Declarații Cristian Achim după victoria cu FC Argeș Pitești, prima pe teren propriu în noua ediție de campionat

CSM CSU Oradea a învins FC Argeș Pitești, scor 78-74, în cadrul unui meci din programul etapei a 4-a în Liga Națională de baschet masculin – ediția 2023/24. Partida a avut loc sâmbătă (14.10), la Oradea Arena.

Antrenorul Cristian Achim a vorbit despre succesul repurtat:

„E clar că avem probleme. Nu mă refer aici doar la absența lui Tarolis, la revenirea după accidentări a lui Erick (Neal) și Kris (Richard), la faptul că Tudi (Gheorghe) nu a jucat. Avem probleme baschetbalistice pe care vom încerca să le rezolvăm în perioada următoare.

Am câștigat astăzi, dar dacă anii trecuți eram recunoscuți drept o echipă care pasează și joacă foarte bine colectiv, în acest moment se pare că arătăm ca o mulțime de jucători adunată pe teren și căutăm mai mult soluții individuale. Mă deranjează foarte tare acest lucru.

Desigur, există și aspecte pozitive. Primul este victoria. Al 2-lea este că în anumite momente, accentuez, în anumite momente am exercitat o presiune mare în apărare și cred că asta a înclinat balanța în cele din urmă. Aș dori să remarc și numărul nostru de recuperări ofensive în plus. Cu siguranță a contat și procentajul mai bun la aruncările de trei puncte.

Este mult prea puțin față de ceea ce ne dorim și față de ce așteptări avem noi de la noi înșine.”

Chestionat pe marginea raportului de puncte marcate pe contraatac (2-17), antrenorul CSM CSU Oradea a declarat:

„…Și la pauză cred că a fost 0-10 (n.r. a fost 0-12). Parcă am revăzut meciul cu Sibiul. Foarte multe puncte pe contraatac încasate de noi au fost un rezultat al unor mingi pierdute de către noi, date direct în brațele adversarului. Adică am pierdut atacul și l-am transformat direct în două puncte încasate. De mai multe ori. Cred că cel puțin 12 din cele 17 puncte încasate au venit în acest mod. Este frustrant pentru o echipă ca a noastră să pierdem mingea în acest mod și să oferim adversarului posibilitatea să marcheze atât de ușor.

Ca o comparație, în meciul de la Craiova am arătat mai bine pentru că timp de 40 minute am avut o atitudine potrivită. Aici am început meciul de vârfuri, fără presiune pe minge, fără agresivitatea dorită. Poate băieții au crezut că va fi un meci ușor. Poate eu nu am reușit să le transmit că Pitești nu este un adversar modest.

Mă îngrijorează jocul, în special anumite momente ale jocului. Sunt chestiuni care nu pot să-mi dea liniște. Dacă pierzi un meci jucând cum trebuie, ai speranțe că la următorul meci vei câștiga. Dar când joci așa cum o facem noi în acest moment, la câte greșeli facem în ambele faze, nu știi la ce să te aștepți. Suntem blocați în a pasa mingea în atac. Mă îngrijorează foarte tare acest aspect privind către viitor. Vom încerca să corectăm.”

Întrebat despre următorul meci, primul din noua campanie FIBA Europe Cup, adverdsar fiind Patrioti Levice – campioana Slovaciei – Cristian Achim a precizat:

„Avem așteptări să câștigăm. Nu există alt obiectiv pentru noi de la acest meci. Nu există altă opțiune. Ne dorim să continuăm parcursul bun în cupele europene. Ne dorim foarte mult un drum cât mai lung în Europa și în paralel să începem să remediem din problemele baschetbalistice care ne pun în dificultate.”

Declarația video poate fi urmărită AICI.