Cosmin Liberț vorbește despre sezonul competițional 2022/23, primul din postura de antrenor

Echipa de handbal masculin a Clubului Sportiv Municipal din Oradea a încheiat sezonul competițional 2022/23. Acesta a cuprins participarea în Liga Națională – primul eșalon al țării și unul dintre cele mai puternice campionate naționale pe bătrânul continent. Roș-albaștrii au avut mai multe prestații curajoase, dar nu s-a putut evita retrogradarea, lucru ce vine să confirme că nivelul competiționale este extrem de ridicat.

Antrenorul principal al echipei, Cosmin Liberț, fost jucător la CSM Oradea, a vorbit despre cele petrecute pe parcursul stagiunii recent încheiate. El a vorbit despre prima sa experiență din postura de antrenor, dar și despre provocările consemnate de-a lungul primului sezon în noua postură.

La startul sezonului competițional 2022/23 ai început o nouă activitate, tot în handbal, cea de antrenor. La început ai fost asistent, ulterior ai devenit principal. Cum vezi această activitate după o carieră de jucător?

Așa este, am început o nouă provocare, cea de antrenor. De-a lungul carierei de jucător nu m-am gândit niciodată că voi face pasul spre antrenorat. Toată munca mea de acum este total diferită însă am realizat că îmi place și mă motivează să studiez și să progresez zilnic.

Cum apreciezi parcursul echipei în sezonul recent încheiat?

Prin prisma rezultatelor putem spune că a fost un sezon nereușit, oarecum previzibil la începutul campionatului. Însă putem fi bucuroși că am avut ocazia să ne măsurăm forțele cu echipe foarte bune și cu jucători dintre cei mai buni din Europa.

În ce măsură a contat faptul că pe parcursul lunilor mai-iunie anul trecut a fost construit aproape un întreg lot de jucători cu care CSM Oradea a abordat Liga Zimbrilor?

Pot spune că acest fapt a fost principalul minus al echipei, deoarece în acea perioadă marea majoritate a jucătorilor valoroși și experimentați erau sub contract. Noi practic la acea vreme nu am ales, am cules din ce erau liberi de contract.

Ce crezi că a lipsit echipei pentru a obține mai multe rezultate pozitive?

Pe lângă timpul necesar omogenizării jucătorilor cred că ne-au lipsit încă 2-3 jucători valoroși și cu experiență. Poate și puțină șansă, noroc în unele meciuri pe care le-am pierdut la limită de 1-2-3 goluri. Acest sezon ne-a confirmat faptul că o echipă nu se poate construi pe repede-înainte dacă ne dorim să fim competitivi la nivelul primei ligi a României.

Experiența acumulată ca antrenor în acest sezon schimbă în vreun fel modul în care vezi handbalul și maniera de pregătire a unei echipe?

Este evident că acum din postura de antrenor trebuie să privesc lucrurile diferit. Dacă din postura de jucător răspundeam doar pentru evoluțiile mele, acum răspund pentru întreaga echipă. Ca antrenor trebuie să mă fac înțeles de toată lumea, trebuie să fac ca fiecare jucător să-și pună în practică calitățile în slujba echipei. Totodată trebuie ca la ora meciului fiecare jucător să știe exact ce are de făcut, dar și să aibă o stare atât fizică cât și psihică foarte bună. Este o meserie în care fiecare zi îți aduce noi provocări, iar tu, ca antrenor, trebuie să te ridici mereu la nivelul așteptărilor.

Cum vezi colaborarea cu CSM Oradea din actuala postură?

Atât din postura de jucător, cât și din cea de antrenor nu au fost niciodată probleme. Mereu am găsit înțelegere și am fost susținut. Cu această ocazie vreau să le mulțumesc tuturor pentru încrederea acordată. Sper la una de lungă durată, cu obiective de performanță, cu un proiect sănătos și sper într-o revenire cât mai rapidă în prima ligă din România.

Ce părere ai despre viitorul handbalului orădean și al secției de handbal de la CSM Oradea?

Din ultimele mele discuții cu conducerea știu că se dorește formarea unei echipe tinere (20-25 ani) care să atace promovarea sezonul următor, echipă care să fie nucleul de bază pentru următorii ani. Se dorește o mai mare implicare la nivel juvenil, dorind creșterea viitorilor posibili componenți ai echipei de seniori. Practic se dorește un proiect sănătos în care greșelile din trecut să nu mai fie repetate iar noi toți să fim pregătiți din toate punctele de vedere în momentul promovării în prima ligă.