CSM Oradea a fost acceptată în grupele FIBA Europe Cup

FIBA Europe a transmis în cursul zilei de luni (26.07) infromații referitor la FIBA Europe Cup – ediția 2021/22. 33 de echipe de pe întreg cuprinsul Europei și-au manifestat intenția de a participa pe plan european, lucru confirmat de lista încărcată a echipelor care s-au înscris în această întrecere. Acestor echipe li se vor alătura formațiile eliminate în calificările Basketball Champione League

CSM CSU Oradea joacă pentru cea de-a 8-a oară în cupele europene. Se întâmplă pentru a 6-a oară în succesiune ca roș-albaștrii să evolueze în FIBA Europe Cup. Potrivit informațiilor oferite de forul organizator, echipa orădeană va accesa întrecerea din faza grupelor.

14 echipe sunt calificate direct în grupele FIBA Europe Cup. Între acestea se numără și CSM Oradea. Iată lista echipelor calificate în grupe: Telenet Giants Antwerp (BEL), BC Rilski Sportist (BUL), Casademont Zaragoza (ESP), Hakro Crailsheim Merlins (GER), Ionikos BC (GRE), Szolnoki Olajbanjasz (HUN), Hapoel Gilboa Galil (ISR), Pallacanestro Reggiana (ITA), Heroes Den Bosch (NED), Legia Warszawa (POL), CSM Oradea (ROU), Avtodor Saratov (RUS), Bahcesehir (TUR) și BC Kyiv (UKR).

Celelalte 19 echipe înscrise în competiție vor juca în patru turnee preliminare, programate a se desfășura între 27 septembrie și 1 octombrie 2021. Acestea au fost repartizate în cinci urne:

  • Urna 1: Ironi Ness Ziona (ISR), Donar Groningen (NED), Medi Bayreuth (GER), BC Dnipro (UKR)
  • Urna 2: Sport Lisboa e Benfica (POR), Iraklis BC (GRE), Keravnos (CYP), Enisey Krasnoyarsk (RUS)
  • Urna 3: FC Porto (POR), Hapoel Haifa (ISR), CSO Voluntari (ROU), Akademik Plovdiv (BUL)
  • Urna 4: Naturtex-SZTE Szedeak (HUN), Trefl Sopot (POL), Swans Gmunden (AUT), Pärnu Sadam (EST)
  • Urna 5: GGMT Vienna (AUT), KK Kumanovo (MKD), TFT Skopje (MKD)

Câștigătoarele turneelor preliminare avansează în grupele FIBA Europe Cup, unde se vor alătura celor 14 echipe calificate direct, respectiv echipelor eliminate din preliminariile Basketball Champions League. Se vor alcătui opt grupe de câte patru echipe.

Echipele înscrise în preliminariile Basketball Champions League care au optat să evolueze în FIBA Europe Cup dacă nu avansează în grupele BCL sunt De’Longhi Treviso (ITA), London Lions (GBR), Kapfenberg Bulls (AUT), Hapoel Eilat (ISR), Parma Perm (RUS), ZZ Leiden (NED), Belfius Mons-Hainaut (BEL), Sporting CP (POR), Prometey (UKR), Peristeri (GRE), Bakken Bears (DEN), Tsmoki Minsk (BLR), Opava (CZE), U-BT Cluj-Napoca (ROU) și Mornar Bar (MNE).

Tragerea la sorți a turneelor preliminare și a grupelor din FIBA Europe Cup se va desfășura pe 19 august anul curent.

Se poate observa participarea unei echipe din primul eșalon al Spaniei, lucru consemnat în premieră în FIBA Europe Cup. De asemenea, participă echipe din Turcia, Liga VTB, Grecia, Italia, Israel, dar și echipe din Ucraina, Belgia, Olanda, Bulgaria sau Ungaria.

Notăm participarea echipei românești CSO Voluntari. Aceasta se află la prima prezență continentală și a fost repartizată în urna a 3-a pentru turneele preliminare.

Surprinde faptul că Ironi Ness Ziona nu a fost acceptată direct în grupele FIBA Europe Cup, având în vedere că este deținătoarea trofeului. Procesul de acceptare al echipelor în faza grupelor s-a făcut pe criteriul Ranking-ului de țară, iar apoi s-a ținut cont de clasarea în campionatul intern în ultima ediție, acolo unde Ironi Ness Ziona a fost devansată de cealaltă reprezentantă a Israelului în competiție. De altfel, în cazul lui Ironi s-a făcut o derogare de la regulament, astfel încât Israel beneficiază de un loc suplimentar în FIBA Europe Cup – ediția 2021/22 pentru a permite deținătoarei trofeului să se înscrie în competiție.