CSM CSU Oradea și-a descoperit adversarii din faza de calificare a Basketball Champions League – ediția 2022/23

Miercuri (05.07), la Mies (Elveția), s-a desfășurat tragerea la sorți pentru faza de calificare și prima fază a grupelor din Basketball Champions League – ediția 2023/24. CSM CSU Oradea revine în această competiție după o absență de de trei ani, fiind la cea de-a 4-a prezență în istoria de opt ediții.

Așa cum s-a anunțat, pentru faza de calificare, cele 25 echipe acceptate au fost repartizate prealabil pentru extragere. Astfel, opt echipe au fost trimise pe ruta campioanelor (opt campioane naționale în exercițiu), acolo unde este disponibil un loc în grupele BCL, iar celelalte 17, între care și CSM CSU Oradea, au fost așezate pe o altă rută către faza grupelor, acolo unde sunt disponibile două locuri.

Totodată, premergător tragerii la sorți s-a stabilit că formația orădeană a fost așezată în urna a 6-a, urmând ca primul adversar să fie o echipă din urna a 3-a, acolo unde au fost plasate două echipe din Franța, una din Italia și una din Polonia.

Miercuri, ușor după ora amiezei, s-a desfășurat extragerea pe baza celor enumerate mai sus. Astfel, s-a stabilit că CSM CSU Oradea se va duela cu New Basket Brindisi (ITA) în primul tur (sferturile de finală) al fazei de calificare. În cazul unei victorii, roș-albaștrii avansează în semifinale, acolo unde oponent va fi câștigătoarea dintre Heroes den Bosch (NED) și BG Gottingen (GER). În eventualitatea în care va obține a 2-a victorie, CSM-ul va juca finala turneului de calificare în compania uneia dintre Cholet Basket (FRA), Antwerp Giants (BEL), FMP Beograd (SRB) și Pallacanestro Varese (ITA).

Faza de calificare se va desfășura în perioada 25 Septembrie – 1 Octombrie 2023. Locul de desfășurare al turneului de calificare urmează să fie stabilit și anunțat ulterior.

Primele informații despre New Basket Brindisi

Pe scurt, despre primul oponent se știe în prezent că a ocupat locul 7 în sezonul regulat al Lega Basket Seria A – ediția 2022/23, calificându-se în playoff. Aici s-a duelat cu Virtus Bologna, formație angrenată în Euroligă și grupare ce a devenit vicecampioană a Italiei.

Echipa a luat ființă în 1992, în localitatea Brindisi (Sudul Italiei). A promovat în eșalonul de elită în vara anului 2010, dar a retrogradat după un singur sezon. Revenirea s-a consemnat in 2012, an în care a câștigat Cupa Italiei pentru echipele de eșalon inferior. Din 2012, Brindisi participă cu regularitate în primul eșalon italian. Cea mai bună clasare în sezonul regulat s-a consemnat în sezonul 2020/21, când a ocupat locul 2. De asemenea, a jucat finala Cupei Italiei în 2019 și 2020.

Pe plan european, Brindisi a jucat în EuroChallenge (FIBA) în sezonul 2014/15, respectiv în EuroCup (Euroleague Basketball) în sezonul următor. După trei sezoane a revenit în cupele europene, jucând între 2019 și 2022 în Basketball Champions League (FIBA), iar în sezonul 2022/23 a evoluat în FIBA Europe Cup, competiție pe care a părăsit-o la încheierea primei faze a grupelor.

Cei mai cunoscuți jucători care au evoluat pentru Brindisi sunt americanul Bobby Dixon (cetățenie turcă), jamaicanul Samardo Samuels, respectiv francezul Amath Mbaye.

Noul antrenor principal al echipei este Fabio Corbani. Acesta este asistat de către Marco Esposito și Andrea Vicenzutto.

La ora actuală, New Basket Brindisi îl are sub contract pe americanul Jamel Morris. Acesta a fost transferat în această vară de la Lietkabelis Panevezys (Lituania). De asemenea, a fost prelungit contractul lui Jordan Bayehe, sportiv cu origini africane, posesor al unui pașaport italian. Totodată, cu contracte pe termen lung sunt estonianul Joonas Riismaa și autohtonul Bruno Mascolo.

___

Câștigătoarea turneului de calificare în care va lua startul CSM CSU Oradea avansează în Grupa C, unde se va juca pe sistem fiecare cu fiecare în dublă manșă (șase etape). Componența grupei este: VEF Riga (LAT), Darussafaka (TUR) și Lenovo Tenerife (ESP).

Dacă va pierde în oricare fază din cadrul turneului de calificare, CSM CSU Oradea va continua parcursul european în grupele FIBA Europe Cup. În această întrecere data limită pentru înscriere este chiar 5 Iulie anul curent.