Declarații după meciul de la Varșovia

CSM CSU Oradea a fost învinsă de Legia Varșovia, scor 79-90, în cadrul etapei a 3-a din Grupa J în FIBA Europe Cup – ediția 2023/24. Partida a avut loc în capitala Poloniei, miercuri (01.11).

Antrenorul Cristian Achim a participat la conferința de presă ce a urmat meciului din capitala Poloniei. Pentru început, tehnicianul CSM CSU Oradea a făcut referire la arbitraj într-un meci la capătul căruia echipa pe care o antrenează a fost sancționată cu șase faulturi ofensive, echivalentul numărului de faulturi ofensive cu care a fost sancționată echipa pe tot parcursul sezonului anterior.

„Voi începe pentru prima dată în cariera mea de antrenor făcând referire la arbitraj. Îmi pare rău că trebuie să o fac, dar acesta este sentimentul care mă încearcă acum, la cald. Arbitrajul în această partidă nu a fost în regulă. Regret să spun asta, dar nu ne-au tratat nici măcar cu minim de respect. Nu mă așteptam că într-o astfel de competiție să existe o astfel de abordare din partea unor arbitri. Aș vrea să subliniez că și echipa noastră face eforturi să participe în această competiție. Investim bani, efort, călătorim, muncim suplimentar și așa mai departe. Nu este firesc să fim tratați în acest fel.”

Referitor la joc, Cristian Achim a precizat:

„De acum voi vorbi așa cum o fac cu regularitate și cum trebuie să se desfășoare o conferință de presă după un meci în care arbitrajul este normal. Felicit Legia. Au jucători foarte buni, un antrenor foarte bun și un staff tehnic pe măsură. Respect acest club foarte mult. Ne cunoaștem deja destul de bine, avem un trecut comun. De asemenea, i-am urmărit și prin prisme celorlalți adversari din Polonia cu care ne-am întâlnit, de-a lungul ultimilor ani, în cupele europene. Merită tot respectul și aprecierile noastre.

Legia a avut un procentaj excelent la aruncările de trei puncte, 48%, în condițiile în care a înscris 14 astfel de coșuri. Practic au rămas la nivelul la care au fost în meciul precedent, la Levice. Asta este realitatea. Au marcat de la 10 metri, au înscris cu aruncări contestate de apărarea noastră. Când joci împotriva unei echipe care se află într-o astfel de formă și dispoziție de joc totul devine foarte dificil.

Apreciez că efortul nostru a fost corect. Ne-am luptat. Au fost câteva aspecte în care am fost superiori, precum intercepțiile și posesiile pierdute, pasele decisive, recuperările ofensive, procentajul la două puncte și la libere. Sunt aspecte ce arată că am fost în joc și că am luptat, dar nu a fost suficient pentru victorie. Am respectat planul de joc în ambele faze ale jocului, lucru care este iarăși important.

Am avut momente când am devenit mai puțin ordonați în joc, iar atunci Legia ne-a pedepsit imediat. Totodată am în cap cel puțin cinci layup-uri irosite de noi, transformate imediat în contraatac (n.r. raportul punctelor marcate pe contraatac a fost de 22-10 în favoarea polonezilor) și puncte ușoare în contul oponentului. Au fost situații de 2 contra 1 sau 3 contra 1 pe care noi le-am irosit și s-au întors împotriva noastră.

Felicit Legia încă o dată pentru victorie, pentru atmosferă. Îmi place sala, publicul, atmosfera de aici. Am o relație foarte bună cu omologul meu, Wojciech Kaminski. Este un loc plăcut pentru baschet.”

Donatas Tarolis, autor a 23 puncte, 2 recuperări, o intercepție și un capac pentru 18 la eficiență, a declarat:

„A fost un meci echilibrat, dificil pentru ambele protagoniste. Echipa noastră a dat totul, dar în cele din urmă Legia a fost mai bună în anumite aspecte ale jocului. Ne-au bătut în câteva situații împotriva planului nostru de joc, dar în același timp am comis câteva erori pe care adversarii le-au speculat.”

CSM CSU Oradea are 1-2 la general în Grupa J la jumătatea sezonului regulat din FIBA Europe Cup. Roș-albaștrii se situează pe locul al 3-lea în grupă.