CSM CSU Oradea se impune în meciul de deschidere al finalei LNBM 2023

CSM CSU Oradea a câștigat meciul de deschidere al finalei Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2022/23. Roș-albaștrii au învins U-BT Cluj-Napoca, scor 79-73, în cursul serii de duminică (14.05), în prezența a 5.350 spectatori.

Jocul a demarat extrem de spectaculos. S-au consemnat cinci schimbări la conducere într-un interval scurt de timp, însă CSM-ul a terminat primul act în forță, realizând un parțial de 15-6 la capătul căruia s-a desprins la cel mai mare ecart înregistrat în acest meci, scor 28-19. David Lăpuște a marcat ultimul coș al secvenței, ducând scorul la 28-21.

Sfertul al 2-lea a fost aprig disputat, cele două protagoniste menținându-se aproape una de cealaltă. Clujul a trecut la conducere pentru o singură posesie și s-au consemnat cinci situații de egalitate în secvența a 2-a. Kris Richard a înscris un coș de trei puncte din serviciul lui Stephen Holt, scorul la jumătatea partidei fiind de 45-42.

Formația vizitatoare a fost mai agresivă în sfertul al 3-lea. Orădenii nu au găsit soluții în faza de atac, având cea mai modestă perioadă de joc din acest punct de vedere. De cealaltă parte, problemele formației clujene la linia de pedeapsă s-au accentuat, însă scorul cu zece minute rămase de disputat era de 59-62.

Stefan Bircevic a reușit un coș de trei puncte cu fault prin care a desprins pe U-BT al cinci lungimi. Bobe Nicolescu a reacționat cu un coș de trei puncte, iar în minutul 34 al confruntării Nikola Markovic a egalat la 68 de la linia de pedeaps. A urmat un nou coș de trei puncte semnat Nicolescu, unul care a adus Oradea definitiv la conducere. Kris Richard a reușit apoi faza meciului cu o intercepție la Patrick Richard, iar la celălalt capăt al terenului a izbutit un slam dunk devastator. Clujul a continuat să lupte, dar după tripla lui Patrick Richard cu 2 minute și 44 secunde rămase de jucat, nu a mai găsit drumul spre coș, CSM-ul bifând victoria.

Erick Neal a totalizat 22 puncte, 6 pase decisive, Josh Bostic a adăugat 13 puncte, iar Kris Richard și Bobe Nicolescu au avut câte 11 puncte, primul reușind și 5 pase decisive pentru CSM CSU Oradea. De cealaltă parte, Jalen Jones a totalizat 17 puncte, 4 recuperări, Karel Guzman a adăugat 13 puncte, iar Leo Meindl a terminat cu 10 puncte, 4 pase decisive pentru U-BT Cluj-Napoca.

Scorul general este de 1-0. Se joacă pe sistemul cel mai bun din șapte meciuri. Următoarea confruntare are loc marți (16.05), ora 18:00, la Oradea Arena.