David Belenyesi este noul jucător al echipei de polo pe apă

David Belenyesi este noul jucător al echipei de polo pe apă CSM Oradea. Născut la Debrecen (Ungaria), acesta a petrecut cea mai importantă parte a junioratului în Oradea, unde a deprins tainele jocului de polo pe apă.

În vârstă de 20 ani, născut pe 21 Aprilie 2003, David este un jucător ce poate să acopere mai multe poziții. El evoluează ca inter și extremă, putând fi utilizat pe orice parte.

Împreună cu părinții, David a luat decizia de a pleca în Ungaria, acolo unde a continuat să practice jocul de polo. El a evoluat la Szolnok, în întrecerile de juniori. Competițiile sportive au fost oprite în primăvara anului 2020, din cauza pandemiei COVID-19.

Belenyesi s-a mutat la Budapesta, acolo unde a debutat în primul eșalon al redutabilului campionat al Ungariei, în sezonul 2020/21. El a jucat pentru UVSE. Aici a petrecut două sezoane, David înregistrând un progres important în joc de pe urma experienței acumulate la această grupare.

David s-a prezentat în cadrul unei declarații acordate site-ului oficial al CSM Oradea:

„M-am născut în Debrecen în 2003, însă am trăit timp de 15 ani în Oradea. Am început să practic înotul la recomandarea medicului, după ce mi-am rupt clavicula în timpul unui antrenament de Judo. M-am simțit foarte bine în atmosfera de la bazin și am jucat în echipa de juniori Crișul Oradea, participând la campionatele naționale și cele din Ungaria. În campionatul național de juniori, am primit premiul pentru cel mai tehnic jucător și am făcut parte din lotul național de juniori. A fost o perioadă frumoasă în copilărie.

La vârsta de 15 ani, am luat decizia de a continua antrenamentele în Ungaria. Primul meu pas a fost să mă alătur echipei din Szolnok, unde am reușit împreună să obținem locul 3 în campionatul Ungariei. Aceasta a fost o performanță remarcabilă, deoarece de 28 de ani echipa juniorilor Szolnok nu mai reușise să obțină acest rezultat.

Când a apărut perioada pandemiei de COVID-19, am fost transferat la Budapesta, la clubul UVSE, și am avut privilegiul de a sta pe Insula Margareta, cunoscută ca paradisul polo-ului. Acolo am început să joc în prima ligă a Ungariei la categoria seniori, beneficiind de învățăturile antrenorilor excepționali. Sunt extrem de recunoscător clubului UVSE pentru această oportunitate.

După anul meu de juniorat, am fost convocat la Szolnok, continuând să joc într-unul dintre cele mai puternice campionate de polo din lume. Am avut oportunitatea de a participa în LEN EuroCup și sunt foarte recunoscător pentru șansele oferite din partea cluburilor care au avut încredere în mine.”

În sezonul 2022/23, Belenyesi a evoluat pentru Szolnok. A fost prima stagiune petrecută în totalitate la o echipă de seniori. Alături de gruparea maghiară a evoluat pentru prima dată în cupele europene, jucând în LEN EuroCup. De asemenea, David și Szolnok s-au clasat pe locul 6 în campionatul maghiar.

În palmaresul lui David Belenyesi se află următoarele realizări:

– medalie de bronz în campionatul Ungariei la juniori alături de Szolnok (echipă care anterior nu urcase pe podium în competițiile de juniori pentru 13 ani).
– medalie de argint în campionatul Ungariei la juniori alături de UVSE.
– medalie de aur la Cupa Komjadi (juniori).
– un sezon în LEN EuroCup, având 11 meciuri jucate și 5 goluri marcate în competiție.
– locul 6 în primul eșalon al Ungariei alături de Szolnok.
– a fost convocat la mai multe acțiuni ale echipei naționale de juniori a Ungariei, dar nu a evoluat în niciun joc oficial.

David Belenyesi va evolua pentru echipa națională a României la Campionatul Mondial U20 la polo pe apă – ediția 2023, eveniment programat a se desfășura pe parcursul următoarei săptămâni la Otopeni.