CSM CSU Oradea primește vizita lui BCM U FC Argeș Pitești în debutul semifinalei Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2020/21

CSM CSU Oradea primește vizita lui BCM U FC Argeș Pitești în semifinalele Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2020/21. Se joacă pe sistemul cel mai bun din cinci partide, astfel încât prima la trei victorii obține calificarea în finala campionatului.

Roș-albaștrii se află în fața celei de-a 7-a semifinale din istorie, a 5-a succesivă. CSM-ul a pătruns în careul de ași după 2-0 la general cu SCM Timișoara. Ambele partide s-au disputat la Arena Antonio Alexe, fiind câștigare de gazde în condițiile în care modul de desfășurare al celor două întâlniri a fost diferit. Oradea a ieșit învingătoare de fiecare dată și a obținut astfel dreptul de participare în penultimul act.

Formația din Pitești s-a calificat în această fază a competiției pentru prima dată după 14 ani. BCM U FC Argeș Pitești are un titlu național în palmares, câștigat în anul 2000, atunci când component de bază al echipei era Șerban Sere, actualmente directorul CSM Oradea și managerul echipei de baschet a clubului roș-albastru.

Trupa antrenată de către Tudor Costescu a răsturnat calculele hârtiei în sferturile de finală ale actualei ediții de campionat. Pitești a învins BC CSU Sibiu cu scorul general de 2-0, bifând două succese consecutive în deplasare, pe terenul echipei mai bine cotate și clasate în sezonul regulat. Mai mult, alb-violeții pierduseră în mod categoric ambele întâlniri directe cu Sibiu pe parcursul sezonului regulat.

Există câteva aspecte importante ce vor influența modul de desfășurare al acestei serii. Ambele echipe au planuri de joc stufoase, pe care le adaptează în funcție de caracteristicile adversarului. Nu este un secret că antrenorul Cristian Achim mizează pe aspectul tactic de câte ori se poate, fără însă a diminua din abilitățile individuale ale jucătorilor săi. Un lucru similar se întâmplă și la Pitești, acolo unde în prezent moralul este foarte bun, iar entuziasmul în joc poate să compenseze de multe ori anumite neajunsuri în ceea ce privește disciplina tactică. Lucru experimentat de altfel și de CSM Oradea de-a lungul tot mai bogatei sale istorii în sportul cu mingea la coș.

Cu siguranță este de așteptat să fie dueluri aprig disputate, atât din punct de vedere al evoluției scorului, cât și prin prisma nivelului de intensitate și implicare fizică. Este un duel între două echipe ce mizează pe rotații adânci. Aspect ce alimentează așteptările legate de nivelul ridicat de agresivitate din partea celor două protagoniste. Ambele vor utiliza câte șase jucători străini, alături de cel puțin 3-4 autohtoni. Dacă Oradea contează pe Giordan Watson, Bobe Nicolescu, Cătălin Baciu, Tudor Fometescu și Vlad Marinău, de cealaltă parte echipa din Pitești joacă cu Tudor Gheorghe, Rareș Uță, Radu Voinescu, Dragoș Axinte și Mihai Măciucă.

La ora actuală nu există probleme de natură medicală. Nikola Markovic a reluat antrenamentele alături de colegi și este disponibil pentru startul semifinalei. Rămâne ca staff-ul tehnic al CSM-ului să hotărască care din cei șapte jucători străini va rămâne în afara lotului de 12 la primul meci al seriei. Toți sportivii CSM CSU Oradea au fost declarați apți din punct de vedere epidemiologic pentru jocurile din această săptămână. De cealaltă parte nu au fost anunțate probleme de efectiv.

În sezonul regulat victoriile s-au împărțit. CSM-ul s-a impus în confruntarea de la Sibiu, la finele lunii decembrie 2020, iar argeșenii s-au revanșat pe teren propriu, la începutul lunii aprilie anul curent.

Meciurile 1 și 2 se dispută la Arena Antonio Alexe din Oradea în cursul serilor de marți (25.05) și joi (27.05). Ambele întâlniri demarează la ora 19:00, fiind transmise în direct la DigiSport și LookSport (pe TV), respectiv pe FRB TV (canal YouTube, online).

Foto: Roby Boros