Declarații Cristian Achim despre victoria cu Kataja Basket, prima vizită la Vâlcea natală din postură de oaspete și continuarea luptei în FIBA Europe Cup

CSM CSU Oradea a învins Kataja Basket, scor 105-92, în etapa a 5-a din Grupa J în FIBA Europe Cup – ediția 2023/24. Jocul a avut loc miercuri (15.11), la Oradea Arena.

Antrenorul Cristian Achim a apreciat victoria în felul următor:

„Mă bucur că am câștigat. A fost un meci împotriva unei echipe foarte talentate. Au terminat cu 50% la aruncările de trei puncte, având 16 reușite de acest gen. Am primit foarte multe puncte în prima jumătate. Nu am avut abordarea corectă în apărare în prima parte. În sfertul 3 s-a schimbat situația, având cinci puncte încasate în primeșe șapte minute de joc. Ceea ce ne-a ajutat să câștigăm meciul.

Noi am marcat 68 de puncte din spațiul de trei secunde. Ceea ce este enorm. Mai mult decât dublu față de adversar. Practic aici s-a câștigat meciul. Am marcat 105 puncte…

Mă bucur pentru victorie, dar în același timp mă bucur pentru atmosfera frumoasă din sală. Încă o dată doresc să le mulțumesc suporterilor noștri pentru modul în care ne susțin. Ne păstrăm seria victoriilor, ceea ce e important. În fine, mă bucur pentru baschetul colectiv din această seară. Acesta este jocul nostru. Jocul pe care l-am arătat ani de zile.”

Întrebat despre semnificația următorului meci în plan personal, antrenorul Cristian Achim a precizat:

„Va fi primul meci din cariera mea în care voi fi prezent la Vâlcea în postură de oaspete. Acolo m-am lansat ca antrenor de copii, de juniori. Acolo am debutat ca antrenor principal la nivel de senipri, am promovat în Divizia A (n.r. actuala Ligă Națională). Mă leagă foarte multe lucruri în plan profesional de Vâlcea. Va fi emoționant pentru mine. Am activat acolo între 1995 și 2009, adică au fost primii 14 ani de antrenorat pentru mine.

Mă mândresc cu ce am reușit atunci, la Râmnicu Vâlcea. Am promovat în Divizia A, am ieșit campioni naționali de juniori cu sportivi născuți și formați pe plan local. Ceea ce în zilele noastre este o chestiune foarte rară inclusiv la nivel de juniori. Așadar, ceea ce s-a întâmplat atunci a fost o chestiune aparte pentru mine. Am trei titluri de campion la nivel de seniori cu Oradea, dar acele performanțe de la Vâlcea, cu juniorii de acolo, sunt la același nivel pentru mine ca semnificație. Desigur, e altceva să fii campion la nivel de seniori, dar sentimental sunt legat de acele vremuri. Acela a fost începutul carierei mele ca antrenor.”

Dincolo de jocul de la Râmnicu Vâlcea, CSM CSU Oradea va avea un joc important în cupele europene, cu Legia Varșovia, pe teren propriu. Despre acest meci, antrenorul Achim a afirmat:

„În primul rând Legia Varșovia este o echipă formidabilă. Are jucători cu corpuri impresionante. Au jucători talentați, dar și un sistem de joc foarte bun. Va fi un challenge uriaș pentru noi.”

Foto: Roby Boros