Declarații Cristian Achim la încheierea parcursului european din sezonul 2022/23

CSM CSU Oradea a încheiat aventura continentală în cursul serii de miercuri (08.02). Roș-albaștrii au învins campioana Ciprului, Keravnos BC, scor 93-72, în cadrul etapei a 6-a din Grupa L în FIBA Europe Cup – ediția 2022/23.

La finalul acestui meci, antrenorul Cristian Achim a declarat:

„A fost un meci controlat de noi. În mod vizibil a contat absenta lui Deondre Burns din angrenajul lui Keravnos. După primele minute de joc focusul tuturor s-a îndreptat către celălalt meci din grupă. De această dată nu a fost să fie pentru noi. Au fost câteva situații în trecut când jocul rezultatelor din ultima etapă a participărilor noastre în cupele europene ne-au propulsat în fazele superioare. De acum încolo nu ne rămâne decât să ne focusăm asupra competițiilor interne. Nu avem prea mult timp la dispoziție, peste câteva zile avem următorul meci, iarăși cu caracter decisiv.”

Rugat să sumarizeze parcursul echipei sale în actuala campanie europeană, antrenorul CSM-ului a replicat:

„Eu consider că am avut un parcurs remarcabil. Nu doar cele opt victorii din 12 meciuri ci și faptul că am învins echipe provenite din țări cu baschet redutabil precum cele din Franța sau Germania. Am oferit un baschet competitiv și am luptat pentru victorie în fiecare meci. Mutarea în noua sală a fost de bun augur și mă bucur pentru evoluțiile noastre. Apreciez că și de pe urma acestei campanii avem multe beneficii. Apetitul nostru pentru participarea în cupele europene s-a alimentat și mai mult.

A fost al 9-lea sezon în cupele europene pentru echipa noastră. Am debutat în arena internațională în urmă cu aproape zece ani. Este o perioadă în care clubul nostru a evoluat enorm. Atât din punct de vedere sportiv, cât și organizatoric. Lucrurile au evoluat în mod cât se poate de vizibil și o simțim toți cei care facem parte din acest proiect.

Acesta a fost cel de-al 4-lea sezon consecutiv în care ne-am calificat între cele mai bune 16 echipe din FIBA Europe Cup. În anumite campanii ne-am dus chiar mai departe decât atât. Eu cred că acest lucru spune multe despre echipa noastră, despre ambițiile și viziunea noastră europeană. Avem nouă sezoane în Europa și 89 meciuri jucate. Tot atâtea provocări și amintiri, baschetul orădean ajungând prin toată Europa. Cred că avem cu ce să ne mândrim, dar în același timp avem tot atâtea motive să ne dorim mai mult.”

Chestionat pe marginea următorului obiectiv major, turneul final de Cupa României, Achim a afirmat următoarele:

„După cum am spus mai devreme, rămâne să ne îndreptăm toată atenția spre competițiile care ne-au rămas. Avem un sezon bun pe plan intern până la această oră. Iar pentru a reveni în cupele europene este absolut necesar să obținem rezultatele care să ne permită înscrierea în următoarea ediție a competițiilor internațional.

Ne așteaptă turneul final de Cupa României. Pentru noi vine într-un moment nepotrivit. Suntem într-o perioadă dificilă. Forma sportivă este pe pantă descendentă, nivelul de energie și prospețime afectează în mod evident exprimarea noastră ca echipă. Este o situație perfect normală, dat fiind numărul mare de meciuri jucate și călătorii aferente, lucruri ce cântăresc. Sunt câteva aspecte care mă îngrijorează în perspectiva turneului de la Constanța.

Specificul competiției avantajează în mod evident adversarul nostru din sferturile de finală. Am mai spus-o și o repet, Pitești este echipa cea mai pregătită pentru sistemul din Cupa României deoarece această echipă joacă aproape în permanență cu doi autohtoni, iar unul dintre ei este Mihai Măciucă, jucător U23. Va fi o confruntare interesantă, mai ales că vine la scurt timp după ce ne-am întâlnit cu această echipă în Liga Națională, într-un meci echilibrat.

Noi mizăm pe jucători formați pe plan local. Ne mândrim cu ei, este o consecință a ceea ce ne-am dorit. Strategia noastră a inclus formarea tinerilor baschetbaliști și ne vom focusa pe mai departe asupra acestui aspect. Avem în componență mai mulți jucători promovați din propriul sistem de formare și mergem la turneul final de Cupa României mizând pe ei. Le lipsește experiența, dar cu siguranță există potențial și dorință de afirmare. Împreună cu experiența celorlalți componenți ai echipei vom căuta soluțiile potrivite care să ne mențină competitivi pe toată durata prezenței noastre la Final 8.

Așa cum ne cunoașteți, luăm totul pas cu pas. Practic nu există ziua de mâine dacă nu câștigi următorul meci în cadrul turneului final de Cupa României. Va fi un turneu foarte interesant.”

CSM CSU Oradea se deplasează la Constanța, acolo unde sâmbătă (11.02), ora 20:00, joacă cu FC Argeș Pitești în sferturile de finală ale Cupei României. Meciul va fi transmis în direct pe DigiSport 3, respectiv pe FRB TV (YouTube).

Foto: Roby Boros