Cel mai bun sezon în cupele europene din punct de vedere al ratei de succes pentru echipa de baschet

Echipa de baschet masculin a Clubului Sportiv Municipal din Oradea a stabilit, în cursul sezonului 2022/23, cel mai bun procentaj de succes în cupele europene din istoria participărilor. Roș-albaștrii au ajuns la nouă campanii continentale.

CSM CSU Oradea a disputat 12 partide în FIBA Europe Cup pe parcursul sezonului aflat în plină desfășurare. Echipa antrenată de Cristian Achim a înregistrat opt victorii și a suferit patru înfrângeri. Rezultă un procentaj de 66,6%, superior campaniilor precedente.

A fost cel de-al 4-lea sezon consecutiv în care CSM CSU Oradea are o rată de succes de cel puțin 50%. De altfel, în ultimele patru stagiuni, roș-albaștrii au susținut două meciuri în Basketball Champions League și 45 în FIBA Europe Cup. Raportul echipei în această perioadă este de 27 victorii și 20 înfrângeri.

De altfel, în cele nouă sezoane petrecute în cupele europene, CSM CSU Oradea are șapte campanii în care a avut un raport de cel puțin 50%. Excepțiile sunt sezoanele 2014/15 și 2018/19, care cumulat au adus o singură victorie din 14 apariții pentru roș-albaștri. Bilanțul general al echipei în cupele europene, de la debutul consemnat pe 5 este de 42 victorii și 47 înfrângeri, adică o rată de succes de 47%.

Amintim că cele mai importante performanțe din istoria echipei de baschet la nivel internațional sunt campania Basketball Champions League din sezonul 2016/17, cu 18 apariții în competiția amintită și 20 pe întreaga participare europeană, respectiv medalia de bronz obținută în FIBA Europe Cup – ediția 2021.

Sezonul 2022/23 a fost unul cu adevărat remarcabil pentru echipa orădeană. Dincolo de jocul ritmat, spectaculos și productiv pe faza ofensivă, CSM CSU Oradea s-a clasat pe locul al 4-lea în ierarhia eficienței, cu un indice de 84.6 pe meci, iar la totalul punctelor de eficiență contabilizate s-a situat pe locul al 3-lea la momentul încheierii participării.

CSM CSU Oradea a fost echipa cu cel mai bun procentaj la aruncările libere din întreaga competiție. Sportivii orădeni au înscris 150 din cele 176 aruncări libere de care au beneficiat, rezultând un procentaj de 85.2%. Nicio altă echipă din FIBA Europe Cup în ediție 2022/23 nu a ajuns la 80% la acest capitol!

În plus, CSM-ul s-a situat pe locul al 5-lea la precizia aruncărilor de două puncte, respectiv pe cel de-al 6-lea la trei puncte. Oradea a avut o medie de 19.5 pase decisive pe meci, cu care s-a situat pe locul al 4-lea în ierarhie la momentul în care a părăsit FIBA Europe Cup.

Aceste cifre vin în completarea imaginii și a jocului foarte bun pe care CSM CSU Oradea l-a avut pe parcursul acestui sezon în cupele europene. Roș-albaștrii și-au pus amprenta asupra actualei ediții în FIBA Europe Cup, reușind să scrie noi pagini în propria istorie. Echipa a reușit victorii memorabile, precum dublul succes repurtat în fața lui Brose Bamberg, respectiv succesul înregistrat asupra lui Cholet Basket. Ambele sunt echipe cu bogat istoric în baschetul european.