Avancronica finalei de Cupa României la baschet masculin – ediția 2023

CSM CSU Oradea întâlnește U-BT Cluj-Napoca în finala Cupei României la baschet masculin – ediția 2023. Aceasta se va desfășura miercuri (15.02), ora 19:00, la Sala Sporturilor din Constanța. Jocul este transmis în direct la DigiSport 2, PrimaSport 1 și pe FRB TV (YouTube).

Partida opune cele mai performante echipe din baschetul masculin românesc din 2015 și până în prezent. În actuala stagiune, formația antrenată de Cristian Achim a pierdut un singur meci și are o serie de 17 victorii în competițiile organizate sub egida Federației Române de Baschet. De cealaltă parte, U-BT Cluj-Napoca a câștigat SuperCupa României, competiție organizată la startul sezonului 2022/23. Echipa de pe Someș a pierdut două meciuri în actuala stagiune.

Oradea este singura echipă neînvinsă în Cupa României – ediția 2022/23. Roș-albaștrii au 4-0 în această întrecere. În schimb, U-BT Cluj-Napoca are deja un meci pierdut. Echipa antrenată de Mihai Silvășan s-a calificat la turneul final după o egalitate în trei în cadrul turneului preliminar.

Este totodată un duel între echipele care au reprezentat cu succes România pe plan internațional în ultimii ani. Dacă CSM CSU Oradea are un loc 3 în FIBA Europe Cup, acolo  unde s-a calificat între primele 16 echipe de fiecare dată în ultimele patru ediții, U-BT Cluj-Napoca are un sfert de finală în Basketball Champions League, iar actualmente participă în EuroCup – a 2-a competiție Euroleague Basketball.

Se anunță un meci dificil pentru roș-albaștri. Adversar este cel mai dificil oponent întâlnit de CSM CSU Oradea în ultimii ani în baschetul românesc. Totodată, este vorba despre o echipă care a învins în mai multe rânduri echipa de pe Crișul Repede în meciuri cu trofeul pe masă. Mai mult, U-BT Cluj-Napoca este echipa cu cel mai mare buget în baschetul românesc și care reușește să atragă nume mari în baschetul european.

CSM-ul mizează pe viteza, inventivitatea și calitatea individuală a lui Erick Neal. În plus, Kris Richard rămâne unul dintre cei mai redutabili jucători din istoria clubului și o piesă mereu importantă în ambele faze ale jocului pentru roș-albaștri. Oradea a impresionat la interior în cadrul acestui turneu cu tandemul Donatas Tarolis – Mark Ogden la interior. Roș-albaștrii au nevoie de aportul experimentaților Nikola Markovic și Josh Bostic, sportivi ce s-au călit în numeroase bătălii precum o finală de cupă. Stephen Holt rămâne un barometru de seriozitate și disciplină, fiind un jucător capabil să influențeze soarta unui meci și chiar a unei finale cu munca de jos. Căpitanul CSM-ului, Bobe Nicolescu se află la cea de-a 6-a finală de cupă, fiind jucătorul cu cele mai multe apariții în ultimul act al competiției din istoria echipei.

Finala Cupei României este primul meci între Oradea și Cluj în sezonul 2022/23. Așadar, va fi o primă confruntare în actualele alcătuiri. Prin urmare sunt multe necunoscute inclusiv pentru jucători, acolo unde de regulă lucrurile sunt mai simple. Firește, devine o chestiune și mai greu de identificat până la primul angajament al finalei pentru antrenorii celor două echipe. Cu toate că se cunosc extrem de bine, staff-urile tehnice ale celor două protagoniste ale ultimului act din Cupa României nu contenesc să desfășoare activitatea necesară pentru a oferi cât mai multe informații și detalii, pentru simplifica misiunea propriilor sportivi.

Valoarea colectivă și individuală, experiența, opțiunile în jocul de atac, agresivitatea în ambele faze ale jocului, planul tactic, apărarea și schimbările de registru, respectiv rotațiile și formulele de joc, toate sunt elemente asupra cărora tehnicienii celor două echipe se vor concentra. Practic atât Oradea, cât și Cluj au devenit forțe de temut în baschetul românesc pentru că au cele mai multe calități și le utilizează în consecință.

Clujul are în componență câțiva jucători de certă valoare. Unii dintre ei sunt deja piese de mare importanță în istoria clubului. Aici trebuie remarcați în mod deosebit Patrick Richard și Andrija Stipanovic. De asemenea, U-BT mizează pe calitatea atletică, fizică și baschetbalistică de excepție a cubanezului Karel Guzman, respectiv pe experiența și cunoștințele lui Stefan Bircevic. În acest sezon, echipei din Cluj-Napoca i s-au alăturat alte nume foarte importante precum Leo Meindl, Emanuel Cățe și Jalen Jones.

Ambele echipe resimt din plin o stare avansată de epuizare. Ele au călătorit masiv de-a lungul acestui sezon și au jucat câte două meciuri pe săptămână aproape pe tot parcursul stagiunii de la sfârșitul lunii Septembrie 2022. Cu toate acestea, mirajul unui trofeu, prezența într-o finală și șansa de a intra în istorie vor pune starea fizică și mentală de epuizare a jucătorilor în plan secundar.

CSM CSU Oradea va fi lipsită de serviciile lui Justin Carter în finala Cupei României. Acesta a fost operat la genunchi în luna Ianuarie. Mici probleme medicale au apărut pe parcursul turneului final de la Constanța fie de pe urma contactelor din teren, fie ca o consecință a frigului din sală, dar se speră în recuperarea acestora până la primul angajament. De cealaltă parte, Nemanja Gordic este incert, iar Nandor Kuti și Eduard Roschnafsky nu au fost trimiși în teren la precedentul joc.

Foto: CSM Constanța