Declarații Cristian Achim la final de sezon 2022/23

Cristian Achim, antrenorul principal al CSM CSU Oradea, a participat la o conferință de presă organizată joi (08.06). Plecat acasă, la Râmnicu-Vâlcea, tehnicianul roș-albaștrilor a avut o intervenție online, în cadrul căreia a răspuns întrebărilor adresate de jurnaliști.

Referitor la finala campionatului, Cristian Achim, a declarat:

„Într-o serie cel mai bun din șapte, niciun jucător nu poate să joace constant. Nici de la Cluj nu a jucat nimeni constant. Cum să joace Tarolis bine când el primește două faulturi într-un minut și jumătate. Cum vă imaginați, care este starea lui psihică? Realizezi la un moment dat că nu ai ce să faci. Exact despre asta este vorba.

Cine înțelege, cine pricepe, cine se va uita cu foarte mare atenție va vedea că s-a fluierat cu dublă măsură. Îmi pare foarte rău că s-a întâmplat. Ce s-ar fi întâmplat dacă am fi câștigat meciul 3? Am fi câștigat noi finala, garantat. Noi suntem frustrați. Nu neg valoarea Clujului. Foarte bine, bravo lor că pot să facă acele investiții. Mă bucur că ne reprezintă în EuroCup și nu o spun cu ironie.

S-au întâmplat niște lucruri care nu au ținut de noi în finala Ligii Naționale. Această problemă foarte mare a arbitrajului. Noi considerăm că echipa noastră a fost dezavantajată, în anumite situații, chiar flagrant. Mă refer, în special la Meciul 3, care a fost o rușine absolută. Noi eram într-o stare foarte bună mentală, fizică, psihică. În momentul în care simți că orice ai face nu poți să dai un coș, evident că totul se răstoarnă. Repet, nu știu cât mă pot duce cu discuția în acest sens. Eu m-aș opri aici. E foarte greu să muncești de trei ori mai mult decât adversarul ca să dai un coș. Sunt de acord că Clujul era o echipă mai bună, dar condițiile nu au fost egale.

Condițiile nu au fost egale. Asta a fost situația. Pe de altă parte, să îți menții nivelul în 7 meciuri era imposibil. De ce unii trebuie să fie ajutați? De ce? Aveau valoare oricum să ne bată pe bune.”

Antrenorul CSM-ului a analizat sezonul competițional 2022/23. El a vorbit despre prestațiile echipei atât pe plan intern, cât și internațional. Cristian Achim a vorbit despre dorința de a păstra o parte importantă a nucleului de bază:

„Vom încerca să menținem coloana vertebrală a echipei. Rămâne de văzut în ce măsură vom reuși să facem acest lucru în condițiile în care resursele noastre financiare sunt limitate. Dorim să păstrăm cam 80% din echipă, însă de la dorință până la putință este o cale lungă.

Consider că, după cum s-a văzut, continuitatea este mama rezultatelor. Sigur că nu doar continuitatea. În următoarele zile vom vedea ce vom reuși să facem. Sigur că dacă jucătorii vor avea oferte financiare mai bune decât aici, nu vor rămâne la noi. Suntem într-un cerc vicios: Erick Neal a avut cel mai bun sezon al carierei, DOnatas Tarolis a avut unul dintre cele mai bune sezoane ale carierei. Însă asta se va întoarce împotriva noastră pentru că, jucând atât de bine, vor fi căutați de alte echipe. În momentul de față, nu știm cu exactitate cine rămâne și cine pleacă. Este prea devreme. Noi am vorbit cu toată lumea însă urmează să vedem ce anume se concretizează. Nu am avut răspunsuri ferme. Alte echipe se mișcă și noi deocamdată suntem un pic blocați.”

Referitor la participarea în cupele europene, Cristian Achim a opinat:

„Sperăm ca anul viitor să participăm, cel puțin, în calificările Basketball Champions League. Ceea ce ar putea atrage niște jucători de valoare mai mare și poate nu pe niște salarii atât de mari precum dacă n-am juca acolo. Nu știu dacă putem accede direct în grupele BCL.

Am primit o notificare din partea FRB prin care ni s-a solicitat să ne exprimăm punctul de vedere în legătură cu competiția europeană în care vrem să participăm. Noi ne-am manifestat intenția de a participa în preliminariile BCL. Aceasta este o decizia a board-ului FIBA care va lua în considerare această cerere.”