Avancronica meciului cu CSM Tîrgu Mureș din sferturile de finală ale Cupei României

CSM CSU Oradea se deplasează la Cluj-Napoca, acolo unde va participa la turneul final de Cupa României la baschet masculin – ediția 2023/24. Evenimentul se desfășoară între 15-18 Februarie anul curent, cu participarea a opt echipe.

Sistemul competițional este deja cunoscut. Meciurile se desfășoară în sistem direct eliminatoriu. În prima zi, cea a sferturilor de finală, roș-albaștrii întâlnesc pe CSM Tîrgu Mureș. Confruntarea are loc joi (15.02), ora 17:45, la Sala Sporturilor Horia Demian. Partida va fi televizată pe DigiSport 3 și PrimaSport 1, respectiv online pe FRB TV (YouTube). Suporterii care doresc să-și susțină favoriții de la fața locului pot achiziționa bilete AICI.

Va fi cea de-a 3-a confruntare stagională între cele două echipe. Fiecare a învins pe teren propriu. La Oradea meciul s-a terminat cu scorul de 96-75, iar la Tîrgu Mureș a fost 88-83.

Este o confruntare între două echipe aflate în TOP 10 din Liga Națională. Acolo unde Oradea ocupă locul 2, iar Tîrgu Mureș este a 5-a, la egalitate cu locurile 4 și 6. Ele sunt separate de patru victorii cu șapte etape rămase de disputat din sezonul regulat.

Ierarhia din Liga Națională nu va avea relevanță la duelul din Cupa României. Este un meci direct eliminatoriu. Se joacă pe teren neutru. Prin prisma statutului și experienței superioare în competiție, respectiv în fazele superioare ale întrecerilor naționale, CSM CSU Oradea este cotată drept favorită. Fiind un singur meci acest lucru nu are o însemnătate foarte mare. Tot ce va conta sunt inspirația și forma de moment, respectiv capacitatea de a gestiona presiunea imediată asupra rezultatului. Firește, elemente de natură tactică și capacitatea de a găsi soluții în relația unu la unu, respectiv împerecherile în ambele faze ale jocului sunt aspecte ce pot înclina balanța.

CSM CSU Oradea se deplasează la Cluj-Napoca în cursul zilei de miercuri (14.02). Lotul deplasat cuprinde 13 jucători, fiind practic în formulă completă la startul turneului final de Cupa României.

Dacă vorbim despre experiență, CSM Tîrgu Mureș are din belșug. La nivel de club, tradiția recentă este în mod cert de partea bihorenilor, însă atunci când vorbim despre jucători precum Mladen Jeremic, Goran Gajovic sau Szabolsa Santa, lucrurile se echilibrează.

Potrivit unui comunicat emis de către Federația Română de Baschet, sportivul muntenegrean Goran Martinic nu va avea drept de joc la meciul cu CSM CSU Oradea și la niciun alt eventual meci din cadrul turneului final de Cupa României – ediția 2023/24. În urma unei decizii a Comisiei de Apel referitor la incidentele consemnate în cadrul unui meci desfășurat în luna Ianuarie a acestui an, Martinic a primit o decizie definitivă, de suspendare pe opt etape, aplicabilă în toate competițiile. Astfel, cel mai periculos jucător din echipa mureșeană va absenta la turneul final de Cupa României.

Regulamentul de alcătuire a echipelor în meciurile din Cupa României este identic cu cel din Liga Națională. Așadar, este obligatorie utilizarea a cel puțin doi jucători autohtoni pe tot parcursul meciului, indiferent de vârsta acestora.

Învingătoarea avansează în semifinale. Acestea sunt programate sâmbătă (17.02). Adversar va fi câștigătoarea meciului dintre Rapid București și CSM Petrolul Ploiești.