Aventura în FIBA Europe Cup se amână pentru luna Ianuarie 2021

FIBA Europe Board a stabilit, în ședința desfășurată pe 1 septembrie 2020, amânarea startului oficial pentru FIBA Europe Cup – ediția 2020/21. Potrivit unui comunicat oficial emis de FIBA Europe în cursul zilei de miercuri (02.09) se anunță că această întrecere va demara la data de 6 ianuarie 2021.

Măsura amânării a fost luată în contextul pandemiei COVID-19 și a măsurilor existente, respectiv a incertitudinii și modificărilor de protocoale adoptate de fiecare țară în parte. Între problemele invocate de forul continental se numără restricțiile impuse de autoritățile naționale pentru fiecare țară în parte, dificultățile legate de găsirea legăturilor de călătorie între orașe, dorința majorității cluburilor participante de a demara activitatea în competițiile interne, nevoia acestora de a obține încasări din vânzarea de bilete, respectiv dorința cluburilor de a colabora cu federațiile și autoritățile naționale pentru implementarea unor excepții în ceea ce privește desfășurarea competițiilor sportive. Luând în considerare aceste aspecte s-a decis amânarea startului oficial al FIBA Europe Cup – ediția 2020/21.

S-a stabilit și calendarul de desfășurare al meciurilor din faza grupelor. Acesta este următorul

Etapa 1 – 6 ianuarie 202, vs Besiktas Istanbul (acasă)
Etapa 2 – 13 ianuarie 2021, vs Bakken Bears (deplasare, dacă nu se califică în grupele Champions League)
Etapa 3 – 20 ianuarie 2021, vs CSU Sibiu (acasă)
Etapa 4 – 27 ianuarie 2021, vs Besiktas Istanbul (deplasare)
Etapa 5 – 3 februarie 2021, vs Bakken Bears (acasă, dacă nu se califică în grupele Champions League)
Etapa 6 – 3 martie 2021, vs CSU Sibiu (deplasare)

Locurile 1 și 2 în fiecare din cele șapte grupe se califică în optimile de finală, alături de cele mai bune două locuri 3. Cele 16 echipe calificate vor trece direct la fazele eliminatorii, renunțându-se la a 2-a fază a grupelor. Așadar, vor fi optimi de finală, sferturi de finală, semifinale și finala. Iată calendarul

Optimi de finală – 17 și 24 martie 2021
Sferturi de finală – 31 martie și 7 aprilie 2021
Semifinale – 14 și 21 aprilie 2021
Finala – 28 aprilie și 5 mai 2021

Așadar, CSM CSU Oradea nu va fi angrenată în arena internațională în această toamnă. Roș-albaștrii au fost repartizați în grupă cu BC CSU Sibiu, Besiktas Istanbul (Turcia) și Bakken Bears (Danemarca). Gruparea daneză este angrenată în calificările Basketball Champions League și se va alătura FIBA Europe Cup doar dacă va fi eliminată în fazele preliminare ale celeilalte competiții continentale organizată sub egida FIBA Europe.

Forul european a menționat în cadrul comunicatului că studiază posibilitatea de a adapta calendarul competițional în FIBA Europe Cup. Acest lucru înseamnă că urmează să se ia o decizie dacă se vor disputa meciuri în sistem tur-retur, rezultând șase etape, ori acestea se vor desfășura în regim turneu (bulă), în sistem fiecare cu fiecare, rezultând trei etape. Componența grupelor, adică numele adversarilor, nu se va (vor) modifica.