CSM CSU Oradea urmează să se dueleze cu Balkan Botevgrad

CSM CSU Oradea întâlnește Balkan Botevgrad în cel de-al 2-lea meci la turneul FIBA Europe Cup – ediția 2020/21 de la Istanbul. Partida din cadrul Grupei D se va desfășura joi (28.01), ora 14:00, la Akatlar Spor Salonu, fiind transmisă în direct pe canalul YouTube FIBA.

Roș-albaștrii au un moral foarte bun după ce au debutat cu o victorie de răsunet în metropola turcă. CSM-ul a învins pe Besiktas Istanbul, principala favorită a grupei și gazda evenimentului, scor 91-83. În schimb, reprezentanta Bulgariei a fost depășită de BC CSU Sibiu, scor 75-88.

Formația antrenată de Cristian Achim poate să facă un pas important spre calificarea în faza următoare dacă obține victoria în acest meci. Datele problemei se schimbă, de această dată presiunea urmând să apese pe umerii bihorenilor. Dacă în meciul cu Besiktas formația orădeană s-a putut bucura de baschet și juca fără niciun fel de apăsare, în fața lui Balkan situația se schimbă. Așteptările sunt altele după un astfel de rezultat, iar miza este un loc în faza următoare a competiției.

Un alt aspect important este legat de refacerea jucătorilor după un meci în care nivelul de efort a fost ridicat. Roș-albaștrii au avut dificultăți în actualul sezon competițional în a repeta în jocuri consecutive prestațiile bune, astfel încât ei se află în fața unei provocări în acest sens. Dincolo de presiunea pe rezultat, există așadar și una în ceea ce privește jocul dezvoltat de echipă. Dincolo de efort, vorbim despre prospețime și abilitatea de a finaliza cu un procentaj bun.

CSM CSU Oradea ar putea conta pe serviciile lui Nikola Markovic, dar acest lucru urmează să fie definitivat în cursul serii de miercuri. El a absentat la partida cu Besiktas, nefiind refăcut după accidentarea suferită în ultimul meci din Liga Națională. Markovic a efectuat un antrenament de intensitate medie în cursul zilei libere, cea de miercuri (27.01) și nu a resimțit vreo problemă în zona accidentată.

Balkan Botevgrad a pierdut un jucător în partida cu CSU Sibiu. Este vorba despre Kris Minkov (foto, în verde, nr. 3). Jucător de pozițiile 2-3, înalt de 1.99 metri și în vârstă de 26 ani, acesta are o medie de peste 25 minute pe partidă în actualul sezon competițional. El s-a accidentat la mână, aceasta fiindu-i bandajată și este prea puțin protabil să fie disponibil în partida de joi.

Va fi a 3-a confruntare directă între CSM CSU Oradea și Balkan Botevgrad. Primele două datează din preliminariile FIBA Europe Cup – ediția 2017/19. Atunci bulgarii au învins în prima manșă cu scorul de 82-66, iar CSM-ul a câștigat în retur cu scorul de 85-70, astfel încât Balkan a triumfat la general cu diferență de un punct.

BC Balkan are cinci titluri naționale și patru cupe în palmares. Este, similar lui CSM CSU Oradea în România, ultima campioană încununată a Bulgariei. Această grupare a jucat în preliminariile Basketball Champions League din actualul sezon.

Echipa din Botevgrad are în componență câteva nume cunoscute baschetului românesc. Este vorba despre antrenorul sârb Jovica Arsic, care a fost la cârma lui BCM U FC Argeș Pitești pentru o perioadă. De asemenea, între jucători îi putem remarca pe Bozhidar Avramov și Darko Balaban, ambii trecuți pe la cluburi din țara noastră.

În celălalt meci al zilei, Besiktas Istanbul se confruntă cu BC CSU Sibiu, cu începere de la ora 17:00. Reamintim că primele două clasate la încheierea turneului se califică în playoff-ul FIBA Europe Cup, iar a 3-a clasată ar putea obține calificarea dacă deține o linie de clasament suficient de bună în comparație cu echipele clasate pe locul 3 în celelalte grupe.

Foto: FIBA.basketball