Avancronica Meciului 1 din finala Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2023/24

CSM CSU Oradea întâlnește U-BT Cluj-Napoca în Meciul 1 al finalei Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2023/24. Partida are loc duminică (12.05), ora 17:00, la BT Arena din Cluj-Napoca.

Se întâlnesc ocupantele primelor două poziții ale clasamentului la încheierea sezonului regulat. Este a 2-a finală de campionat consecutivă pe care formațiile din Cluj și Oradea o dispută, respectiv a 3-a în ultimii patru ani.

U-BT Cluj-Napoca este neînvinsă în actualul sezon competițional pe plan intern, având 50 victorii la activ din 56 partide oficiale disputate până la această oră. De asemenea, clujenii nu au mai pierdut din finala LNBM din sezonul precedent, având o serie activă de 41 meciuri câștigate. Ultimul eșec al formației de pe Someș s-a consemnat în Meciul 2 al finalei din 2023.

CSM CSU Oradea a avut nevoie de meci decisiv în seria cu CSO Voluntari, din semifinalele Ligii Naționale. Roș-albaștrii au trecut anterior de CSM Constanța cu 3-0 la general și are un bilanț general de 37 victorii și 15 înfrângeri în toate competițiile pe parcursul sezonului 2023/24.

Cele două protagoniste ale finalei LNBM 2024 s-au confruntat deja de trei ori în actualul sezon. Toate au fost câștigate de clujeni. Este vorba despre un duel consemnat în Cupa României, în luna Septembrie 2023, respectiv două partide în Liga Națională, desfășurate în Martie și Aprilie anul curent.

Gruparea antrenată de Mihai Silvășan are la activ o serie de șapte victorii în duelurile directe cu CSM CSU Oradea. Formația bihoreană a învins ultima dată la Cluj-Napoca în data de 7 Martie 2021, în cadrul turneului final al Cupei României la baschet masculin. De atunci, U-BT a obținut zece victorii în duelurile cu CSM-ul desfășurate în Cluj-Napoca. Raportul general al duelurilor directe între U-BT Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea în partide cu caracter oficial este de 60-30.

Clujul pornește cu prima șansă prin prisma mai multor argumente. Pe de altă parte, Oradea a arătat în ultimele întâlniri directe, desfășurate în actualele formule, că se poate ridica la nivelul lui U-BT. Firește, de această dată miza este cu totul alta, iar aceasta apasă în mod evident în mod egal pe umerii componenților celor două echipe.

Ambele echipe vor fi în formule complete la startul finalei. Clujul are un jucător străin în plus, astfel încât ar putea să-și rotească sportivii pe parcursul ultimului act. Oradea se deplasează cu 12 jucători, urmând să conteze pe același nucleu în toate meciurile finalei.

Ultimul act al LNBM se desfășoară pe sistemul cel mai bun din șapte partide.

Un număr de aproximativ 100 suporteri orădeni și-au anunțat prezența la jocul de deschidere al finalei, programat a se desfășura în BT Arena din Cluj-Napoca.

Meciul 1 este transmis în direct pe DigiSport și PrimaSport, respectiv pe FRB TV (YouTube).

Foto: Roby Boros