Debutul absolut al CSM Oradea în primul eșalon baschetbalistic al României

CSM Oradea a debutat în mod oficial pe prima scenă a baschetului românesc la data de 8 octombrie 2005. Avea să fie primul meci oficial de baschet pentru o echipă de baschet din Oradea după o pauză de aproximativ 12 ani.

În 1993 s-a consemnat ultimul meci susținut de către defuncta Dinamo Oradea la nivelul Diviziei A. Apoi, Universitatea Oradea a continuat tradiția jocului cu mingea la coș pe malurile Crișului Repede la nivel de seniori, însă a făcut-o în cel de-al 2-lea eșalon baschetbalistic pentru o perioadă, după care timp de aproape un deceniu Oradea nu a avut echipă la seniori.

Proiectul demarat în anul 2003, născut din ideea comună a lui Antonio Alexe, Șerban Sere și Mircea Matei, sub denumirea de Clubul Atletic Oradea, preluat în 2004 de CSM Oradea, a continuat prin promovarea în Divizia A.

Staff-ul tehnic a fost confirmat în funcție după ce în luna mai a anului 2005 a îndeplinit obiectivul, promovarea. Antrenorul Zoltan Kosa a mizat pe o parte însemnată a jucătorilor din echipa care a câștigat ediția 2004/05 a Diviziei B. Efectivul a necesitat întăriri pentru a face față rigorilor primului eșalon al țării. Astfel, CSM Oradea a recrutat trei jucători străini, toți proveniți din Serbia.

Lotul de jucători utilizat în sezonul 2005/06 i-a cuprins pe următorii: Andrei Mandache, Attila Veres, Nemanja Maric, Șerban Sere, Gabriel Viciu, Cristian Iov, Adam Kiss, Djordjo Djordjic, Titus Nicoară, Laurențiu Pacioga, Laszlo Lazar, Boban Bilbija, Bogdan Betea.

Debutul absolut în eșalonul de elită s-a consemnat la Sala Horia Demian din Cluj-Napoca, la 8 octombrie 2005. CSM-ul s-a deplasat la Cluj în formulă incompletă, fiind lipsit de aportul unor jucători cu experiență precum Șerban Sere, Gabi Viciu și Cristian Iov. Toți erau fie accidentați, fie incomplet refăcuți de urma altor accidentări.

Mai mult, adversar a fost una dintre echipele redutabile ale campionatului. Atât ca tradiție, cât și ca valoare intrinsecă a lotului de jucători disponibil la acel moment, Policarbochim Cluj-Napoca a reprezentat o nucă prea tare pentru debutul absolut al CSM-ului în Divizia A.

La distanță de câteva luni după ce a învins în mai multe rânduri echipa satelit a clujenilor, formația de sub Feleac a învins CSM-ul cu scorul de 93-69. Partida nu a avut istoric, consemnând desprinderea decisivă a gazdelor din primul sfert, scor 27-9. Jocul a fost mai echilibrat în următoarele 30 minute de joc, însă clujenii au fost superiori în fiecare moment al partidei: 21-20, 23-21 și 22-19.

Clujenii au dominat confruntarea, mizând pe un plus evident de valoare, dar și de experiență la acest nivel competițional. Policarbochim a beneficiat de contribuțiile consistente ale lui Flavius Lăpuște, Bruno Roschnafsky, respectiv Mihai Silvășan. Totodată, responsabil cu spectacolul a fost stângaciul american LeVar Seals.

Djordjo Djordjic a debutat spectaculos în baschetul românesc. Baschetbalistul originar din Serbia a contabilizat 34 puncte pentru gruparea orădeană. El a fost secondat de Andrei Mandache și Nemanja Maric, ambii cu câte 11 puncte marcate.

Foto: www.adevarul.ro (imagine din 2009)