Bobe Nicolescu, căpitanul CSM Oradea, prefațează finala LNBM 2023

CSM CSU Oradea se pregătește pentru startul finalei Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2022/23. Roș-albaștrii întâlnesc pe U-BT Cluj-Napoca într-o serie pe sistemul cel mai bun din șapte partide. Ea demarează duminică (14.05), ora 17:00, la Oradea Arena, într-o sală de peste 5.000 locuri ce va fi arhiplină.

Cel mai vechi component al echipei, căpitan al ei și al primei reprezentative a României, Bobe Nicolescu a prefațat finala LNBM 2023. Jucătorul în vârstă de 26 ani, ce evoluează în principal la poziția 3, aflat la cel de-al 8-lea sezon în uniforma roș-albastră, ne-a vorbit despre așteptările sale înaintea primului angajament al seriei care se desfășoară într-un format inedit pentru clubul bihorean.

A 6-a finală pentru echipă, ai făcut parte din toate cu excepția celei din 2014. Ce așteptări ai de la aceasta?

Pentru noi, pentru club, pentru ceea ce dorim să creăm nu pot exista alte așteptări decât victoria, adică un nou titlu de campioni. Bine-nțeles, pe baza experienței acumulate în precedentele finale, acest lucru se obține cu foarte multă muncă, dăruire. Planul este să dăm tot ce putem în teren, iar la final sperăm că ne vom putea bucura de victorie.

O premieră de această dată pentru tine și CSM Oradea este legată de durata finalei. În trecut s-au jucat finale de Liga Națională pe sistemul cel mai bun din șapte meciuri, dar este ceva inedit pentru noi. Cum vezi ideea unei finale pe sistemul consacrat în NBA?

Într-adevăr, noi nu avem experiență anterioară în acest format. Poate fi ciudat, cert este că nu suntem obișnuiți cu o serie de playoff atât de lungă. Pe de altă parte în finală se întâlnesc două echipe care se cunosc foarte bine, au în componență jucători care au evoluat și în finala din urmă cu doi ani. Cred că va conta foarte mult modul în care se pot adapta cele două echipe de-a lungul seriei și la cum pot să se surprindă una pe cealaltă. Dar, așa cum am mai spus, efortul va fi esențial, așa cum este de fiecare dată într-o finală.

Finala începe la Oradea, acolo unde se va juca cu casa închisă. Așadar o altă premieră, să avem la Oradea o sală cu peste 5.000 locuri care se dovedește neîncăpătoare raportat la cererea de bilete existentă. Cum trăiești acest moment din postură de protagonist al acestei finalei?

Sunt foarte bucuros că vom avea sala plină. Mulțumesc tuturor iubitorilor de baschet pe această cale pentru entuziasmul de care dau dovadă, iar de acum ne revine datoria să-i răsplătim cu un spectacol demn de finală și de interesul existent pentru ea. Ne dorim foarte mult să avem parte de susținerea fanilor pe toată durata meciului.

Adversar în finală este U-BT Cluj-Napoca, campioana en-titre a României. Ce părere ai despre această rivalitate și despre actuala echipă clujeană?

Clujul este echipa ultimilor ani în România. A câștigat ultimele două ediții de campionat, ne-a învins în acest sezon în finala Cupei României. Cred că această rivalitate formată în ultimii ani între Cluj și Oradea nu poate să fie altfel decât benefică pentru baschetul din țara noastră. Indiferent de rivalitate și eventualele momente tensionate create între noi, rezultatele acestei rivalități sunt pozitive. Ambele echipe au acumulat o bogată experiență la nivel internațional, și-au format deja un nume peste hotare. Această competiție continuă între cele două cluburi practic ne împinge să scoatem tot ce e mai bun din noi. Cred că același lucru se va întâmpla în această finală indiferent de numărul de meciuri. Consider că este o confruntare între cele mai bune echipe de baschet din România la această oră.

Finala LNBM 2023 este transmisă în direct pe DigiSport, PrimaSport și FRB TV (YouTube).