Declarații Cristian Achim la conferința de presă în care a a fost prefațat sezonul competițional 2023/24

Cristian Achim, antrenorul principal al echipei de baschet masculin CSM CSU Oradea, a participat marți (05.09), la o conferință de presă de început de sezon competițional 2023/24, programat să demareze peste zece zile cu turneul de calificare din Cupa României. Aceasta a avut loc la Oradea Arena.

Iată ce a declarat Achim:

„Rămânem fideli filosofiei noastre și încercăm să jucăm la victorie fiecare meci. Spiritul nostru este unul de învingători. Avem neapărată nevoie de o pregătire fizică foarte bună, cum de altfel este necesar să fie la fel de bine pregătiți tactic și psihic. Toate acestea ne pot conduce la performanță. Tragem linie la final și vedem ce am reușit.

Avem o problemă cu programul precompetițional. Vom avea doar patru meciuri de pregătire. Mult prea puțin pentru a lega o echipă cu trei jucători noi și după o pauză competițională. În trecut am avut mai multe meciuri, dar și mai multe zile de pregătire premergător startului oficial al competițiilor”.

În ceea ce îl privește pe ultimul venit la echipă, pivotul Lennard Freeman, Cristian Achim a opinat:

„Consider că mai are nevoie de aproximativ trei săptămâni pentru a fi la nivelul dorit. Asta în condițiile în care noi suntem la zece zile de primul meci oficial. Pe de altă parte, sunt foarte mulțumit de ceilalți doi jucători nou veniți, Toddrick Gotcher și Nijal Pearson. Ambii s-au acomodat foarte bine și lucrează excelent în echipa noastră.”

Referitor la turneul de Cupa României ce va avea loc în cursul acestei săptămâni la Oradea Arena, tehnicianul CSM-ul a afirmat:

„Favorita tuturor competițiilor care se organizează în România, având în vedere investițiile pe care le face, este U-BT Cluj-Napoca. Nicio echipă din România nu cred că a fost până acum la nivelul financiar la care este Clujul. Contează multe aspecte, chimia și potrivirea între jucători, mediul înconjurător, publicul/sala și așa mai departe. Toate aceste elemente joacă un rol și contează în ecuația finală a performanței. Însă e limpede că bugetul joacă principalul rol. Mai ales la rețeta financiară a echipei din Cluj. Firește, există și alte echipe redutabile și care vor încerca să obțină o clasare cât mai bună în noul sezon competițional. Pe de altă parte nu sunt deloc de acord cu faptul că sezonul începe cu un turneul de calificare în Cupa României și cu atât mai puțin cu acest sistem, în care nu există capi de serie”.

Aflat de aproape 14 ani la cârma echipei, antrenorul originar din Râmnicu-Vâlcea a precizat:

„Sunt o persoană competitivă. Am aceeași foame de performanță ca în prima zi în postura de antrenor de baschet sau ca în prima zi de antrenor al acestei echipe. Am aceeași emoție constructivă când pregătesc un meci. Asta face parte din succesul unui antrenor, să nu lase ștacheta jos, să studieze, să fie pregătit. Când nu voi mai simți același fior o să plec. Iubesc această echipă, mă confund cu ea. Mă responsabilizează când văd dragostea publicului pentru echipă și componenții ei. Încercăm să dăm tot ce putem, să-i bucurăm cu rezultate.”