Declarații Cristian Achim după victoria cu U-BT Cluj-Napoca, scor 82-74

Cristian Achim, antrenorul CSM CSU Oradea, a participat la conferința de presă ce a urmat victoriei cu U-BT Cluj-Napoca, scor 82-74, în etapa a 10-a din sezonul regulat al Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2019/20. Partida a avut loc sâmbătă (14.12), la Arena Antonio Alexe.

Iată ce a spus antrenorul roș-albaștrilor:

„Sunt bucuros pentru că am reușit să învingem echipa din Cluj după două înfrângeri în compania acestui adversar. Îmi felicit jucătorii pentru felul în care au luptat. Apreciez că este o victorie meritată. Am condus 37 minute și jumătate. Cred că în această seară am fost mai buni. Am egalat nivelul de agresivitate al Clujului, ceea ce este mare lucru.

Pe această cale vreau să îi felicit pe cei de la Cluj pentru acest aspect. Consider că sunt superiori din acest punct de vedere tuturor echipelor din România. Mărturisesc că eu nu am întâlnit o echipă care să joace cu acest nivel de intensitate și agresivitate. Cu siguranță aici se vede influența domnului Vujosevic.

Revenind, ne-am luptat foarte bine. Am reușit câteva intercepții care s-au transformat în coșuri ușoare. Una peste alta consider că e o victorie meritată. Cu plusuri și minusuri. Vreau să îi felicit pentru abordare și pentru felul în care au luptat. Sunt mândru de ei.

În primele meciuri cu Clujul am fost dominați fizic, ca intensitate și agresivitate. Aș exemplifica prin faptul că în pressing-ul Clujului nu am pierdut nicio minge în acest meci. În primele două meciuri am pierdut numeroase astfel de mingi, ele transformându-se în contraatac unu contra zero. Ne-au fost superiori la recuperări și de această dată, dar nu a mai fost diferența din celelalte meciuri. Am reușit să menținem nivelul de intensitate o mare parte din meci. Mă bucură acest lucru deoarece e foarte greu să reușești așa ceva în compania Clujului, echipă care face acest lucru 40 de minute pe meci. Dacă putem să egalăm acest nivel, atunci avem și noi o șansă. Pe care de această dată am luat-o.

Până la urmă este doar o victorie în sezonul regulat. Nimic mai mult.”

Referitor la Bobe Nicolescu, antrenorul CSM-ului a spus:

„Bobe a intrat excepțional de bine în joc. A revenit după mai bine de două luni și a jucat de parcă nu ar fi lipsit nici măcar o zi. Este un băiat extraordinar, care ne ajută enorm. Nu ca jucător U23, ci ca jucător român. Este un caracter deosebit. Mă rog să nu fie ceva foarte grav. Nu mai poate să calce pe picior. Mă rog din tot sufletul să nu recidiveze problema din sezonul trecut. Nu vreau să vorbesc de rău, dar în aceste momente plânge, este dărâmat și în plus nu poate să calce pe picior. Eu bănuiesc ce este, dar sper să nu fie așa.”

În schimb, Cristian Achim a vorbit despre Tudor Fometescu:

„Eu sunt foarte mulțumit de Tudor. Astăzi am să-i fac un reproș, pe care îl fac și public deoarece în afara de asta am încercat absolut orice fără rezultat. I l-am făcut în particular sau de față cu echipa de vreo 30 ori. Este prea reținut. Sincer. Eu am alte așteptări de la el. Este un jucător de foarte mare perspectivă, care și-a îmbunătățit atitudinea și abordarea. Azi a fost mult prea reținut și nu-mi doresc asta. I-am dat un rol și nu este acesta, ca el să paseze. Eu vreau, o spun public, poate dacă o citește din presă e altfel, să-i acord încredere maximă indiferent dacă greșește câteva mingi. Eu vreau să văd personalitate de la el. Eu am așteptări foarte mari de la el. Părerea mea este că din acest val poate nu e cel mai bun, dar cu siguranță este unul dintre cei mai buni. Eu vreau să văd personalitate de la el. Nu vreau să văd un jucător care nu aruncă la coș, așa cum s-a întâmplat în acest meci. Îmi arată la antrenament că are personalitate, dar din păcate la joc, astăzi, sunt nemulțumit. Este inadmisibil să nu ai aruncare la coș.”

Întrebat dacă este mulțumit de atitudinea echipei sale până în acest punct al sezonului, Achim a spus:

Sunt bucuros pentru faptul că toți jucătorii și-au adus aportul la acest rezultat. Însă dincolo de rezultat mă bucur pentru că astăzi băieții au dat totul. Mi-a plăcut enorm atitudinea lor. Din păcate nu sunt mulțumit 100% de atitudinea echipei mele în anumite meciuri din acest sezon. De fapt acesta a fost topicul principal în discuțiile noastre interne permergător acestui meci. Consider că nu avem constanța Clujului în ceea ce privește atitudinea. În acest moment, Clujul arată că este o echipă serioasă. Noi nu. Suntem cu prea multe suișuri și coborâșuri. Chestia asta mă deranjează. Nu pot să văd lucrurile altfel. E foarte simplu. Dacă ești jucător trebuie să muncești. Nu s-a născut jucătorul care să stea în pat și să vină să joace foarte bine. Sau să se antreneze la intensitate scăzută și să rupi terenul în două la meci.

Foto: Roby Boros