Declarații Cristian Achim după victoria cu SCM Timișoara

CSM CSU Oradea a încheiat turneul inaugural din Liga Națională de baschet masculin – ediția 2020/21 cu o victorie. Roș-albaștrii au trecut de SCM Timișoara, scor 75-67, într-un meci desfășurat la Arena Antonio Alexe în cursul serii de duminică (13.12).

La finalul întâlnirii, în care orădenii au reușit o primă repriză impresionan și au controlat situația pe tabela de marcaj aproape în permanență, antrenorul Cristian Achim a făcut următoarele aprecieri:

„A fost, excluzând meciul cu Craiova de la turneul de cupă, primul meci în compania unui adversar care în sezonul trecut a jucat de la început până la întrerupere în prima grupă valorică a Ligii Naționale. Nu vreau să jignesc pe nimeni, este pur și simplu realitatea. Am întâlnit o echipă serioasă.

Mă bucur că am avut câteva momente foarte bune de joc. Parcă începem să ne recăpătăm ritmul. Am avut resurse fizice și am putut să alergăm foarte bine timp de trei meciuri, repriza a 2-a fiind repriza mai bună pentru noi. Asta înseamnă că avem un nivel ridicat de pregătire și din acest punct de vedere. În condițiile în care avem, similar majorității echipelor din sport, câțiva jucători care vin după lupta asta cu virusul. Este limpede că oamenii mari par să-și revină mult mai greu după acest moment.

Revin, am avut momente în care am jucat un baschet foarte frumos. Am avut intensitate, care mi-a plăcut enorm. După acest meci pot să spun că regret faptul că jucăm următoarele meciuri de abia peste două săptămâni.”

Rugat să comenteze pe marginea nivelului de intensitate și al agresivității etalate în joc după ce Dragan Petricevic (n.r. antrenorul lui SCM Timișoara) a subliniat în declarația sa de la finalul partidei acest lucru, antrenorul de la CSM CSU Oradea a opinat:

„Este evident acest lucru. A fost un meci cu agresivitate. Mai mult, eu apreciez că în momentul în care Timișoara a ridicat nivelul din acest punct de vedere, apreciez că au avut 6-7-8 recuperări ofensive consecutive. Lucru ce arată nivelul de încleștare consemnat în teren.”

Invitat să compare prima repriză din jocul cu Galați și cel cu Timișoara, Cristian Achim a afirmat:

Din păcate nu doar cu Galați am avut probleme în prima repriză. Noi de fiecare dată am avut o problemă în prima repriză a meciurilor din acest sezon. Probabil, așa cum am mai spus, este vina mea că nu reușesc să-i fac pe jucători să fie mental concentrați la joc. Deoarece sunt de părere că de alergat facem foarte bine treaba asta. Mental nu suntem acolo.

Poate nu întâmplător, dar mă bucur că la meciul cu Timișoara am avut o primă repriză bună spre foarte bună. Cu siguranță cea mai bună repriză din acest sezon, mai ales dacă ținem cont de adversarul pe care l-am avut. În condițiile date înseamnă mult.”

Cristian Achim a dorit să facă câteva precizări cu privire la condiția lui Stephen Holt la acest meci:

Holt a jucat în pofida faptului că a avut o entorsă foarte gravă de gleznă. Când i-am văzut piciorul aseară mi-am imaginat că nu va putea să meargă o săptămână. Băiatul și-a dorit foarte tare să joace. A făcut tratament și a jucat în pofida durerilor pe care le-a simțit încă de la primul angajament.

Decizia de a juca i-a aparținut în totalitate. Eu doresc să-i mulțumesc pe această cale. El a demonstrat, dincolo de faptul că este un jucător senzațional, că este și un caracter pe măsură.”

Antrenor al echipei alături de care a cucerit trei titluri de campion al României, Cristian Achim a ținut să remarce atitudinea băncii de rezerve în acest turneu:

Vreau să subliniez atitudinea băncii noastre de rezerve. De câteva meciuri arătăm ca o echipă din acest puncte de vedere și sunt fericit că avem parte de o astfel de atmosferă în echipă.”

Referitor la ce urmează, antrenorul roș-albaștrilor a apreciat:

Repet ce am spus, pe noi ne dezavantajează puțin acest lucru în situația actuală. Aș fi preferat să jucăm la turneul 2, de săptămâna viitoare. Este foarte dificil să stai 2-3 săptămâni. Nouă tocmai ritmul jocului ne lipsește. Ce lucrezi la antrenament are o altă importanță, dar nu se compară cu ritmul de joc. E foarte greu pentru noi în acest fel. Consider că va fi un dezavantaj faptul că stăm la turneul următor. Dar aceasta este programarea. Nu avem ce să facem. Ne vom duce la Sibiu peste două săptămâni și vom încerca să câștigăm. Bine-nțeles între timp vom monitoriza evoluția lucrurilor și ce se va întâmpla cu acest virus pentru că nu știi când te lovește. Noi nu am avut, ca să zic așa, ‘norocul’ să ne îmbolnăvim toți deodată.”