CSM CSU Oradea câștigă derby-ul cu U-BT Cluj-Napoca în prezența a peste 5.000 spectatori

CSM CSU Oradea a învins U-BT Cluj-Napoca, scor 82-74, în derby-ul Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2022/23. Meciul dintre echipele care au câștigat ultimele șase ediții de campionat a avut parte de mult dramatism, dar și de o atmosferă senzațională la care au contribuit cei 5.132 spectatori prezenți la Sala Polivalentă Oradea Arena.

Meciul a demarat spectaculos, cu numeroase reușite de ambele părți. Formația clujeană a avut precizie în execuție și s-a instalat la conducere, dar CSM-ul a reacționat prompt și a stat în plasa lui U-BT. Scorul la prima pauză a fost de 26-26.

Tripla lui Nikola Markovic a avut formația gazdă la conducere, scor 31-28, în minutul 12 al partidei. A urmat o greșeală antisportivă dictată împotriva lui Karel Guzman, iar la acțiunea următoare de joc același jucător a fost oprit cu mare dificultate de către ceilalți componenți ai formației vizitatoare. Cubanezul a fost descalificat, însă în acel incident s-a dictat un fault antisportiv împotriva lui Nikola Markovic, precum și faulturi tehnice la ambele bănci tehnice.

Continuarea a fost favorabilă CSM-ului. Alimentată de un public inimos și entuziast, formația orădeană s-a dezlănțuit pe faza de atac și a construit un avantaj considerabil, scor 49-36, în minutul 17 al confruntării. U-BT a reacționat în finalul reprizei și s-a apropiat la 50-43.

Repriza secundă a adus schimbarea în joc. Ambele echipe au avut un nivel de apărare mult mai bun, iar Emanuel Cățe a dominat spațiul de trei secunde, culegând șapte recuperări ofensive în cea de-a 2-a jumătate a confruntării. U-BT a deschis sfertul 3 cu un parțial de 11-1 și a preluat conducerea, însă Josh Bostic a completat un parțial de 6-0 pentru a egala situația la 61. Nemanja Gordic i-a adus pe vizitatori la conducere, scor 63-61, cu zece minute rămase de jucat.

Clujenii au marcat primele patru puncte din sfertul decisiv, dar defensiva bihoreană și-a ridicat nivelul de intensitate în continuare. Astfel, CSM-ul a restabilit egalitatea la 67, 70 și 72. Emanuel Cățe, sancționat cu fault tehnic pentru manifestare nesportivă, a transformat două aruncări libere, însă Erick Neal i-a replicat cu o aruncare de trei puncte în penultimul minut de joc prin care a adus CSM-ul definitiv la conducere. De altfel, Oradea a marcat ultimele zece puncte ale confruntării spre deliciul publicului spectatori venit în număr impresionant în noua casă a baschetului orădean.

Erick Neal a totalizat 24 puncte, 8 pase decisive, Nikola Markovic a adăugat 18 puncte, 6 recuperări (5 ofensive), Josh Bostic a terminat cu 14 puncte, 3 intercepții, iar Donatas Tarolis a avut 11 puncte, 5 recuperări pentru învingători. De cealaltă parte, Emanuel Cățe a reușit 16 puncte, 11 recuperări, Nemanja Gordic a adăugat 15 puncte, 8 pase decisive, iar Leo Meindl a avut 13 puncte, 4 recuperări pentru U-BT Cluj-Napoca.

Cu ocazia acestui meci, CSM Oradea l-a inclus în Hal Of Fame-ul clubului pe Sean Barnette. Baschetbalistul american a fost prezent la Oradea Arena și s-a întâlnit cu oamenii alături de care a luptat pentru culorile roș-albastre la mai multe dintre performanțele cele mai notabile din sportul orădean.

CSM CSU Oradea obține cea de-a 19-a victorie consecutivă în Liga Națională de baschet masculin, iar în TOP 10 devine lider solitar, având un bilanț general de 12-1 la jumătatea acestei faze a competiției. U-BT Cluj-Napoca are 11-2 la general.

Următorul meci al CSM CSU Oradea este programat miercuri (22.03), ora 18:00, tot la Oradea Arena. Adversar este FC Argeș Pitești. Meciul va fi televizat. Bilete se găsesc AICI, iar abonamentele sunt valabile.