CSM CSU Oradea cedează în finala Cupei României 2023

CSM CSU Oradea a fost învinsă în finala Cupei României la baschet masculin – ediția 2023. Formația roș-albastră a cedat în ultimul act al turneului final găzduit la Constanța, în confruntarea cu U-BT Cluj-Napoca. Rezultatul final a fost de 78-65.

Partida a început sub semnul echilibrului. CSM-ul a avut inițiativa pe tabela de marcaj pe aproape întreg parcursul primei secvențe. Roș-albaștrii au avut parte de inspirația la finalizare a lui Mark Ogden, pus în situații favorabile la semidistanță, gen de aruncare pe care Oradea și-a dorit-o. În schimb, mai multe aruncări complet deschise de pe semicerc nu și-au atins ținta. Primul sfert s-a încheiat cu reușita lui Stefan Bircevic de pe semicerc, prin intermediul căreia a adus lui U-BT Cluj-Napoca primul avantaj, scor 17-15.

Secvența a 2-a a fost controlată de echipa antrenată de Mihai Silvășan. Nivelul de intensitate defensivă al Clujului, respectiv reușitele lui Szentkuti și Bircevic au desprins pe U-BT. La celălalt panou, CSM CSU Oradea a avut probleme și nu a găsit soluții pentru a pune puncte pe tabela de marcaj. A urmat o reacție, reușitele lui Kris Richard aducându-i pe bihoreni la conducere, scor 33-32. Finalul reprizei a fost de coșmar. Adversarul a marcat ultimele zece puncte și s-a desprins la 42-33.

Repriza secundă a fost controlată de clujeni. Aceștia au început mai bine sfertul al 3-lea, dar Oradea a încercat să reacționeze și a redud in deficit. U-BT a dominat spațiul de trei secunde, atât la recuperare (42-24), cât și la numărul de puncte înscrise din această zină (42-18). În plus, Erick Neal a avut mari dificultăți împotriva defensivei clujene, acesta încheind meciul fără coș marcat din acțiune și cu doar trei pase decisive. Staff-ul tehnic al CSM-ului a decis să încerce o altă abordare, fără numărul 3 în teren, dar nimic nu a funcționat. Astfel, avantajul campioanei en-titre a urcat la 16 lungimi. Sfertul 3 s-a terminat cu scorul de 61-49.

Sfertul decisiv a adus CSM CSU Oradea la o singură posesie, pe fondul unui parțial de 11-2. Holt, Vescan și Nicolescu au adus CSM-ul la 63-60 în minutul 33 al finalei. Clujul a replicat cu 11 puncte în succesiune și astfel s-a desprins la 14 lungimi cu patru minute rămase de jucat. Roș-albaștrii nu au renunțat la luptă, dar U-BT a păstrat controlul pe tabela de marcaj până la finalul jocului.

Mark Ogden a avut 15 puncte, 4 recuperări, Kris Richard a adăugat 13 puncte, 6 pase decisive, iar Donatas Tarolis a terminat cu 9 puncte pentru CSM CSU Oradea. Patrick Richard a totalizat 15 puncte, Leo Meindl a adăugat 14 puncte, 6 recuperări, 6 pase decisive, iar Karel Guzman a avut 12 puncte, 2 capace pentru U-BT Cluj-Napoca.

Astfel, CSM CSU Oradea se clasează pe locul al 2-lea în Cupa României pentru a 7-a oară în istorie. U-BT Cluj-Napoca a câștigat trofeul pentru a 5-a oară în ultimele opt ediții desfășurate.