Declarații Cristian Achim după calificarea în semifinalele Cupei României 2023

CSM CSU Oradea s-a calificat în semifinalele Cupei României la baschet masculin – ediția 2023. Roș-albaștrii au învins FC Argeș Pitești, scor 89-78, în ultimul meci al zilei de deschidere la Constanța, locul de desfășurare al Final Eight-ului.

La finalul partidei, antrenorul principal al CSM CSU Oradea, Cristian Achim a precizat:

Felicit echipa din Pitești. A făcut un meci foarte bun. Chiar dacă a rămas mult în urmă la un moment dat. Nu a renunțat, s-a luptat și ne-a pus multe probleme, reușind să se apropie amenințător pe tabela de marcaj. Doresc să-l felicit pe fostul meu coleg, Milan Mitrovic, pentru munca depusă la Pitești.

Au fost două elemente de care m-am temut și pe care nu m-am ferit să le evidențiez în pregătirea acestui meci. Reușiserăm deja două victorii în fața acestei echipe în actualul sezon competițional. Este foarte greu să o obții pe a 3-a în succesiune atunci când valorile sunt apropiate.

Celălalt aspect este legat de specificul Cupei României, prin prisma jucătorilor pe care îi are FC Argeș. Este singura echipă care joacă aproape meci de meci cu doi autohtoni și cu un U23 în teren. Mihai Măciucă, în special, dar și Radu Voinescu, sunt jucători tineri care au acumulat deja experiență în Liga Națională. Noi suntem o echipă care joacă cu doi români, dar nu cu un U23. Aceasta este realitatea și nu avem de ce să ne ferim de ea. Pitești joacă foarte mult cu Măciucă și din acest considerent am avut un matchup foarte dificil în această partidă.

Consider că am câștigat meciul datorită prezenței la recuperare, capitol la care am fost net superiori. Un alt aspect, potențial decisiv, a fost procentajul aproape perfect la linia de pedeapsă. Pun accent pe liberele marcate în momente grele, pe parcursul sfertului 4, pe revenirea adversarului. Acestea sunt aspectele pe care le consider decisive, la cald, în urma meciului din sferturi.

Ne continuăm drumul la Cupa României. Fără îndoială continuăm să resimțim presiunea și starea avansată de epuizare în condițiile în care avem deja mai bine de trei luni de meciuri fără întrerupere, cu deplasări dificile și cu adversari fizici. Încercăm să-i recuperăm pe băieți cât mai bine pentru următorul meci. Unul în fața echipei gazdă de la acest turneu.”

Luni (13.02), cu începere de la ora 20:00, CSM CSU Oradea întâlnește CSM Athletic Constanța în semifinalele Cupei României. Meciul se va desfășura la Constanța, fiind transmis în direct pe DigiSport, PrimaSport și FRB TV (YouTube).