CSM CSU Oradea a completat primul sezon la Sala Polivalentă Oradea Arena

Echipa de baschet masculin a Clubului Sportiv Municipal din Oradea a petrecut primul sezon în noua sală polivalentă din Municipiul Oradea. CSM CSU Oradea a avut 24 meciuri oficiale disputate în Oradea Arena pe parcursul stagiunii 2022/23.

Un moment extrem de important s-a consemnat la startul sezonului. Mutarea în noua casă și debutul oficial într-o arenă multifuncțională de mare capacitate și cu dotări moderne reprezintă un pas natural și sănătos, de care însă nu toate echipele se bucură. Oradea, pe lângă faptul că parcurge cele mai de succes vremuri din istoria baschetului, are posibilitatea să pună la dispoziția echipei sale proprii o arenă modernă și care vine să completeze un pachet foarte generos de elemente care alcătuiesc cu adevărat o echipă profesionistă.

Roș-albaștrii au câștigat 22 partide în noua casă. Ei au înregistrat două înfrângeri. Ambele extrem de dureroase. Cruciale în parcursul din FIBA Europe Cup și Liga Națională. Este vorba despre:

73-91 vs Anwil Wloclawek, pe 21 Decembrie 2022, în Etapa a 2-a din TOP 16 FIBA Europe Cup 2022/23
62-81 vs U-BT Cluj-Napoca, pe 25 Mai 2023, în Meciul 5 al finalei LNBM 2023

Sunt meciuri pierdute și de care nu ne amintim cu plăcere. Amintiri dureroase. Pentru că în sport, la fel ca și în viață, există momente de care de aducem aminte cu drag, dar și situații sau întâmplări pe care nu ne place să ni le amintim. Însă ele au fost consemnate în istorie.

Sunt cele două meciuri care practic au influențat în mod decisiv parcursul CSM CSU Oradea în amintitele competiții. Dacă echipa ar fi câștigat meciul cu Anwil de pe teren propriu, cel mai probabil, CSM-ul ar fi avansat pentru a 3-a oară consecutiv între primele opt echipe ale FIBA Europe Cup. De asemenea, dacă ar fi învins pe U-BT Cluj-Napoca în Meciul 5 al finalei LNBM, poate că la ora actuală vorbeam despre un al 4-lea titlu național.

Realitatea este însă cea care s-a scris pe terenul de baschet. Acolo unde CSM Oradea a jucat 89 meciuri internaționale, a cucerit o medalie continentală și deține în continuare recordul de meciuri jucate într-o singură campanie europeană. Acolo unde CSM Oradea a cucerit trei titluri de campioană a României, a obținut 9 medalii naționale și a disputat 16 finale (de campionat, cupă, supercupă) în ultimul deceniu.

Iar sezonul competițional 2022/23 a consemnat câteva rezultate importante, cu care reprezentanții clubului de mândresc și sperăm că inclusiv suporterii procedează la fel. Menționăm aici dubla victorie repurtată în fața lui Brose Bamberg, una dintre ele chiar la Oradea Arena. Nu putem omite succesul uluitor obținut în fața lui Cholet Basket. Și, chiar dacă finala Ligii Naționale nu s-a încheiat așa cum ne-am dorit, CSM-ul a obținut trei victorii în Oradea Arena în fața lui U-BT Cluj-Napoca, echipă ce a participat în EuroCup – a 2-a competiție continentală în baschetul de club.

Revenind de unde am pornit, Oradea Arena este noua casă a CSM CSU Oradea, la capătul primului sezon petrecut în această construcție ne putem mândri cu faptul că 51.871 spectatori au luat loc în tribune pe parcursul celor 18 meciuri disputate în Liga Națională în această sală. Precum și cu faptul că 13.175 spectatori au fost prezenți în Oradea Arena la cele șase meciuri disputate în cupele europene.  Așadar, 55.056 spectatori au fost la cele 24 meciuri oficiale susținute de CSM CSU Oradea în Oradea Arena pe parcursul sezonului 2022/23. Adică o medie de 2.294 spectatori/meci.

Alături de public și de tribunele cu capacitate de peste 5.000 locuri, ambele de importanță crucială, demonstrată de-a lungul stagiunii, mutarea în Oradea Arena a adus alte beneficii echipei. Clubul Sportiv Municipal din Oradea a investit în aparatură și materiale care să ajute sportivii în procesul de refacere după meciuri și antrenamente istovitoare, recuperare după accidentări și în procesul de antrenament zilnic al echipei. Aparatura medicală achiziționată i-a ajutat pe sportivi în procedurile de terapie ca urmare a contracturilor musculare, suprasolicitării fizice, contactelor cu adversarii. De asemenea, centrul spa dotat cu saună umedă și uscată, piscină, respectiv bazinele cu apă rece și caldă au permis staff-ului medical să pună la dispoziția sportivilor proceduri prin care refacerea între meciuri a fost ajutată.

Atunci când vorbim despre sport de performanță, cel mai mare rău, unul fără de care nu se poate activa în acest domeniu, sunt deplasările. Iată câteva informații referitoare la perioadele cumulat petrecute departe de propria casă în perioada 6 Septembrie 2022 (prima deplasare, pentru primul meci amical) și 28 Mai 2023 (ultima deplasare, pentru ultimul meci oficial al sezonului):

– 3 deplasări de o zi (dus, meci, întors).
– 1 noapte petrecută în întregime în autocar (întoarcere din deplasare, sosire în Oradea la ora 10 AM).
– 4 nopți petrecute aproape în întregime în autocar (întoarcere din deplasări).
– 52 nopți dormite în alte localități, în 25 paturi diferite.
– Total de 57 nopți prin deplasări (adică 2 luni din ultimele 9).

Așadar, pe parcursul a nouă luni calendaristice, componenții echipei au petrecut două luni în deplasare. De aici devine limpede că investiția în echipamente și materiale de recuperare, împreună cu cunoștințele și experiența dobândite de staff-urile tehnice și medicale ale echipei, au jucat un rol foarte important pe parcursul unui sezon în cu 55 meciuri oficiale și 6 amicale.

Am pomenit deja că a fost sezonul în care s-au celebrat cele mai multe victorii raportat la numărul total de meciuri jucate. Rata de succes a fost de 80%, o performanță remarcabilă. Chiar dacă în cele din urmă CSM CSU Oradea nu a reușit să ridice vreun trofeu în această stagiune.

Sezonul competițional 2022/23 a consemnat un meci oficial în plus față de stagiunea anterioară. A fost al 3-lea sezon consecutiv cu cel puțin 50 meciuri oficiale jucate. A fost cel de-al 5-lea sezon din istoria clubului cu cel puțin 50 meciuri jucate. Sezonul 2016/17 rămâne de referință, având 64 meciuri oficiale. Sezonul 2022/23 este al 2-lea în istoria echipei de baschet CSM CSU Oradea ca număr de meciuri cu cele 55.

Ne mândrim că municipiul Oradea dispune de o sală precum Oradea Arena, cu dotările aferente și care se ridică la standardele actuale, absolut necesare pentru o echipă profesionistă. Totodată mulțumim tuturor celor care au fost prezenți în tribune la meciurile roș-albaștrilor și îi așteptăm cu drag în noul sezon competițional.