CSM CSU Oradea s-a întors de la Istanbul, unde a avut parte de o experiență extraordinară

CSM CSU Oradea a obținut prima victorie în deplasare în sezonul 2019/20. Aceasta s-a consemnat în Turcia, pe terenul lui Bahcesehir Koleji, în cadrul etapei a 2-a din grupele FIBA Europe Cup. Roș-albaștrii au învins cu scorul de 71-66.

Deplasarea în Turcia a evidențiat, pentru cei din delegație, unde este nivelul baschetului din această țară. Dincolo de ospitalitatea specific turcească – echipa de baschet s-a aflat pentru a 6-a oară în ultimii șase ani în deplasare oficială în țara Semilunei, condițiile impecabile, dar mai ales ce înseamnă cu adevărat o participare în cupele europene.

Roș-albaștrii au întâlnit ocupanta locului 9 în sezonul precedent, o formație fără tradiție, care în cei trei ani de existență a evoluat enorm, atât în plan sportiv, cât și organizatoric. Este adevărat, la ora actuală Bahcesehir ocupă ultimul loc în primul eșalon al Turciei, dar nu contenim să evidențiem faptul că vorbim despre a 2-a ligă ca valoare din Europa. Este o ligă ce a dat câștigătoarea Euroligii în 2017, respectiv a EuroCup în 2016 și 2018. Este țara care îi dă baschetului actual pe Ersan Ilyasova, Cedi Osman, Enes Kanter, respectiv Furkan Korkmaz, toți cu angajamente în NBA.

Prezența delegației orădene în Turcia a coincis cu cea a lui Unics Kazan – fostă câștigătoare a EuroCup și fostă participantă în Euroligă. Roș-albaștrii au împărțit hotelul cu această formație.

Prezența CSM-ului la Istanbul a adus în mintea tuturor faptul că în acest oraș sunt stabilite jumătate din cele 16 echipe angrenate în Basketbol Superligi – primul eșalon al Turciei. Este vorba despre Fenerbahce și Anadolu Efes (Euroligă), Galatasaray și Darussafaka (EuroCup), Besiktas (Basketball Champions League), Bahcesehir Koleji (FIBA Europe Cup), respectiv Buyukcekmece și ITU Sigortam.Net (fără participare în cupele europene).

De asemenea, cei prezenți au văzut atenție la detalii. Unul dintre exemple este transformarea în câteva minute a unei săli branduite cu însemnele și culorile lui Bahcesehir, în cele ale lui Besiktas. Cele două cluburi au relații cordiale și împart aceeași sală. Un alt detaliu este legat de faptul că liga din Turcia beneficiază de mingi marca Molten special produse pentru această competiție, incluzând sigla Basketbol Superligi.

Traversarea orașului Istanbul a permis celor din delegație să vadă în toată splendoarea sa actualul stadion al echipei de fotbal Galatasaray Istanbul. O parte a membrilor delegației orădene a avut șansa să urmărească pe viu meciul dintre Anadolu Efes Istanbul și Steaua Roșie Belgrad, acesta fiind jocul care a dat MVP-ul etapei a 5-a în actuala ediție a Euroligii masculine. Este vorba despre sârbul Vasilije Micic.

Un alt exemplu este tot ce se întâmplă la TV. Baschetul beneficiază de transmisiuni în direct, emisiuni dedicate jocului cu mingea portocalie. Iar subiectul de discuție este atât baschetul turcesc, cât și cel european, respectiv cel din NBA.

Toate acestea adunate la un loc, alături de meciul propriu zis al CSM CSU Oradea la Istanbul au oferit o mostră cu privire la ce înseamnă cu adevărat la ora actuală să participi în cupele europene. O experiență extraordinară, într-o metropolă deosebit de importantă, atât prin prisma istoriei, cât și a prezentului. O experiență într-un loc în care baschetul este venerat. O experiență pe care o poți trăi în puține locuri.

Între timp, delegația CSM CSU Oradea s-a întors în țară, ajungând la Pitești, următoarea destinație în drumul echipei de baschet masculin. Roș-albaștrii s-au cazat și se află la odihnă în momentele în care acest text este redactat, urmând ca în cursul serii de joi (31.10) să efectueze un prim antrenament aici.

Campioana României se pregătește pentru duelul cu BCM U FC Argeș Pitești, din etapa a 4-a în Liga Națională – ediția 2019/20, programat pentru sâmbătă (02.11), ora 20:00, la Sala Sporturilor Trivale, joc transmis în direct la DigiSport.

Foto: FIBA.basketball