Avancronica Meciului 5, decisiv, în semifinala Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2023/24

CSM CSU Oradea se duelează cu CSO Voluntari în Meciul 5 al semifinalelor Ligii Naționale de baschet masculin Getica 95 – ediția 2023/24. Partida are caracter decisiv în privința calificării în finala campionatului național al României.

Jocul se va desfășura marți (07.05), cu începere de la ora 19:00, la Oradea Arena. Bilete se pot achiziționa AICI. Abonamentele sunt valabile la acest meci. Confruntarea este transmisă în direct pe DigiSport, PrimaSport și FRB TV (YouTube).

Este o serie în care până la această oră echipele gazdă au ieșit învingătoare. Formația orădeană a câștigat primele două partide, ambele după prestații convingătoare. Ulterior, Voluntari s-a revanșat, bifând două succese la fel de convingătoare.

Al 8-lea meci decisiv

Astfel s-a ajuns la situația în care este necesară disputarea unui meci decisiv. Se întâmplă pentru a 8-a oară în istoria echipei de baschet a Clubului Sportiv Municipal din Oradea ca o serie de playoff să necesite un joc decisiv. Anterior, s-au consemnat următoarele:

– 2013, finala mică (M3), vs Gaz Metan Mediaș (acasă), scor 88-83
– 2014, finala (M5), vs CSU Asesoft Ploiești (deplasare), scor 94-100
– 2016, finala (M5), vs BC Mureș (acasă), scor 79-73
– 2017, semifinale (M5), vs U-BT Cluj-Napoca (deplasare), scor 78-84
– 2017, finala mică (M3), vs CSU Sibiu (deplasare), scor 72-71
– 2021, finala (M5), vs U-BT Cluj-Napoca (deplasare), scor 67-86
– 2022, sferturi de finală (M3), vs Dinamo București (acasă), scor 79-46

Așadar, bilanțul CSM-ului în meciuri decisive în serii de playoff este de 4-3. De notat că în serii pe sistemul cel mai bun din cinci meciuri, bilanțul roș-albaștrilor este de 1-3.

Fără absențe

Formația antrenată de Cristian Achim va miza pe o formulă completă de joc la confruntarea decisivă a seriei cu CSO Voluntari. De cealaltă parte, CSO Voluntari contează la rândul ei pe toți jucătorii.

De altfel, în toate meciurile disputate în această serie ambele protagoniste au contat pe toți jucătorii. Așadar, rotații complete de ambele părți de la un capăt la celălalt în semifinalele LNBM 2024.

Ajustări de natură tactică, dar și din punct de vedere individual

CSM CSU Oradea are de îmbunătățit mai multe aspecte în propriul joc, pe ambele faze ale jocului. Asta în condițiile în care bihorenii au permis foarte multe situații favorabile adversarului, fie prin prisma nivelului sub așteptări din punct de vedere al duelurilor unu la unu, cât și prin cea a faptului că spacing-ul formației antrenate de Ainars Bagatskis a pus în dificultate planul tactic al echipei de pe Crișul Repede în partidele de la Voluntari.

Procentajul bihorenilor a lăsat foarte mult de dorit la ultima apariție. De altfel, CSM CSU Oradea a fost în permanență mult în urma adversarului la Meciul 3. Unul în care roș-albaștrii au fost foarte aproape să încaseze 100 de puncte, adică și defensiva la modul general a rămas datoare în mod vizibil. Lucru care s-a repetat în mare măsură la Meciul 4.

Revenirea pe teren propriu readuce speranțe că beneficiind de aportul publicului local, nivelul de intensitate va reveni la ceea ce s-a întâmplat în Meciurile 1 și 2. De aici a rezultat superioritatea CSM-ului în spațiul de trei secunde, atât la recuperare, cu precădere sub panoul advers, cât și la productivitatea de la finalizare în zona vopsită a terenului.

Este cert că CSM CSU Oradea poate și trebuie să joace mult mai bine decât a făcut-o ultimele două partide. Pentru a obține calificarea în finala campionatului este nevoie de cea mai bună prestație stagională, una care să depășească evoluțiile consemnate în primele două dueluri ale seriei cu CSO Voluntari. Pentru ca acest lucru să se întâmple, roș-albaștrii au nevoie de contribuții din partea tuturor componenților echipei.

Foto: Roby Boros