în urcare (așa cum sunt de exemplu echipele din Sibiu și Pitești), spre deosebire de cele venite din conferința în care a evoluat CSM CSU Oradea.

Pe de altă parte, echipa care pierde în derby, va resimți presiunea asupra rezultatului în următoarele meciuri dat fiind faptul că Rapid București este în acest moment la două victorii în urma primelor două clasate și are un program ce o ferește de oboseală prin călătorie până la încheierea sezonului regulat.

Va fi cea de-a 2-a întâlnire stagională între Oradea și Cluj-Napoca. Prima s-a consemnat pe 15 Februarie anul curent, la Constanța, în finala Cupei României. U-BT a învins atunci cu scorul de 78-65, pentru a ridica primul trofeu din anul calendaristic 2023 în baschetul românesc.

În acea partidă s-a mers cap la cap până spre sfârșitul primei reprize. Finalul acesteia a consemnat o cădere bruscă a echipei roș-albastre, de care clujenii au profitat pentru a se desprinde. În repriza secundă, CSM-ul s-a apropiat o dată la o singură posesie, dar nu a găsit resurse să alimenteze momentul favorabil, formația de pe Someș reușind să reacționeze și s-a desprins din nou.

Este cert că apărarea formației antrenate de Mihai Silvășan a reprezentat o problemă majoră pentru orădeni în finala cupei. Cele doar 65 puncte marcate confirmă acest lucru, existând momente în care mecanismul de pase și acțiuni colective ale CSM-ului, care a funcționat atât de bine pe tot parcursul actualului sezon competițional, a fost anihilat încă din faze incipiente, prin agresivitate, fizicalitate și organizare a defensivei adverse. Acesta este fără îndoială un aspect ce trebuie corectat de echipa orădeană pentru a fi mai eficientă împotriva echipei campioane.

Echipa din Cluj-Napoca dispune de o rotație generoasă și opțiuni pe măsură la toate pozițiile. U-BT contează pe Nemanja Gordic, Casey Shepherd și Patrick Richard la poziția de conducător de joc, cel din urmă fiind utilizat adesea și la pozițiile 2-3. Akos Szentkuti, Nandor Kuti, Karel Guzman și Leo Meindl evoluează la petrimetru în ambele faze ale jocului pentru clujeni, în timp ce Jalen Jones, Stefan Bircevic (poziția 4), respectiv Emanuel Cățe și Andrija Stipanovic (poziția 5) sunt oamenii pe care mizează ardelenii la interior. De notat că din cei șapte jucători străini enumerați doar șase pot fi înscriși pe foaia de arbitraj a unui meci din Liga Națională.

Amintim că CSM CSU Oradea a avut la dispoziție o săptămână întreagă pentru refacere completă și pregătirea corespunzătoare a unui meci precum cel împotriva unui oponent de asemenea calibru cum este U-BT Cluj-Napoca. De cealaltă parte, formația de pe Someș a avut un meci internațional la mijlocul acestei săptămâni, acolo unde a fost lipsită de trei jucători din rotația de bază. Este însă de așteptat ca echipa antrenată de Mihai Silvășan să alinieze o formulă completă sau cât mai apropiată de cea completă la Oradea.

CSM-ul va juca și de această dată fără Justin Carter. Americanul face progrese vizibile în ceea ce privește recuperarea post operatorie, însă până la această oră nu a efectuat antrenamente cu adversitate, astfel încât revenirea sa pe teren nu este posibilă la acest meci. Toși ceilalți jucători din lotul formației antrenate de Cristian Achim sunt apți de joc.

Bilete se găsesc AICI. Menționăm că biletele solicitate de clubul oaspete au fost deja epuizate, iar numărul de bilete destinate vânzării generale disponibile scade de la o oră la alta. Există, așadar, toate premisele pentru un spectacol sportiv, vizual și sonor de excepție, demn de un veritabil derby. Comercializarea continuă în sistem online (24 ore pe zi), iar la sediul clubului se vând în timpul programului de lucru (luni-joi între orele 9-15, respectiv vineri între orele 9-14). În ziua meciului, casa de bilete va funcționa cu o oră înaintea primului angajament. Abonamentele sunt valabile la această întâlnire.

Confruntarea este programată pentru sâmbătă (18.03), ora 20:15, la Oradea Arena. Jocul este transmis în direct pe DigiSport și PrimaSport, respectiv pe FRB TV (YouTube).

Foto: CSM Constanța Baschet