CSM CSU Oradea și U-BT Cluj-Napoca se întâlnesc în finala Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2022/23. Se joacă pe sistemul cel mai bun din șapte meciuri, o revenire la acest format pentru desfășurarea ultimului act al campionatului după zece ani. Ultima dată când s-a jucat în acest format, CSU Asesoft Ploiești a învins pe BC Mureș, scor general 4-2, în finala din 2013.
Prezența în ultimul act a acestor echipe vine ca o confirmare a tot ceea ce s-a întâmplat în sezonul competițional 2022/23:
– Se duelează echipele clasate pe primele două locuri ale clasamentului la încheierea sezonului regulat.
– Este a 2-a finală în acest sezon între aceste formații după cea din Cupa României, desfășurată pe 15 Februarie anul curent, la Constanța.
– Se întâlnesc echipele care au câștigat ultimele șase ediții de campionat în România, fiecare câștigând trofeul de câte trei ori: Oradea în 2016, 2018 și 2019, Cluj în 2017, 2021 și 2022. Amintim că în 2020 nu s-a decernat trofeul deoarece sezonul a fost suspendat din cauza pandemiei COVID, U-BT Cluj și CSM Oradea fiind la egalitate pe primele două locuri ale clasamentului la momentul întreruperii activității.
S-au consemnat trei confruntări directe în actualul sezon competițional între cele două protagoniste ale finalei LNBM. Prima a avut loc pe 15 Februarie 2023, la Constanța, în finala Cupei României. U-BT a învins atunci cu scorul de 78-65. Cea de-a 2-a a avut loc pe 18 Martie anul curent, chiar la Oradea Arena, încheindu-se cu victoria CSM-ului, scor 82-74. În fine, ultimul duel în ordine cronologică s-a desfășurat la 7 Aprilie 2023, în BT Arena. Acesta a revenit Clujului cu scorul de 94-79.
Ambele echipe au avut participări internaționale în acest sezon competițional. Așadar, pe lângă faptul că sunt ultimele echipe rămase în cursa pentru ambele trofee puse în joc pe plan intern în sezonul 2022/23, CSM CSU Oradea și U-BT Cluj-Napoca au bifat 12, respectiv 18 apariții în cupele europene. CSM-ul a evoluat în FIBA Europe Cup, acolo unde s-a calificat pentru a 4-a oară consecutiv între primele 16. U-BT a participat în EuroCup pentru prima dată, reușind numeroase meciuri foarte bune și mai multe victorii de prestigiu.
Finala demarează la Oradea datorită clasării mai bune a CSM-ului în sezonul regulat. Roș-albaștrii au avut un bilanț de 16-2 în TOP 10, iar clujenii au avut 15-3. Primele două partide au loc pe 14 și 16 Mai anul curent, la Oradea Arena. Așadar, după cinci finale de campionat susținute în Arena Antonio Alexe, CSM CSU Oradea are posibilitatea disputării unor meciuri din finala Ligii Naționale în Sala Polivalentă Oradea Arena.
Există toate premisele pentru două meciuri consecutive cu tribunele arhipline. Încă din primele momente de la punerea în vânzare a biletelor s-a consemnat un interes major din partea pasionaților de baschet din Oradea. Astfel, pentru prima dată după inaugurarea Oradea Arena, consemnată pe 20 Aprilie 2022 cu All Star Game-ul baschetului masculin românesc, este de așteptat ca în tribune să se afle peste 5.000 spectatori.
Cele două echipe mizează pe loturi consistente. Ambele au în componență câte șapte jucători străini. De asemenea, în efectivul celor două se găsesc câte trei jucători aflați în lotul echipei naționale a României. Mai mult, ceilalți jucători români au reușit de-a lungul sezonului să-și aducă aportul, contribuind la rândul lor la calificarea în finală.
Se întâlnesc două echipe care mizează pe același antrenor de mult timp. Cristian Achim este cel mai longeviv antrenor activ din Liga Națională. El este la cârma CSM CSU Oradea din toamna anului 2009, adică de aproape 14 ani. De numele său se leagă toate performanțele obținute de echipa de baschet în acești ani. În schimb, Mihai Silvășan este la cârma lui U-BT Cluj-Napoca din 2016. A petrecut un sezon ca secund pentru Marcel Țenter, după care a devenit principal, iar pentru o perioadă de doi ani a colaborat cu Dusko Vujosevic.
Ambele echipe au un plan de joc extrem de stufos. Numeroase acțiuni colective, scheme pentru atac pozițional construite pentru oamenii de pozițiile 4-5, cât și pentru cei care activează la perimetru. Nu lipsesc acțiunile pentru alimentarea unui joc de tranziție. Caracteristicile individuale ale jucătorilor sunt exploatate prin implementarea unui plan de joc astfel conceput. Totodată, este de relevanță semnificativă și specificul adversarului în plănuirea unui meci. Apărarea este elementul cheie, fiind un capitol asupra căruia este vizibil faptul că ambele protagoniste își canalizează eforturile.
Firește, forma sportivă, dispoziția de joc, inspirația de moment și calitatea jucătorilor, respectiv modul de potrivire în fața adversarului direct, sunt elemente ce la un moment dat pot să iasă în evidență. Totuși, ambele echipe sunt recunoscute pentru faptul că doresc să lase la voia întâmplării cât mai puține momente de joc.