BC Parma, din Rusia, este adversarul CSM CSU Oradea în finala mică din FIBA Europe Cup – ediția 2020/21

Duminică (25.04), cu începere de la ora 18:00, la Menora Mivtachim Arena din Tel-Aviv, CSM CSU Oradea va juca meciul pentru locul 3 în FIBA Europe Cup – ediția 2020/21. Roș-albaștrii întâlnesc pe BC Parma, din Rusia. Partida va fi transmisă în direct pe canalul YouTube FIBA – The Basketball Channel.

Cele două grupări vor avea de gestionat dezamăgirea ratării finalei, dar și să se focuseze pentru a încerca să obțină prima clasare pe podiumul unei competiții continentale la nivel de club. CSM CSU Oradea întâlnește o reprezentantă a Ligii VTB, formație ce tocmai și-a asigurat, în premieră, calificarea în playoff-ul acestei ligi.

Clubul din Perm a luat naștere în anul 2012, astfel relansându-se baschetul la nivel profesionist în localitatea din Munții Ural. Aici baschetul are o bogată tradiție, predecesoarea lui BC Parma câștigând campionatul Rusiei în două rânduri.

Noua grupare a jucat în liga a 3-a din Rusia pentru un sezon, după care a fost primită în Superliga Rusiei – campionatul național și echivalentul celui de-al 2-lea eșalon al baschetului în care activează echipele de club din Rusia. A jucat trei sezoane în această competiție după care a făcut pasul spre Liga VTB.

Aici, BC Parma joacă de la startul sezonului 2016/17, unul în care a obținut o singură victorie din 24 meciuri. Au urmat alte trei sezoane în această competiție, suspendata stagiune 2019/20 fiind cea mai bună din istoria clubului. Atunci, Parma a repurtat opt victorii din 18 partide și se situa pe locul al 5-lea în clasamentul provizoriu la momentul declanșării pandemiei.

În paralel, formația din Perm a jucat în Cupa Rusiei, competiție pe care a câștigat-o de două ori, în 2016 și 2019. Trebuie însă menționat că în această competiție nu participă mai multe dintre marile forțe ale baschetului rusesc.

Pe plan continental, similar adversarului întâlnit în semifinale de CSM Oradea, formația din Perm se află la cea de-a 2-a aventură. Prima s-a consemnat în sezonul 2017/18, când a jucat patru meciuri, în două tururi eliminatorii, câștigând două partide, remizând și pierzând câte una.

În actuala campanie continentală, BC Parma a câștigat primele patru meciuri disputate, fiind oprită de Ironi Ness Ziona, scor 80-81, în prima semifinală de la Tel-Aviv. În Liga VTB, Parma a terminat sezonul regulat cu 10-14 la general și este calificată în playoff de pe locul 8.

Echipa este antrenată de către Kazys Maksvytis. Liderul din teren al echipei este fundașul american Lorenzo Williams. Alături de acesta, Parma contează pe serviciile lui Adas Juskevicius, Mareks Mejeris, Eigirdas Zukauskas, Marcel Ponitka și Boris Savovic. Ceilalți jucători ai echipei sunt autohtoni, între aceștia numărându-se și Maxim Grigoryev, respectiv Vladimir Ivlev, componenți ai echipei naționale.

BC Parma dispune de un joc ofensiv redutabil, practicând un baschet organizat, ale cărui baze izvorăsc din școala clasică ex-sovietică. Componenta fizică este fără îndoială vizibilă în jocul dezvoltat de această echipă. Aruncarea de trei puncte este principala armă, majoritatea componenților echipei strălucind la acest capitol.

Acesta este cel de-al 3-lea adversar din Rusia pe care CSM CSU Oradea îl întâlnește în cupele europene. Anterior le-a întâlnit pe CSK VVS Samara și pe Avtodor Saratov. Cea din urmă a jucat de patru ori în compania roș-albaștrilor.

Foto: FIBA.basketball