Tech Stack Apps - CSM Oradea official tech partner

Declarații Șerban Sere (președinte) și Sebastian Tudor (antrenor) la conferința de presă desfășurată joi (24.05)

Șerban Sere, președintele CSM Oradea, respectiv Sebastian Tudor, antrenorul echipei de handbal masculin, au participat la o conferința de presă în cadrul căreia s-a anunțat decizia de a nu înscrie echipa în primul eșalon handbalistic al României în sezonul competițional 2018/19, în pofida parcursului sportiv reușit de aceasta.

Conducătorul clubului orădean a precizat următoarele:

„Felicit echipa de handbal pentru parcursul sportiv impecabil și pentru rezultatele obținute de-a lungul acestui sezon. Am avut o întâlnire cu lotul de jucători și staff-ul tehnic după încheierea sezonului în care le-am transmis băieților același lucru.

Pe această cale doresc să anunț că echipa de handbal masculin nu va fi înscrisă în Liga Națională pentru sezonul următor. Acest lucru se întâmplă din rațiuni financiare. Spun asta cu părere de rău, deoarece de-a lungul sezonului am depus eforturi în încercarea de a salva această secție. Nu am fost surprins de parcursul echipei și am demarat activitatea de căutare a soluțiilor de a putea înscrie echipa în primul eșalon.

Nu am reușit acest lucru în pofida faptului că am căutat finanțare din mediul privat pentru a completa bugetul pe care îl putem asigura din fondurile clubului. Este foarte clar că în acest moment bugetul echipei de handbal nu poate fi mărit din finanțare publică. Se cunoaște faptul că municipalitatea este implicată într-un amplu proces de modernizare a orașului. În aceste condiții ne-am dorit să implicăm financiar partea privată, însă acest lucru nu s-a întâmplat. În afara unor discuții pe la colțuri nu s-a întâmplat nimic concret.

Îmi asum responsabilitatea deciziei. Trebuie să fac acest lucru pentru că sunt președintele CSM Oradea. Îmi asum atât deciziile și momentele bune, la fel cum îmi asum și cele negative. Eu provin din sport și înțeleg foarte bine cât este de dificil să nu ai posibilitatea de a juca în primul eșalon după ce ți-ai asigurat acest lucru în plan sportiv. Consider însă că e un pic greșit să fiu judecat prin prisma eșuării atragerii de sponsori către echipa de handbal. Mi-am dorit foarte mult să evoluăm în prima ligă. Am avut întâlniri cu mulți oameni pentru a găsi soluții. Ba mai mult, dacă nu mi-aș fi dorit ca echipa de handbal să performeze atunci nu am fi asigurat acest buget care să îi permită echipei să performeze în acest fel.

Am observat că roiesc tot felul de oameni în jurul echipei de handbal care spun multe, dar până în prezent nu au făcut nimic. Am invitat inclusiv oamenii de handbal din oraș, care au o posibilitate financiară de a se implica. La prima întâlnire s-au prezentat trei astfel de oameni, pentru ca la cea de-a 2-a să nu mai vină nimeni. Nu s-a alăturat nimeni proiectului nostru. Sunt deschis în continuare unei colaborări cu cei care doresc să sprijine echipa de handbal. Sunt deschis ideii de a avea un manager al secției, alături de care să găsim soluții optime pentru a susține participarea echipei de handbal masculin în primul eșalon al țării.

Echipa nu va fi sancționată financiar pentru neînscrierea în Liga Națională și nu va avea interdicția de a promova în următoarele sezoane. Eu îmi doresc ca activitatea echipei de handbal să continue, însă depinde de multe aspecte modul în care va funcționa.

Pe de altă parte, mărturisesc faptul că deși clubul nostru are un buget, 30% din acesta este consumat de cheltuielile de funcționare. Avem nouă secții, astfel încât bugetul nu permite sprijinirea din fonduri publice a activității unui club de asemenea dimensiuni. În următoarele două săptămâni vom lua o decizie cu privire la continuarea clubului la nivelul tuturor secțiilor. Pe parcursul ultimului an s-au consemnat o serie de probleme de fiscalitate la nivel central. Se vehiculează ideea de a plăti TVA la contractele care depășesc o anumită sumă. În acest moment, în pofida faptului că am solicitat poziții oficiale și puncte de vedere de la ANAF, nu avem un răspuns clar despre modalitatea de funcționare din punct de vedere fiscal. Nu sunt dispus să comit o eroare gravă în acest sens, astfel încât cu bugetul existent vom funcționa în măsura posibilităților. Mi-aș dori foarte mult să pot onora absolut tot ce își asumă clubul. Mă refer nu doar la spotivi și antrenori, ci și la terți. De altfel, având în vedere că vorbim despre echipa de handbal, aceasta este cu absolut toate cheltuielile la zi. Vom încerca, în funcție de bugetul disponibil și de modificările legislative, să asigurăm cele mai optime condiții pentru desfășurarea activității la fiecare secție.”

Întrebat despre latura financiară a echipei de handbal, președintele clubului a precizat:

„Bugetul echipei de handbal în acest sezon a fost situat în jurul sumei de 200.000 euro, poate puțin mai mult. Această sumă poate fi acoperită și în sezonul următor, însă pentru a avea șanse, nu și o garanție în acest sens, că echipa se va putea salva de la retrogradare, ar trebui suplimentat cu cel puțin 300.000 euro. Așadar nu ar fi vorba despre o sumă de 10-20-30 mii euro, ci de încă 300.000 euro. Sumă care să fie alocată exclusiv pentru salariile jucătorilor. Totodată, competiția ar fi mai costisitoare, pentru că deplasările ar fi mai lungi ca distanță și durată, dar și mai multe ca număr. Aici doresc să precizez că echipa de handbal a beneficiat de aceleași condiții în ceea ce privește cazarea și transportul în deplasări, respectiv echipamentul de joc și antrenament, precum are secția de baschet a clubului.”

În legătură cu potențialii sponsori cu care s-a discutat pentru preluarea echipei de handbal, Șerban Sere a declarat:

„Ultima companie mare cu care am discutat, nu știu dacă se impune să îi dau numele, a mai sprijinit handbalul la Bacău. Au fost și alți potențiali sponsori din domeniul privat. Din păcate este foarte greu să atragi finanțare către o echipă din liga a 2-a. De altfel mi s-a spus de către reprezentanții firmelor cu care am discutat că pentru ei mai atractiv ar fi să sprijine echipa de baschet decât pe cea de handbal.”

În schimb, antrenorul echipei de handbal, Sebastian Tudor, a declarat:

„Vreau să mulțumesc, în primul rând, tuturor celor care au fost alături de echipa de handbal de-a lungul acestui sezon. Mă refer la club, suporteri, presă. Referitor la întrebare, am avut discuții cu domnul președinte pe această temă. Am fost întrebat dacă aș fi dispus să abordez sezonul următor, în primul eșalon, cu actuala echipă. Noi suntem o echipă foarte tânără, formată din șapte orădeni, restul fiind jucători proveniți de la echipe din liga a 2-a. Am avut și un jucător de primă ligă, Botea Tudor, care a ales să plece înapoi la Baia Mare.

La ora actuală între cele două eșaloane este o diferență foarte mare. Eu ca antrenor nu pot să-mi asum să merg în prima ligă în aceste condiții. Am avea nevoie, cel puțin, de patru jucători de alt nivel, cu un salariu de 2.500-3.000 euro. Aici vorbim despre salariile jucătorilor care ne-ar putea ajuta să luptăm pentru evitarea retrogradării. Fără a avea garanția că ne vom salva. Acesta este motivul pentru care am optat să mergem pe această strategie, de a nu juca în primul eșalon și de a construi o echipă formată din tineri orădeni, pe care să-i ajutăm și să-i formăm, urmând ca ulterior să ne propunem un obiectiv mai îndrăzneț.

Cu lotul actual nu puteam să facem față sub nicio formă în primul eșalon. Noi avem jucători pe bancă în vârstă de 16-17. În aceste condiții nu aveam nicio șansă.Probabil se umplea sala în primele două-trei meciuri și apoi nu mai venea nimeni deoarece am fi pierdut la diferențe majore, de 15-20 goluri. Am fi stricat tot ceea ce am construit ca imagine, deoarece avem jucători la loturile naționale ale României. Noi am lucrat intens la secția de handbal în formarea și promovarea jucătorilor tineri. Să faci pasul mai departe ai nevoie de bancă. Contactele, nivelul de intensitate, forța fizică, experiența sunt la cu totul alt nivel în Liga Națională. Apar accidentările și în aceste condiții ar fi fost foarte greu. E clar că veneau spectatori la început, însă nu știu dacă ei ar mai fi venit la sală știind că vom pierde fără drept de apel de fiecare dată.

Secția de handbal are nevoie de manager pentru a face lucrurile să funcționeze. Consider că trebuie să avem toate aceste lucru pentru a avea o situație normală la această secție.”

Întrebat despre rezultatele obținute în trecut alături de echipa de handbal, antrenorul Tudor a declarat:

„Au fost ani în care echipa s-a clasat pe locurile 2-3, câștigându-și dreptul de participare la barajul de promovare. Atunci nu s-a mers la turneul de baraj deoarece ar fi fost o cheltuială inutilă, întrucât în istoria acestui turneu nicio echipă din al 2-lea eșalon nu a reușit să promoveze, competiția fiind inegală, în condițiile în care echipele din primul eșalon au avut la dispoziție jucători străini și autohtoni cu experiență a căror valoare este de primul eșalon.

Am avut o promovare anterioară, tot așa ca și acum, cu victorii pe linie. S-a decis și atunci că echipa nu va juca în primul eșalon din cauza rațiunii financiare. Se întâmplă pentru a 2-a oară ca echipa să promoveze de pe primul loc. În urmă cu nouă ani, când am fost antrenor secund al domnului Sabin Dacău, echipa a promovat și a evoluat în primul eșalon, însă atunci echipa a retrogradat înapoi la capătul acelui sezon.

Fără îndoială că există o frustrare. Din punct de vedere al condițiilor, în toți acești ani în care eu am fost la echipă, am beneficiat de condițiile necesare pentru a termina între primele 2-3.

Ne dorim să asigurăm continuitate secției de handbal la CSM Oradea. Această disciplină are tradiție la Oradea și consider că există premise pentru a continua activitatea. Fără îndoială vom avea nevoie de o strategie de promovare a tinerilor orădeni. Avem șapte orădeni în echipă la ora actuală și consider că numărul lor poate să crească la 10-11. Restul jucătorilor ar putea să provină din alte părți.”

Întrebat dacă a fost ofertat de alte echipe, antrenorul Tudor a spus:

„Nu am dus lipsă de oferte. Am avut o ofertă din prima ligă masculină, dar și din cel de-al 2-lea eșalon feminin. În ceea ce mă privește, așa cum a mărturisit domnul peședinte, vom avea o discuție peste două săptămâni cu privire la oportunitatea continuării la CSM Oradea. Dacă lucrurile vor fi bine puse la punct și vom merge pe ceea ce trebuie, atunci voi continua la Oradea. Alături de mine este un alt antrenor tânăr orădean, George Tăutu, colaboratorul meu. Avem șapte jucători în lot, așa încât avem nouă orădeni în echipă.”

Președintele CSM Oradea a mai precizat că la un moment dat s-a născut ideea de a-l coopta în cadrul secției de handbal pe Victor Mihalcea:

„Este un om care nu mai necesită niciun fel de prezentare. Este o persoană publică, cunoscută în oraș. L-am rugat să vină alături de mine și să încercăm să găsim soluții. I-am oferit funcția de manager la această secție și consider că el ar putea să vă spună mai multe despre acest lucru. Eu îi mulțumesc pentru deschidere și pentru disponibilitatea pe care a avut-o pentru a găsi soluții în ceea ce privește secția de handbal.

Mai avem două zile în care putem să schimbăm decizia de a intra în Liga Națională. Fac un ultim apel către firme și toți potențialii finanțatori să vină în sprijinul echipei de handbal. Nu avem orgolii, îi invităm pe cei care doresc și pot să ajute această echipă. Noi venim cu bugetul anunțat și cu infrastructura.”

Victor Mihalcea a afirmat următoarele pe acest subiect:

„Primul pas pe care l-am făcut în momentul în care s-a născut ideea de a veni în sprijinul echipei de handbal a fost să mă deplasez la ANAF pentru a mă interesa care este procedure exactă cu privire la salarizarea jucătorilor de handbal. Am venit cu un exemplu, dacă aș găsi 100.000 euro din mediu privat pe care să îi folosesc pentru a sprijini echipa de handbal ce s-ar întâmpla cu acești bani. În buzunarele jucătorilor ar fi ajuns 52.000 euro. Ceilalți 48.000 euro ar fi reținuți sub formă de taxe și impozite. Același lucru se întâmplă și la celelalte discipline sportive.

Așadar, la un buget de 500.000 euro, din care 300.000 euro să fie din privat, ar însemna găsesc suma de cel puțin 500.000 euro pentru ca suma de care echipa de handbal ar avea nevoie să fie acoperită.”

Foto: Roby Boros