CSM Oradea cedează în finala Cupei României la polo pe apă – ediția 2023/24

CSM Oradea a fost învinsă în Cupa României la polo pe apă – ediția 2023/24. Formația antrenată de Ciprian Cîmpianu și Christian Sandor a cedat în meciul cu Steaua București, scor 13-14, în finala desfășurată duminică (17.09). Evenimentul a fost organizat la bazinul olimpic Ioan Alexandrescu din Oradea, cu participarea a opt echipe.

Confruntarea a demarat cu un penalty irosit de orădeni, urmat de o reușită pe contraatac pentru Steaua București. CSM-ul a replicat cu un gol din penalty. Apărarea orădeană a fost avansată și agresivă, lucru ce a incomodat jocul de atac al oponentului. Ofensiva amfitrionilor nu a avut soluții, iar Vlad Georgescu a readus Steaua în avantaj cu o reușită din acțiune. Filip Gardasevic a replicat imediat, muntenegreanul restabilind egalitatea cu o reușită din superioritate numerică. După opt minute de joc scorul a fost de 3-2 în favoarea lui CSM Oradea, stângaciul Gardasevic trimițând mingea la colțul scurt la ultima acțiune de joc a reprizei inaugurale.

Radoslav Filipovic a avut câteva intervenții importante între buturi pentru CSM Oradea, lucru ce a permis formației antrenate de Ciprian Cîmpianu să rămână în avantaj. Siguranța din defensivă s-a transformat într-un avantaj clar la celălalt capăt al bazinului, ofensiva fiind inspirată pentru orădeni. Același Gardasevic a punctat de două ori în acțiuni consecutiv pentru a duce scorul la 5-2 în favoarea bihorenilor. Bara transversală a salvat CSM-ul la o acțiune de apărare în inferioritate numerică, iar avantajul a urcat al patru lungimi după un nou penalty transformat. Scorul la jumătatea finalei a fost de 6-2.

CSM Oradea a înscris primul gol în repriza a 3-a, printr-o reușită din centru. A urmat un contraatac al lui Nichita Ilisie, servit cu o pasă excepțională de peste 15 metri. El a fost oprit neregulamentar, însă a irosit lovitura de la cinci metri de care a beneficiat. Tudor Fulea a replicat în contul Stelei două reușite, intercalate de penalty-ul transformat de către Vlad Georgescu. Atacul CSM-ului s-a blocat, inclusiv în mai multe situații de superioritate numerică. Bara a lucrat împotriva orădenilor de două ori în această perioadă de joc. Scorul la ultima pauză a fost de 7-5 în favoarea lui CSM Oradea.

Repriza a 4-a a început cu un nou șut de senzație semnat Filip Gardasevic prin intermediul căruia avantajul CSM Oradea a urcat la trei goluri. Transversala a salvat formația gazdă la următoarea acțiune de joc, după care Mihnea Gheorghe a dus scorul la 9-5 la capătul unei acțiuni în superioritate numerică, rezultată după un joc agresiv al unui sportiv de la Steaua în urma căruia a fost necesară asistență medicală. Bucureștenii nu au renunțat și au înscris de trei ori în succesiune pentru a se apropia la 9-8 cu trei minute rămase pe timpul de joc. Nichita Ilisie a punctat din superioritate numerică pentru a desprinde CSM-ul la două lungimi, dar Steaua a răspuns prin același Vlad Georgescu, aflat la a 5-a reușită în acest meci. Filip Gardasevic a fost eliminat definitiv din joc în penultimul minut de joc, iar la acțiunea aferentă Steaua a restabilit egalitatea la 10. Orădenii au beneficiat de superioritate numerică, moment în care s-a cerut timp de odihnă, însă acțiunea a rămas fără rezultat, serviciul fiind imprecis. Timpul de joc s-a epuizat, astfel încât finala a fost decisă la lovituri de departajare.

Ambele protagoniste au marcat primele trei lovituri de departajare de care au beneficiat. Formația orădeană a irosit apoi două lovituri în timp ce Steaua a înscris de patru ori astfel încât a învins cu scorul de 14-13.

Filip Gardasevic a înscris de șase ori, Mihnea Gheorghe a adăugat două goluri, iar David Belenyesi, Tiberiu Negrean, Petar Velkic, Vlad Dragomirescu și Nichita Ilisie au înscris câte un gol pentru CSM Oradea. De cealaltă parte, Vlad Georgescu a înscris de șase ori, iar Tudor Fulea a adăugat patru goluri pentru Steaua București.

Antrenorii CSM Oradea, Ciprian Cîmpianu și Christian Sandor au fost eliminați pe parcursul reprizei a 4-a. Astfel, rolul antrenorului a fost preluat de către căpitanul echipei Tiberiu Negrean. Acesta, cât timp s-a aflat în bazin, a suferit o accidentare gravă în zona feței și e posibil să devină indisponibil pentru următoarea perioadă.