CSM CSU Oradea avansează în finala Cupei României la baschet masculin – ediția 2020/21

CSM CSU Oradea a avansat în finala Cupei României la baschet masculin – ediția 2020/21. Formația antrenată de Cristian Achim a învins pe U-BT Cluj-Napoca, scor 89-81, în cursul serii de duminică (07.03).

Partida a început cu Watson, Holt, Fometescu, Zekovic și Valeika. Ritmul de joc a fost impresionant încă de la început. Ambele protagoniste fiind inspirate în faza de atac. U-BT a înscris de șase ori de pe semicerc, în timp ce Oradea a alternat acțiunile, având soluții și din interior. Roș-albaștrii au menținut un nivel ridicat de joc pe tot parcursul primei secvențe, conducând cu scorul de 25-24 la prima pauză.

După un coș de trei puncte în debutul secvenței a 2-a, CSM CSU Oradea a întâmpinat dificultăți pe care adversarul le-a speculat imediat și a realizat un parțial de 9-0 cu care a preluat conducerea pe tabela de marcaj, respectiv controlul asupra jocului. Tranziția ofensivă a clujenilor, respectiv precizia la finalizare (73% la aruncările din acțiune în primele 20 minute de joc) au pus în mare dificultate echipa lui Cristian Achim. Astfel, scorul la jumătatea partidei a fost de 54-44 pentru U-BT.

Repriza a 2-a a început cu un nivel mai bun de intensitate în apărare. Atât din punct de vedere colectiv, cât și individual, Oradea a ridicat ștacheta în defensivă și a reușit să alimenteze ofensiva realizând un parțial de 10-3 cu care s-a apropiat la trei lungimi în minutul 25 al partidei. Momentul favorabil s-a prelungit după timeout, Oradea reușind să treacă în avantaj cu liberele marcate de către Holt, dar nu a reușit să continue. U-BT Cluj a reacționat și a revenit în avantaj după câteva secunde. Aaron Broussard și Garlon Green au adus puncte pentru CSM CSU Oradea, scorul după 30 de minute fiind egal, 64-64.

Echilibrul s-a menținut pe tabela de marcaj în debutul secvenței decisive. Echipele s-au succedat la conducere, Nikola Markovic ieșind la rampă cu șase puncte consecutive în contul CSM-ului. Avantajul a urcat la două posesii, însă putea să crească și mai mult, dar finalizarea nu a fost bună. Oradea a reușit să se mențină în avantaj, însă l-a pierdut pe Nikola Markovic pentru cinci greșeli personale în penultimul minut de joc. Zekovic a punctat în pătrundere, după care Watson a transformat de pe semicerc pe epuizarea timpului de atac la intrarea în ultimul minut de joc pentru a desprins CSM CSU Oradea la șase lungimi. Finalul a fost gestionat cu maturitate de bihoreni, aceștia calificându-se în finală.

Giordan Watson a totalizat 30 puncte, 4 pase decisive, 4 intercepții, alți trei jucători având peste zece puncte marcate pentru CSM CSU Oradea. În replică, Marquis Wright a totalizat 21 puncte, iar Andrija Stipanovic a adăugat 12 puncte, 5 recuperări pentru U-BT Cluj-Napoca.

Foto: Sandor Manases