Declarații Cristian Achim după meciul cu Dinamo București din Cupa României

CSM CSU Oradea a învins Dinamo București, scor 121-39, în ultimul meci al Gurpei B din faza de calificare a Cupei României la baschet masculin – ediția 2023/24. Partida a avut loc duminică (17.09), la Oradea Arena.

În urma acestui rezultat, CSM CSU Oradea a obținut calificarea la turneul final al competiției, programat a se desfășura în luna Februarie 2024. Prin prisma sistemului competițional adoptat pentru această competiție, respectiv din dorință de a reacționa după eșecul din primul meci oficial în noul sezon competițional, formația orădeană a jucat la intensitate maximă de la un capăt la celălalt cu scopul de a anula deficitul de 20 puncte înregistrat la meciul cu U-BT Cluj-Napoca și a reușit acest lucru, calificându-se la Final 8 din postură de cel mai bun loc 2 al fazei de calificare.

La finalul întâlnirii cu Dinamo, antrenorul CSM CSU Oradea, Cristian Achim a declarat:

„A fost o încercare disperată a noastră să ne calificăm. Am reușit, probabil (n.r. la momentul declarației antrenorul CSM Oradea nu știa rezultatele finale ale meciurilor din celelalte grupe ale fazei de calificare din Cupa României). Trebuie să recunoaștem că acest rezultat a fost obținut în fața unui adversar care a avut doar trei jucători străini și niciun om mare, niciun pivot. Rezultatul este mincinos și neadevărat ca să fim cinstiți din această cauză.

Noi am încercat să luăm absolut tot din situația aceasta. Ne-am dorit să jucăm fiecare apărare corect, să ne alimentăm atacul, ceea ce am reușit.

Aș vrea să mai fac o precizare. Mi-a venit această idee după discuția de la finalul meciului pe care am avut-o cu Andrei Mandache (jucător la Dinamo București). Nimeni din echipa noastră – antrenor, jucător sau orice altceva – nu și-a dorit să umilească echipa adversă. Pur și simplu acesta este sistemul de desfășurare. Setupul mental al nostru și al jucătorilor este de așa natură încât am încercat să jucăm fiecare minge. Nu a fost vorba despre nimic altceva. Acesta este sistemul de desfășurare. S-a întâmplat să fim repartizați în aceeași grupă cu U-BT Cluj-Napoca. Pur și simplu asta a fost.

La fel de adevărat este și faptul că Dinamo nu s-a lăsat. Nu s-a dat la o parte. Dacă ne-ar fi lăsat, ar fi făcut-o la o diferență de puncte necesară. În primul rând eu nu pot să cred asta, deși știu că există în lumea aceasta există meciuri trucate sau jucători care truchează meciuri. Nu pot să concep una ca asta. Muncești o viață ca să-ți pătezi imaginea? De ce să faci așa ceva? Ca să ce?

Eu știu că Dinamo nu este această echipă. Au jucat fără om mare și le-au lipsit Sean Evans și Zarko Djuric (n.r. a absentat și al 6-lea străin, Shaquillo Fritz). Doi jucători foarte buni. Cu acești jucători în teren, Dinamo este o cu totul altă echipă. Acest meci nu reflectă cu adevărat valoarea echipei Dinamo. A fost o situație fericită pentru noi, întrucât Dinamo a jucat fără doi oameni de bază și nu a avut om mare la acest meci. Noi am făcut tot ce am putut pentru a profita cât mai mult de acest lucru.”

Menționăm că CSM CSU Oradea a fost învinsă de U-BT Cluj-Napoca cu scorul de 67-87 în ziua de deschidere a turneului de la Oradea Arena. Cu un bilanț general de 1-1 și o diferență de coșaveraj de +62, CSM CSU Oradea s-a clasat pe locul al 2-lea în Grupa B și a avut cea mai bună linie de clasament între ocupantele locurilor 2 în cele șase grupe. Astfel, a obținut calificarea la Final 8.