Declarații Cristian Achim după victoria cu U-BT Cluj-Napoca

CSM CSU Oradea a învins U-BT Cluj-Napoca, scor 82-74, în cadrul derby-ului etapei a 23-a din Liga Națională de baschet masculin – ediția 2022/23. Meciul s-a desfășurat la Oradea Arena, sub privirile a 5.132 spectatori.

La finalul partidei ce a cuprins cinci schimbări la conducere și zece situații de egalitate, antrenorul Cristian Achim s-a declarat încântat de numărul mare de spectatori prezenți la această confruntare.

„Sunt încântat pentru numărul foarte mare de spectatori. Am avut peste 5.000 de spectatori plătitori de bilet, ceea ce este extraordinar. Consider că această afluență de spectatori este cea mai mare performanță a clubului nostru. Este o reușită de excepție în opinia mea. Mi se pare pur și simplu fabulos că la o manifestare sportivă în România am reușit să strângem un număr atât de mare de spectatori.

Mulțumesc pe această cale tuturor iubitorilor baschetului care au fost prezenți la acest meci. Orădeni, clujeni și veniți chiar din alte părți pentru acest eveniment. Au fost vocali, au trăit meciul, au fost pur și simplu frumoși.”

Referitor la meci, Achim a spus:

„A fost un meci cu o încărcătură aparte. E firesc să fie așa. Se cunoaște rivalitatea sportivă dintre cele două echipe. În prima repriză ambele echipe au marcat foarte bine. Era normal să nu reușim să ținem acel ritm pe faza de atac. Până la urmă s-au întâlnit două echipe de top și știm bine că apărarea le face atât de bune, oricât de eficient sau productiv este atacul.

Consider că apărarea noastră agresivă a înclinat un pic balanța. Clujul este o echipă foarte bună, obișnuită să joace astfel de meciuri, dar și noi suntem. Mă bucur că am reușit să câștigăm acest meci.”

Întrebat cum comentează faptul că echipa din Cluj a avut o singură recuperare ofensivă în prima jumătate și a cules 10 mingi la panoul advers în cea de-a 2-a jumătate, antrenorul CSM-ului a replicat:

„Șapte recuperări ofensive a făcut Cățe. Blocajul defensiv a fost o mare problemă pentru noi. De altfel, așa a și reușit Clujul să revină. Sau și cu asta. Va trebui să corectăm acest lucru, să fim mai atenți, să lucrăm mai bine din acest punct de vedere. Pe de altă parte, haideți să admitem faptul cu U-BT are jucători de foarte mare calitate.”

Chestionat pe marginea absenței lui Andrija Stipanovic, care a fost prezent la Oradea cu această ocazie, Cristian Achim a opinat:

Nu știu în ce măsură este refăcut, dacă este 100% din punct de vedere medical, dar presupun că după o pauză de o lună nu se află în formă sportivă și poate din acest motiv al ales cei de la U-BT Cluj să joace cu ceilalți șase jucători străini din lot. Până la urmă aceasta a fost alegerea lor, a adversarilor noștri.”

Întrebat despre incidentul ce l-a avut protagonist pe Karel Guzman, jucător descalificat pentru comportament agresiv și periculos la integritatea celorlalți participanți la joc, respectiv la mesajul transmis de sportivi sub privirile foarte multor copii și tineri prezenți în sală, antrenorul roș-albaștrilor s-a limitat să spună următoarele:

U-BT Cluj-Napoca este o echipă foarte, foarte agresivă. Extrem de agresivă și care în permanență joacă cu foarte mult contact fizic. Ei caută mai mereu o confruntare fizică, ceea ce este un teren propice pentru această echipă. Mă bucur că am rămas concentrați la joc în urma acelui incident. Bravo băieților pentru acest lucru.

Nu vreau să comentez pe marginea comportamentului avut de Guzman. Nu pot și nu doresc să fac educație unui om care…nu știu, prefer să mă abțin și să nu comentez. Nu doresc să pun paie pe foc. Dacă el consideră că acesta este comportamentul corect, este problema lui și a echipei lor. Eu nu doresc să fac alte comentarii pe marginea acestui subiect. Eu îmi doresc ca jucătorii echipei noastre să fie responsabili și fair play.”

CSM CSU Oradea are un bilanț general de 12-1 în TOP 10 și a ajuns la 19 victorii consecutive în Liga Națională de baschet masculin. Următorul meci are loc miercuri (22.03), ora 18:00, tot la Oradea Arena. Adversar va fi FC Argeș Pitești. Bilete se găsesc AICI.