CSM CSU Oradea la primul Final Four continental din istorie!

CSM CSU Oradea s-a calificat la turneul final FIBA Europe Cup – ediția 2020/21. Roș-albaștrii au scris o pagină de istorie și devin a 3-a echipă românească calificată la un Final Four în ultimii 20 ani, după CSU Asesoft Ploiești și Energia Târgu Jiu.

Formația antrenată de către Cristian Achim a depășit pe Una Hotels Reggio Emilia în sferturile de finală, în partida ce a stabilit numele echipei calificate din cadrul bulei de la Oradea, organizată între 21-25 martie anul curent.

Orădenii au obținut calificarea în playoff după parcursul de la turneul găzduit în ultima săptămână a lunii ianuarie anul curent la Istanbul. Aici, CSM-ul a trecut de Besiktas Istanbul, scor 91-83. Ulterior, bihorenii au cedat în confruntările cu Balkan Botevgrad, scor 55-58, respectiv BC CSU Sibiu, scor 70-78.

Clasată pe locul al 3-lea în grupa din care făcut parte, CSM CSU Oradea a beneficiat de rezultatul ultimului meci din faza grupelor. Szolnok Olajbanyasz, liderul la zi al campionatului din Ungaria, nu mai avea șanse matematice de calificare, dar a dat dovadă de respect față de propria condiție și față de competiție, reușind să învingă pe Sporting CP din Portugalia. Acest rezultat, coroborat cu toate celelalte și cu sistemul de calificare adoptat au plasat CSM CSU Oradea pe locul al 16-lea la încheierea fazei grupelor, ultimul ce a asigurat prezența în playoff.

Municipiul Oradea a obținut dreptul de organizare al bulei ce a cuprins echipele Una Hotels Reggio Emilia (Italia), BC Dnipro (Ucraina) și BC CSU Sibiu, alături de formația gazdă. Evenimentul s-a desfășurat în sistem bulă, cu măsuri stricte în ceea ce privește testarea participanților, transportul și cazarea acestora. Toate delegațiile (cele patru echipe), dar incluzând-o pe cea a oficialilor (reprezentanții FIBA și arbitrii) s-au cazat la Hotel Double Tree by Hilton din Oradea în cursul zilelor de sâmbătă (20.03) și duminică (21.03).

Echipele s-au antrenat la Arena Antonio Alexe din Oradea, acolo unde s-au disputat și partidele. Totul în condiții de deplină siguranță din punct de vedere al securității participanților, dar și din cel epidemiologic. De altfel s-au efectuat peste o sută de teste COVID în perioada 21-24 martie anul curent în incinta amintitului hotel, toate rezultatele fiind negative, după ce premergător intrării în bulă sportivii, reprezentanții echipelor participante și oficialii au fost supuși unor seturi de teste serologice, PCR și antigen.

Recapitulăm rezultatele înregistrate la evenimentul ce a cuprins trei partide în Arena Antonio Alexe:

Marți (23.03)

  • BC CSU Sibiu vs Una Hotels Reggio Emilia, scor 61-65
  • BC Dnipro vs CSM CSU Oradea, scor 72-78

Joi (25.03)

  • Una Hotels Reggio Emilia vs CSM CSU Oradea, scor 64-71

Prin prisma acestui succes, CSM CSU Oradea obține cel mai bun rezultat din istorie pe plan internațional. Aflată la cel de-al 7-lea sezon în cupele europene, perioadă în care a disputat peste 60 de meciuri oficiale, gruparea roș-albastră obține în premieră calificarea la un Final Four.

Următorul adversar – Slam Stal Ostrow (Polonia)

Alături de CSM CSU Oradea, în semifinalele FIBA Europe Cup – ediția 2020/21 s-au mai calificat Parma Perm din Rusia, Ironi Ness Ziona din Israel, respectiv Slam Stal Ostrow din Polonia. În penultimul act, programat pentru 23 aprilie anul curent, CSM CSU Oradea întâlnește pe Ostrow, ocupanta locului 2 în ierarhia la zi a campionatului din Polonia.

Înscrierea pentru obținerea dreptului de organizare a Final Four-ului FIBA Europe Cup – ediția 202021 se face până pe data de 31 martie anul curent, pentru ca în primele zile ale lunii aprilie să fie stabilită și anunțată gazda acestui eveniment.

Foto: Roby Boros

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *