CSM CSU Oradea își apără terenul propriu și se desprinde la 2-0 în semifinalele Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2022/23

CSM CSU Oradea a învins BC CSU Sibiu, scor 93-67, în Meciul 2 din semifinalele Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2022/23. Partida a avut loc duminică (30.04), la Oradea Arena.

Jocul a început mai bine pentru echipa din Sibiu. Aceasta a cules 9 recuperări ofensive încă din secvența inaugurală, una în cadrul căreia s-a desprins la șase lungimi. CSM-ul a reacționat și realizat un parțial de 14-2, incluzând o serie de nouă puncte succesive, încheind secvența în avantaj, scor 22-18.

Echilibrul s-a păstrat pe tot parcursul reprizei. CSU a egalat la 26 și 28, dar CSM a reușit să se desprindă la opt lungimi în minutul 17. Un moment controversat s-a consemnat în penultimul minut al sfertului 2, atunci când oaspeții au beneficiat de două aruncări libere, după coș de trei puncte marcate. Un alt moment a fost cel în care un jucător a executat aruncări libere, însă altul a fost faultat. Repriza s-a terminat cu un coș pe sirenă, după o acțiune individuale, semnat Erick Neal. Scorul la jumătatea partidei a fost de 48-38.

Roș-albaștrii au întâmpinat probleme cu greșelil personale la mai mulți jucători în debutul reprizei secunde. Stephen Holt s-a încins de la mare distanță în sfertul al 3-lea și a adus publicul în aceeași stare. Erick Neal a realizat noi acțiuni spectaculoase, avantajul trecând de 20 puncte pe tabela de marcaj. A urmat un reviriment al sibienilor, dar CSM CSU Oradea a menținut un avantaj considerabil, scorul cu zece minute rămase de disputat fiind de 74-56.

Ultimul act nu a adus schimbarea. Similar precedentului duel, antrenorii celor două echipe au lungit rotațiile, oferind minute de joc tuturor sportivilor înscriși pe foaia de arbitraj. De altfel, meciul s-a încheiat cu un rezultat asemănător celui din partida precedentă cu toate că de această dată jocul a fost mai echilibrat, cu precădere în prima jumătate.

Erick Neal a totalizat 20 puncte, 6 pase decisive, Stephen Holt și Kris Richard au totalizat câte 14 puncte, iar Justin Carter și Nikola Markovic au reușit câte 9 puncte fiecare pentru CSM CSU Oradea. În replică, Gaston Whelan a reușit 15 puncte, iar Mohammed Barro a adăugat 14 puncte pentru CSU Sibiu.

La meci au fost invitați, cu ocazia aniversării a 20 ani de existență a CSM Oradea, personalități ce au marcat istoria clubului precum Cosmin Liberț (handbal) Zoli Kosa, Gabi Viciu (baschet), Laszlo Szoke (judo), Ina Danciu (tenis), Stelian Farcău și Florin Fărcaș (fotbal), Dorin Costrăș, Ramiro Georgescu, Dorin Roșca, Bogdan Remeș și Raul Gavriș (polo). Aceștia au luat loc pe scaunele de la marginea terenului, pe partea opusă mesei oficiale de arbitraj și băncilor de rezerve.

Donatas Tarolis a absentat și de această dată din angrenajul echipei. El se antrenează deja, după ce s-a confruntat cu o problemă de sănătate, fiind foarte aproape de revenirea în meciuri.

CSM CSU Oradea conduce cu scorul general de 2-0. Seria continuă la Sibiu. Meciul 3, decisiv pentru CSU, are loc joi (04.05), ora 19:00, la Sala Transilvania. Jocul va fi transmis în direct pe DigiSport, PrimaSport, respectiv FRB TV (YouTube).